Cum vrea MADR să combatem risipa alimentară - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum vrea MADR să combatem risipa alimentară

risipa alimentara Cum vrea MADR să combatem risipa alimentarăMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurare a publicat în transparenţă decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Proiectul vizează amendarea cadrului juridic în domeniul risipei alimentare prin introducerea caracterului obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate, la nivel european şi internaţional, de către România.

Proiectul de act normativ are în vedere următoarele aspecte:
– sporirea gradului de conştientizare şi responsabilizare a operatorilor economici asupra necesităţii de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare;
– creşterea cantităţii de alimente ce fac obiectul donării;
– elaborarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare;
– asigurarea unei gestionări şi monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire şi reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

Odată cu intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii 217/2016, operatorii economici vor avea următoarele obligaţii:
– să implementeze cel puţin două măsuri / acţiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare generate;
– să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare precum şi rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, atât agenţii economici recunoscuţi ca receptori, cât şi agenţii economici donatori.

Proiectul de HG poate fi consultat accesând acest link!

Cisteste si...

pastravaria doftana 01d219 b Păstrăvăria Doftana

Păstrăvăria Doftana

Pentru gurmanzi, şi nu numai, dar mai ales pentru cei ce apreciază bucătăria tradiţională românească, IndAgra a fost locul potrivit […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →