Dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace... - Revista Ferma
3 minute de citit

Dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace…

coperta august m Dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace...

Cum? Cu o nouă strategie, cu un nou plan măreţ, cu noi promisiuni, că doară la trista realitate în care se află agricultura românească nici nu-i greu să-i asiguri, prin vorbe alese, un viitor glorios.

„Îşi fac publicitate electorală pe munca şi banii noştri”, spune un fermier… „Ne-am săturat de strategii, vrem măsuri concrete…”, spune un altul.

Asta în timp ce aleşii inspectează prin toată ţara tarabele cu produse tradiţionale, lanurile abia salvate din arşiţa verii, pomii plini de rod, dar trecuţi şi ei prin multe neajunsuri, vacile rumegând trist, cu gândul că poate în iesle sunt ultimele furaje.

Ţăranul român e şi el plictisit de atâtea feţe înalte care i se perindă prin sat. Agricultorii îşi socotesc câştigurile sau pierderile, după caz. Ministrul Agriculturii a obosit şi el să mai tot promită şi spune că fără bani la buget nu prea are ce face.

Şi nu face. Vorba cântecului: „Puşcă şi cureaua lată” / Ce buget aveam odată!

Am aruncat o privire pe internet, să văd ce se mai cumpără, ce se mai vinde în agricultură. Şi aflu că mai nou, se şi donează produse agricole! „Donez grâu”, scrie un agricultor din Olt, după ce s-a supărat tare citind declaraţiile ministrului Agriculturii.

Omul completează anunţul cu versuri care-i descriu, de fapt, nemulţumirea şi din care citez câteva: „Greu la deal şi greu la vale / Nu-s bucate, nu-s parale / Biruri noi! Guvernul strigă / Iar ţăranul: mămăligă! / Ce mai plănuiţi palate şi oraşe ca-n Apus! / Ştiţi voi ce-i la sate? / Lanurile-s părăsite / Nici imaş nu-i pentru vite. / Nu mai are cum ţăranul / Din pământ să scoată banul!”

De la an la an, rămân tot mai multe terenuri nelucrate. Şi nu e vina agricultorului român. El vrea să facă agricultură. Asta ştie şi din asta trăieşte. Din munca lui ar trebui să trăim şi noi.

Doar că noi ne hrănim mai mult din munca străinilor. Cu fiecare schimbare la guvernare, istoria cu „bugetul lipsă” se repetă. La fel, isteria aflării reţetei succesului în agricultură, care îi transformă pe aleşi în propovăduitori şi mari „strategi”, pe unii, mai creduli, în victime sigure, iar pe alţii – majoritatea – în martori neputincioşi la spectacolul penibil al campaniei agroelectorale.

O singură măsură în favoarea agricultorului român, născută din tot bâlciul ăsta, şi-mi retrag vorbele! Până atunci însă, dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace…  

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →