Cunoașterea și produsul împreună produc valoare - Revista Ferma
6 minute de citit

Cunoașterea și produsul împreună produc valoare

Tehnologia agricolă devine tot mai complexă, de aceea producătorii au nevoie de cunoaștere și experiență pentru a se putea orienta în marea imensă de produse și soluții noi. Cooperarea constantă și evaluarea periodică a experiențelor este baza pe care se poate clădi succesul în universul produselor – de calitate variabilă – și pe alocuri al promisiunilor nefondate adresate fermierilor.

Eber_Csaba_portrek_HighRes-0269 (1)_b

„În ziua de azi, prezența pe piață nu înseamnă doar valorificarea produselor, pentru că ea nu aduce succesul scontat pe termen lung. Consilierea profesională devine un serviciu tot mai important oferit în completarea firească și necesară a vânzării produsului. Doar așa ne putem asigura că vom beneficia de tot potențialul pe care produsul îl conține” – a declarat Csaba Éber.

Directorul general adjunct a adăugat: consilierea nu este necesară doar pentru informarea producătorilor ci și pentru că experiența acumulată este cea care permite adaptarea fiecărui produs la particularitățile locale, la caracteristicile pieței și la condițiile mediului natural din România. „Rezultatele bune apar dintr-un aliaj aparte compus din nevoile producătorilor, problemele care reclamă soluții, caracteristicile produsului și cunoștințele oferite de noi. Așadar, valorificarea în sine a produselor nu este capabilă să pună bazele încrederii pe care dorim să o creăm în România și spre obținerea căreia ne-am îndreptat cu pași mari și în trecut.”

paradicsom3 (1)_b


Mai multe sute de producători nu se pot înșela

În opinia lui Csaba Éber, contractul cu Mega Image a fost esențial în privința prezenței companiei Malagrow în România, pentru că din 2020 a înlesnit stabilirea unor relații fertile, productive cu mai multe sute de producători din România. În cadrul programului său de producție Mega Image a comandat produse de la Malagrow care ajută foarte mult la asigurarea proviziilor de substanțe nutritive și dezvoltarea plantelor în sectorul cultivării legumelor și fructelor. Folosind materialele comercializate de Malagrow, atât rădăcinile cât și frunzele se dezvoltă mai bine, iar planta este mai rezistentă la diferitele efecte de stres ale mediului. Cu plante mai sănătoase și mai rezistente, fermierii pot avea recolte mai bogate, de mai bună calitate și, în general, mult mai comercializabile.

Malagrow a furnizat produse pentru aproximativ 180 de producători parteneri ai firmei Mega Image din sudul țării, pe o rază de 100 de kilometri în jurul Bucureștiului. „Grupul de producători implicat este crema sectorului horticol românesc, este vorba despre agricultori profesioniști, eficienţi, cu mare experiență. Legumele și fructele pe care le produc – cum ar fi castraveți, vinete, ardei, varză și roșii, precum și diverse salate – sunt prezente constant pe rafturile Mega Image. Pentru Malagrow, producătorii nu sunt doar cumpărători ci și o sursă nesecată și inestimabilă de informații, pentru că ei sunt cei care ne ajută să ne adaptăm cunoștințele și expertiza la nevoile lor și la condițiile particulare din România” – a precizat Csaba Éber.

Reacții cotidiene

Reacțiile venite din partea producătorilor sunt cât se poate de pozitive. Aurelian Cristescu lucrează în Glodeanu Sărat și este mândru că face parte din programul Mega Image „Gusturi Românești” care în esență dorește să aprovizioneze rafturile magazinelor din țară cu marfă de calitate superioară produsă în România. După cum ne-a relatat, nevoia de a satisface exigențele standardului de calitate impus a fost întărit și de faptul că „în cadrul programului am primit biostimulatori și îngrășăminte Malagrow, care ne-au ajutat să sporim cantitatea și calitatea produselor. La fiecare două săptămâni primim vizita unui expert de la Malagrow care ne ajută sugerându-ne rețete de îngrășăminte, de exemplu.“

CsabaEber_and_AdrianBonchis_WestRegionManager (1)_b

FOTO: Csaba Éber alături de Andrian Bonchis – Manager Malagrow, zona de vest

Robert și Cristina Mihai din aceeași localitate, Glodeanu Sărat, participă la programul „Gusturi Românești” de mai bine de patru ani. „Dintre produsele Malagrow, utilizăm îngrășământul hidrosolubil Master ca supliment de substanțe nutritive, iar în cantități mai mari folosim Master 15.5.30+2 cu supliment de potasiu și Master 20.20.20 cu compoziție echilibrată. Produsele s-au achitat de sarcini cu brio, nu am observat nici un simptom al deficienței de substanțe nutritive.“

Opinia fiecărui producător contează

Marin Simion participă deja de șapte ani în acest program. „Avem împreună cu fiul meu, Alexandru, o plantație foliată de 1,4 hectare unde cultivăm roșii, ardei și vinete – toate pentru a ajunge pe rafturile Mega Image. Programul ne-a furnizat informații despre produsele Valagro oferite de Malagrow și suntem foarte mulțumiți de rezultate atât în privința cantității recoltate cât și în privința calității produselor. Aplicăm biostimulatorul Benefit PZ după fructificare în toate cele trei culturi ale noastre. Substanțele active naturale contribuie la obținerea unei recolte cu produse mai mari și mai omogene. Biostimulatorul Sweet contribuie în mare măsură la calitatea roșiilor produse de noi. Produsul stimulează coacerea și pigmentarea, crește durata de viață și depozitare a produsului și ameliorează valorile conținutului.“

cristescu_aurelian (1)_b

FOTO: Aurelian Cristescu

Unii producători se bazează pe opiniile altor fermieri – ceea ce arată că în agricultură încrederea și împărtășirea cunoștințelor este esențială în determinarea practicilor care se vor răspândi și eficiența cu care vor fi utilizate în producția horticolă. Marian Dirman, producător din Dăbuleni ne-a spus: „Am auzit numai lucruri bune despre produsele Valagro, de aceea aveam oricum de gând să încercăm tehnologia anul acesta. Consilierea și tratamentele aplicate în urma ei ne-au ajutat să obținem produse cu dimensiuni uniforme și calitate într-adevăr superioară. Anul acesta și prețurile au fost bune, deci a meritat să modificăm tehnologia, a fost chiar profitabil” – a conchis fermierul.

Așadar, cooperarea fructuoasă depinde tot atât de mult de împărtășirea cunoștințelor, consiliere și reacția producătorilor ca și de produsul în sine. „Pentru noi, opiniile sunt indispensabile pentru îmbunătățirea serviciului de consultanță cu care venim în ajutorul producătorilor români” – a adăugat Csaba Éber.

 

un articol de MALAGROW
mai multe pe această temă www.malagrow.ro/made-in-romania

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →