Cum văd românii agricultura și agricultorii? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cum văd românii agricultura și agricultorii?

decun pac m Cum văd românii agricultura și agricultorii?

Doar 2% dintre cetățenii români intervievați ar vrea ca subvențiile agricole să scadă în următorii ani. Per total, 57% dintre români consideră că sprijinul financiar acordat în prezent de UE agricultorilor este „prea mic”, 27% cred că sprijinul este „adecvat” și numai 1% dintre cei intervievați sunt de părere că subvențiile pentru agricultori sunt „prea mari”. Acest ajutor financiar reprezintă cca. 1% din cheltuielile publice totale din cele 28 de state membre UE și apropae 40% din bugetul total al UE.

În același timp însă, 30% dintre români declară că nu cunosc nimic despre sprijinul pe care agricultorii îl primesc de la UE prin PAC și doar 50% spun că au auzit de acest sprijin. Numai 18% au și detalii despre subvențiile agricole.

Între 74% și 79% dintre respondenții români cred însă că acordarea subvențiilor pentru agricultori trebuie condiționată de standardele privind buna tratare a animalelor, standarde de mediu și cele privind siguranța alimentară, iar 90% dintre cei care au răspuns sondajului în România se declară de acord cu continuarea politicilor de „înverzire”.

 

Ce cred europenii despre subvențiile agricole?

La nivelul UE, 87% dintre respondenți consideră ca fiind justificate aceste condiții de acordare a subvențiilor agricole.

Și în ceea ce privește opiniile despre subvențiile agricole cifrele arată puțin altfel la nivel european, dovadă că România este o țară „mai agrară” decât media UE.

De exemplu, doar 45% dintre europenii care au răspuns sondajului vor ca subvențiile agricole să crească în următorii 10 ani, în timp ce 13% ar vrea ca sprijinul european acordat agricultorilor să scadă. Tot 13% dintre europeni consideră că sprijinul pe care îl primesc în prezent fermierii este prea mare, 29% cred că subvențiile sunt prea mici, iar 41% consideră adecvat sprijinul oferit agricultorilor. Trebuie notat însă că nu toate statele primesc același sprijin pentru agricultură, România fiind printre țările cu cele mai reduse subvenții pentru fermieri.

 

Cât de importantă este agricultura?

69% dintre românii care au răspuns sondajului Comisiei Europene consideră că agricultura și zonele rurale sunt un subiect „foarte important” pentru viitorul nostru, al tuturor, și 26% cred că este „destul de importantă”. Doar 5% dintre români au declarat că agricultura este „nu prea importantă”, „deloc importantă” sau că „nu știu” cât de importantă este.

De asemenea, 73% dintre români sunt „total de acord” că Politica Agricolă Comună (PAC) aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni, nu doar agricultorilor, în timp ce 15% dintre cei care au răspuns sondajului sunt în „total dezacord”cu acest lucru.

 

Ce așteaptă românii de la agricultori?

Declarându-se dispuși ca din contribuțiile lor UE să crească subvențiile agricole, cetățenii români au însă și așteptări de la agricultori. Iată ce au răspuns când au fost întrebați care consideră că ar trebui să fie cele mai importante responsabilități ale agricultorilor din societatea noastră (fiecare persoană intervievată a putut alege maxim două variante de răspuns):

– Aprovizionarea populației cu o diversitate de produse de calitate – 38% din cei intervievați;

– Asigurarea bunăstării animalelor de fermă – 28%,

– Protejarea mediului – 30%;

– Menținerea activității economice și a ratei de angajare în zonele rurale – 31%;

– Asigurarea auto-suficienței alimentare a UE – 10%;

– Favorizarea și îmbunătățirea vieții la țară – 39%.

Eurobarometrul a fost realizat în octombrie 2015. Au răspuns 27.822 de cetățeni din UE și 1.017 persoane din România, prin metoda de interviu față-în-față.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →