Norocul său este că vine după un an foarte bun, în care profiturile obţinute i-au permis să facă anumite economii şi să susţină cu succes activitatea unui sezon dificil, pe care ar vrea să-l facă uitat cât mai repede.
Dezastru anunţat la porumb
Cum era de aşteptat, cel mai prost au performat culturile de primăvară. La porumb, aşteptările sunt la cote minime. „Nu ştiu dacă obţinem 3-4 sute de kilograme la hectar. Am mai avut un an foarte slab la porumb, în 2012, când am recoltat o medie de 703 kg pe 700 de hectare. Dar aşa dezastru ca anul acesta nu am mai întâlnit”, a remarcat arădeanul.
În ceea ce priveşte floarea soarelui, situaţia este ceva mai bună, dar nu grozavă. În aceeaşi parcelă a recoltat 1.200 kg/ha şi 2.300 kg/ha. Diferenţa a fost dată probabil de o ploaie mai zdravănă în plus.
La grâu a încheiat cu o producţie medie de 5 tone la hectar, în timp ce la rapiţă a recoltat 2.600 kg, „ca la începuturi, când semănam cuSUP-ul şi cu tractorul Universal. Numai că acum avem utilaje de 800.000 de euro cu care intrăm la semănat”, constată fermierul din Semlac.
Planuri pentru noul sezon
Referitor la sezonul agricol 2022-2023, Dan Herţeg a terminat de semănat rapiţa chiar pe 1 septembrie, o suprafaţă de 1.082 de hectare. S-a lucrat la foc continuu, în două schimburi, pentru a înfiinţa cultura în trei zile şi trei nopţi.
Pentru grâu a alocat o mie de hectare. Urma să intre la semănat în data de 10 octombrie. Înainte de asta mai dorea să facă şi câteva achiziţii de utilaje. A venit la Agromalim, unde ne-am şi întâlnit de altfel, cu gândul de a cumpăra un scarificator, dar cu anumite caracteristici, pentru a putea fi ataşat tractorului pe şenile cu care prelucrează terenul de obicei.
HERŢEG A STOCAT TOATĂ PRODUCŢIA DE GRÂU
Deşi nu este deloc convins că a făcut o alegere înţeleaptă, Herţeg a decis să depoziteze întreaga cantitatea de grâu recoltată anul acesta, în speranţa că va obţine un preţ mai bun. „Cred că am făcut o greşeală. Chiar dacă cereale sunt puţine pe pieţele internaţionale, în România toată lumea încearcă să stocheze. Dar vedem că au crescut costurile cu depozitarea. S-a scumpit energia. Şi preţurile nu vor compensa aceste creşteri”, consideră arădeanul.
În ianuarie s-au înregistrat 7 litri de precipitaţii în zona noastră, în februarie numai 4 litri iar în martie nu a plouat deloc. În aprilie au venit 60 de litri, în mai 17 litri şi în iunie 12 litri. Vă daţi seama cu ce deficit de apă ne-am confruntat!
DAN HERŢEG
Administrator Soc. Agro-Raluca Semlac
un articol de
LIVIU GORDEA