Cum să transformi subzistenţa într-o fermă profitabilă? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum să transformi subzistenţa într-o fermă profitabilă?

Pornind de la animale de colectură şi dorind să obţină o producţie bună de lapte, Romi Oşorhean a făcut eforturi mari pentru a-şi asigura o bună bază furajeră.

 

Investiţii pe toate planurile

Prima investiţie a fost în baza furajeră. Fermierul a crescut suprafaţa de teren şi cultivă lucernă şi porumb siloz, porumb boabe, ovăz şi floarea soarelui.

De asemenea, a cumpărat tractoare şi are toată gama de utilaje pentru furaje (despre care am scris pe larg în revista Ferma nr. 6/2022). Acum banii vin în fermă din două surse: din lapte şi din vânzarea de animale.

Alături de baza furajeră, Romi Oşerhean a îmbunătăţit activitatea de reproducţie. Pentru aceasta a învăţat să facă însămânţări artificiale şi a început să folosească material seminal de la tauri de top.

osorhean ferma 02_b 

Am învăţat pe pielea mea

 

De cinci ani, de când urmăreşte şi „execută” activitatea de reproducţie şi ameliorare din fermă, intervalul dintre fătări s-a redus la aproape un an. Fătările sunt eşalonate pe tot parcursul anului, iar producţia de lapte este constantă, iarnă/vară.

În fermă, producţia medie de cca. 25 litri de lapte/zi, în condiţiile în care jumătate din vacile mulse sunt la prima lactaţie. „Cresc foarte mult tineret şi în cursul anului vând vacile care nu au ‘origine’ şi sunt mai puţin productive. Am viţele care vin din spate, iar mare parte din vacile aflate acum la muls le voi vinde”, spune Romi Oşorhean.

 

MSC doar de la cei mai buni!

În fermă există acum un nucleu de 6-7 vaci certificate, cu producţie foarte bună şi pentru care fermierul foloseşte doar material seminal sexat (msc). „O doză de material seminal sexat costă până la 100 de euro iar o paietă normală, de la un taur de top este cca. 25 euro. Investiţia în msc sexat şi msc de la tauri de top este profitabilă”, afirmă Romi Oşorhean.

 

Genetică de top pentru lapte

Chiar dacă „nu întotdeauna cel mai scump este şi cel mai bun”, Romi Oşorhean ştie că „este bun ceea ce ai nevoie, fie că este vorba despre utilaje, despre seminţe sau material seminal”.

Pentru a putea optimiza balanţa cheltuieli/venituri şi a creşte producţia de lapte, fermierul a investit în genetică. „La porumb pentru siloz am căutat sămânţă care să fie adaptată zonei şi cu care să fac producţie. La fel şi la tauri”, spune Romi Oşorhean.

Acum foloseşte material seminal de la SemtestBVNTg. Mureş, iar rezultatele se văd. Spre exemplu, de la taurul Herzchlag care are o valoare generală de ameliorare de peste 127 şi V.A. lapte 138, în fermă sunt acum 14 fiice, din care cinci sunt deja în lactaţie şi toate au peste 30 litri de lapte/zi.

 

Diferenţa stă în calitate!

„Este ca şi un ‘drog’, vezi că din tauri buni scoţi viţele cu producţie mare de lapte şi nu te mai poţi opri, vrei să mergi tot în sus”, afirmă Romi Oşorhean. „Multă lume nu crede că este o mare diferenţă între un taur bun şi unul mai slab, dar fiicele unui taur de mijloc, cu 30-40 lei/paietă, dau doar 20-23 litri lapte/zi. Diferenţa de cost dintre paiete este nesemnificativă faţă de plusul de producţie… practic, cu un ‘pachet de ţigări şi o bere’, într-un an de zile poţi să scoţi o viţea de calitate” spune Romi Oşorhean.

osorhean ferma 03_b 

Obiectiv: 10.000 l lapte/vacă

Romi Oşorhean vrea să ajungă la un nivel de producţie de până la 40 de litri de lapte/vacă/zi în vârf de lactaţie. „Am deja 5-6 capete care depăşesc 40 de litri/zi după fătare. O producţie de 10 mii de litri de lapte/lactaţie ar fi normal pentru ferma noastră. Nu vreau să forţez animalele, prefer să le duc pe mai multe lactaţii. Noi avem nevoie de lapte, vacile sunt sănătoase, au o structură bună, dar trebuie să creştem producţia de lapte, de aceea urmăresc tauri cu producţie bună, dar şi rezistenţă la picioare, calităţi ale ugerului şi viteză de muls”, ne-a declarat Romi Oşorhean.

 

Secretul? Să fii bun manager!

Mulţi se întreabă şi îl întreabă pe Romi Oşorhean care este secretul reuşitei sale. În opinia sa, răspunsul este simplu: „Am muncit noi, de aici trăim şi toţi banii pe care îi facem îi reinvestim. Am urmărit întotdeauna să învăţ, am întrebat, am experimentat şi, dacă am văzut că un lucru merge, l-am pus în practică. Aşa am reuşit să îmi acopăr cheltuieile şi să plătesc utilajele… ceea ce înseamnă că sunt un bun manager”.

 

MUNCĂ, PASIUNE ŞI RĂBDARE

Romi Oşorhean lucrează în fermă împreună cu soţia şi un ajutor. Lucrează cu plăcere şi din dragoste pentru animale. „Trebuie să ştii ce vrei să faci şi unde vrei să ajungi în timp. Tot ce am avut am pus la bătaie, ca să putem înainta. Animalele sunt munca noastră de-o viaţă, am pus suflet în tot ceea ce am făcut. Dar trebuie şi răbdare. Mulţi mă întreabă cum reuşesc. Aşa! Cu multă muncă şi multă răbdare”, a încheiat Romi Oşorhean.

 osorhean ferma 01_b

Nu poţi face producţie de lapte dacă nu foloseşti tauri de top, cu valoare mare de ameliorare. Cu un preţ mic poţi să transformi ferma de subzistență într-una profitabilă.

ROMI OŞORHEAN

Fermier din Sântejude, Cluj

De când a automatizat procesele de lucru în fermă, Virgil Andru de la Ferma Wagner spune că productivitatea şi bunăstarea animalelor s-au îmbunătăţit considerabil. Click AICI află în ce a investit fermierul!

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →