Cum se poziționează unii dintre fermierii cunoscuți care din varii motive nu s-au aflat în miezul protestelor - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum se poziționează unii dintre fermierii cunoscuți care din varii motive nu s-au aflat în miezul protestelor

proteste fermieri 02 Cum se poziționează unii dintre fermierii cunoscuți care din varii motive nu s-au aflat în miezul protestelor

„Eu sunt o unitate cu profit, eu nu am ce căuta!”

Dimitrie Muscă, fermier din Arad, cu eleganță și sinceritate, ne-a declarat că nu are ce căuta la proteste. „Eu sunt o unitate cu profit, eu nu am ce căuta acolo, dacă, m-aș duce eu acolo mi-ar fi spus: da cât mai vreți să câștigați, de ce nu vă ajunge? Eu am făcut profit peste tot; nu sunt acolo, nu vreau să fiu și nici nu vreau să mă implic!”

„Mă abțin”!

Lucian Buzdugan, consultant agricol, s-a abținut de la comentarii!: „Dacă este vorba de greviști, mă abțin să comentez!”

„Oamenii au ieșit să… lucreze pământul!”

Dumitru Manole, fermier dobrogean din Amzacea: „ceea ce trebuia mai demult, s-a făcut acuma!

Că de fapt, oamenii aceștia pentru ce au ieșit să protesteze? Ca să lucreze pământul din care mănânce cele 18-20 de milioane de români și să mai dăm și la export.

„Nu văd liderii protestului!”

De 33-34 de ani agricultura României a suferit mutații foarte serioase, dar nu pozitive! Adică agricultorul român nu a fost susținut suficient și nu este nici acuma. Însă, eu rămân puțin dezamăgit de acest mare protest pentru că nu văd liderii care să prezinte sintetic problemele cu s-a confruntat și se confruntă agricultura României.”

„Organizarea nu a fost cea mai bună”  

Gheorghe Lămureanu, fermier din Agigea: „Au pornit și băieții ăștia, au vrut să ajungă și ei la București, dar după cum am aflat, nu reușesc, i-au oprit! Organizarea nu a fost cea mai bună pentru că plecat cei de la Iași, Botoșani, nu am putut ajunge și noi, dobrogenii! Eu nu am participat, am făcut vârsta când trebuie să mai stau și pe acasă și să ascult doctorii să nu mă mai enervez sau supăra!”

„Toate vin de la secetă, în contextul războiului ruso-ucrainean!”

Daniel Ciuhureanu, unul dintre liderii fermieriilor gălățeni care a organizat protestele de anul trecut: „Eu abia am venit din Germania, am văzut protestele pe viu. La nemți se încearcă să se elimine total subvențiile, s-au scumpit tot ce intră în fermă. Și la noi este cam la fel: prețuri proaste la cereale, scumpiri la îngrășăminte, la motorină, la pesticide.”

Fermierul susține că aceste proteste vin după niște ani în care s-au acumulat problemele. „Toate vin de la secetă și în contextul războiului de la graniță; avem prețuri foarte mici (aceleași cu 15 ani în urmă!), marfa noastră trebuie s-o vindem pe degeaba. Firmele din agribusiness au sărăcit, sunt o grămadă cu cuțitul la os, urmează să fie executate. Fermierii și-au cumpărat teren, utilaje, au depus proiecte, ei sunt datori putrezi la bănci, jumate dintre fermele românești sunt în insolvență tehnică nedeclarată”, a opinat Daniel Ciuhureanu care a subliniat că „Toate partidele au ținut de „șase” ca societățile de asigurare să fure ca-n codru și acum guvernul cere 20 000 de lei asigurare pe an, în vreme ce polonezii și ungurii plătesc 5.000 și 6.000 lei pe an!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →