Alături de soția sa, Florina, și de cei doi copii, Dănuț Cugerian a reușit să dezvolte ferma familiei, pornind de la 5 vaci. Dar, cu toate că își dorea propria fermă, drumul până la împlinirea visului l-a purtat prin cu totul alte direcții. De prin 2008 până în 2014, a muncit în Germania, sezonier. Apoi s-a căsătorit și a lucrat în țară la firme de pază, ca agent de securitate.
Astăzi este dedicat exclusiv fermei, alături de familie.
FERMA, MOȘTENIRE DE FAMILIE
În timp ce multe dintre gospodăriile din satul hunedorean Bățălar, comuna Bretea Română au abandonat creșterea animalelor, Dănuț Cugerian a reușit să reînvie această tradiție, iar astăzi mica sa fermă furnizează localnicilor lapte proaspăt și produse lactate.
„Dintotdeauna am crescut animale, părinții, bunicii, tot cu animale se ocupau. Erau câteva vaci la fiecare gospodărie, dar în ultimii ani animalele au fost tot mai puține. În sat, au mai rămas doar bătrânii care țin câte o vacă sau două pentru ei. Eu sunt singurul care am continuat această activitate la scară mai mare”, mărturisește Dănuț.
În 2020, Dănuț a hotărât să preia activitatea de familie și să o dezvolte. „În 2019-2020 am trecut exploatația pe numele meu, am accesat un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri și de acolo am început să dezvolt ferma”, spune fermierul.
DRUMUL DE LA 5 LA 15 VACI
„Am început cu 5 vaci și am ajuns la 15 capete, din care 12 vaci la muls și 3 vițele”, povestește Dănuț.
În primii ani, a muncit mult pentru a-și extinde ferma. „În 3-5 ani am reușit să ne dezvoltăm. La început, doar visam că o să putem trăi din fermă, iar acum suntem pe drumul cel bun”, adaugă el cu mândrie.
Una dintre provocările întâmpinate a fost asigurarea unei surse constante de furaje pentru animale. Dănuț a reușit să rezolve această problemă: ”Avem pășune foarte bună, concesionată de la Primărie și sursă de apă.
Mai lucrăm aproximativ 40 de hectare, pe care cultivăm lucernă, porumb, grâu, orz, ovăz pe care nu-l lăsăm până la recoltat, îl cosim și îl dăm verde la vaci. Cu cât teren lucrăm și cu pășunea ne asigurăm furajele pentru vaci, producem chiar mai mult decât avem nevoie”, spune tânărul crescător.
VIAȚĂ DE FAMILIE LA FERMĂ
Munca într-o fermă nu este ușoară, dar Dănuț o face cu pasiune, iar familia sa este implicată activ în fiecare aspect al fermei. „99% din timp suntem aici, la fermă. E mult de muncă, dar ne-am obișnuit cu ritmul ăsta”, spune Dănuț. Soția sa, Florina, este alături de el în fiecare zi.
Chiar și copiii lor, o fetiță de 8 ani și un băiat de 5 ani, sunt implicați în activitățile zilnice de la fermă. „De când au început să meargă, ne întrebau mereu când mergem la vaci”, povestește Dănuț.
Acesta consideră că educația celor mici în acest mediu este esențială pentru viitorul lor. „În felul ăsta învață ce înseamnă munca și respectul pentru animale”, explică Dănuț, subliniind că activitatea la fermă este o lecție de viață importantă.
Fermierul subliniază că este foarte important ca cei mici să înțeleagă valoarea banului muncit și să aprecieze resursele. „Ei învață cum să facă economii, cum să aprecieze banii, cum să muncească pentru ceea ce își doresc.
De când mi s-au născut copiii, tot asta mă gândeam și ziceam că trebuie să facem ceva să nu ne plece copiii în străinătate, cum am plecat noi. Și multă lume vine și îmi spune că or să plece copiii la școală, nu o să-i poți ține lângă tine, degeaba te zbați, o să vezi că lumea s-o schimbat. Da, lumea se schimbă, dar contează și cum îi crești”, povestește Dănuț.
PROIECT PENTRU PROCESARE CU FONDURI EUROPENE
Unul dintre pașii importanți în dezvoltarea fermei a fost înființarea unei camere de procesare a laptelui.
„În 2022-2023 am accesat fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier și am construit o cameră de procesare. Aici producem caș, telemea, smântână și unt”, explică Dănuț. Produsele le vinde de acasă, către clienții care l-au cunoscut din postările de pe facebook și prin prieteni și cunoștințe.
”Prin 2019 am făcut contract cu o firmă de la Brașov, că aveam lapte mult pe timp de vară și nu aveam ce să fac cu el. De când avem procesarea, produsele pe care le facem la fermă sunt apreciate de clienți și ne-au ajutat să câștigăm un venit suplimentar. În continuare laptele care rămâne în plus îl dăm la fabrică. Pe timpul verii, ajungem la 5-6 tone de lapte pe care îl livrăm la procesator”, spune Dănuț.
Acesta susține că vânzarea laptelui crud către procesator în paralel cu lactatele obținute în fermă îi permite să își organizeze mai eficient producția și să își vândă produsele.
DĂNUȚ CUGERIAN: ”FAMILIA TRĂIEȘTE ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ DIN CELE 15 VĂCUȚE”
Dănuț Cugerian este un exemplu de fermier tânăr care, în ciuda dificultăților, a reușit să dezvolte o mică afacere sustenabilă. „Visam la început că o să reușim să trăim exclusiv din ceea ce producem noi. Acum pot să afirm că o ducem binișor. Adică una peste alta, familia trăiește în momentul de față din cele 15 văcuțe. Și eu sunt mulțumit.
În 5 ani ne-am mai dezvoltat, chiar dacă mulți nu-mi dădeau șanse. De exemplu, fratele meu, îmi zicea: nu știu de ce te apuci, că tu vezi că nu mai face nimeni așa ceva, și e destul de greu, n-o să găsești oameni de muncă la vaci, o să te omori degeaba… Iar acum îmi spune: ce ai făcut tu, n-a făcut nimeni!”, spune Dănuț Cugerian.
La noi tot timpul când se vinde ceva de acasă și sunt copiii în zonă, ei sunt cu banii. Au și ei o parte din câștig, ca să știe de mici valoarea banului muncit. Au portofelul lor și îmi spun tot timpul, tati, dacă o să ai nevoie de bani, noi te putem ajuta – DĂNUȚ CUGERIAN, fermier
PROVOCĂRI ȘI LECȚII ÎNVĂȚATE
Deși munca de fermier nu este ușoară, Dănuț nu se dă bătut. „Anul trecut am avut 6 săptămâni de secetă, dar am reușit să facem față. E adevărat că sunt și perioade mai dificile, dar dacă ai condiții bune și ești perseverent, reușești”, spune el, adăugând că este important să te adaptezi la condițiile meteo și să fii pregătit pentru perioadele mai dificile.
În ceea ce privește viitorul fermei, Dănuț vrea să se concentreze pe creșterea și selecția animalelor. „Nu vreau să mai cumpăr vaci. Vreau să le producem noi, din ferma noastră, să ținem vițelele bune. Am și început, adică am făcut selecție în anii aceștia; nu putem face producție dacă nu sunt selectate cu mare atenție”, spune fermierul.
CITEȘTE ȘI: Frații Paul și Daniel Opârlescu au o fermă mică, dar cu gust mare: „Am ales să fim crescători de animale”!