Cum să produceţi mai mult lapte în august? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum să produceţi mai mult lapte în august?

În pajiştile de câmpie şi de podişuri joase, ponderea leguminoaselor este scăzută, prin urmare aportul proteic este redus. În această situaţie, o variantă de completare a raţiei poate fi folosirea lucernei sau a trifoiului, sub formă de masă verde „pălită”.

 vaca pe pasune sursa www.canva.com_b

 

Raţie pentru o producţie de 25 litri de lapte

 

Iată un exemplu de raţie pentru o vacă de 650 kg cu un potenţial productiv de 25 l lapte.

În august, când ar putea fi secetă, cantitatea de masă verde ingerată de o vacă (60-80 kg) poate fi redusă la jumătate, adică la 35 kg (vezi tabel). Din furaje verzi, vaca îşi asigură doar funcţiile vitale şi produce între 7,9 l lapte corelat cu UFL şi 15,3 l lapte după conţinutul în PDIN a furajului verde.

Pentru creşterea producţiei, masa verde de pe păşune (pajişte de câmpie) poate fi suplimentată cu lucernă sau trifoi. Dacă acest supliment este asigurat prin cca. 30 kg lucernă pălită, întrucât aportul proteic este foarte ridicat, se va utiliza ca nutreţ concentrat o cereală energetică (orzul – 5 kg). Lucerna masă verde, corectată energetic cu orzul, ridică nivelul productiv al raţiei de bază, aceasta necesitând o cantitate mai redusă de amestec de concentrate de producţie, respectiv 3,5 kg, pentru a susţine o producţie zilnică de 25 l lapte (tabel).

Amestecul de producţie din tabel poate fi format din: 36,5% triticale şi 30% orz, ca materii prime energetice, şi 30% şrot de floarea-soarelui ca sursă de proteină. La acestea se adaugă 0,5% cretă furajeră, 1% fosfat dicalcic, 1% premix vitamino-mineral şi 1% sare.

În acest caz structura raţiei este: 60% furaje verzi şi cca 34% concentrate, consumul de furaje concentrate fiind de 0,34 kg pentru 1 litru lapte. Raportul Ca/P este de 2,1/1.

Această raţie poate fi folosită în luna august pentru o producţie de 25 l lapte. Corelat cu producţia de lapte, cantitatea de amestec de producţie poate fi crescută, pentru a exterioriza potenţialul productiv al tuturor vacilor din fermă.

 laptele din pajiste 1_b

 

3 REGULI OBLIGATORII

 

Utilizarea furajului verde devine mai eficientă prin întreţinerea animalelor în perioada de păşunat în tabere de vară, respectând:

  1. obişnuirea cu furajul verde treptat pe parcursul a 10-15 zile;
  2. începerea păşunatului când plantele au o înălţime de 12-15 cm;
  3. lucerna şi trifoiul să se administreze sub formă „pălită”, întrucât plouate sau cu rouă produc tulburări gastrointestinale (meteorizaţii) .

 

 

TABEL: RAŢIE PENTRU O VACĂ DE 650 KG CU 25 L LAPTE, ÎN LUNA AUGUST

Specificare

Kg

SU

kg

UIDL

UFL

PDIN

g

PDIE

g

Ca

g

P

g

Sare

g

Necesar

 

21,2

16–18,1

16,85

1620

1620

120,0

82

82,5

Pajişte de câmpie

35

8,7

11,3

5,30

525

560

49

21

 

Lucernă masă verde

30

5,6

5,6

4.04

630

480

108,5

21

 

Total raţie de bază

 

14,3

16,9

9,34

1155

1040

157,5

42

 

Producţia de lapte permisă (l)

 

 

 

7,9

15,3

12,9

 

 

 

Concentrat de corecţie – orz

5

4,3

 

5,05

340

440

3,0

17

 

Total raţie de bază corectată

 

18,6

16,9

14,39

1495

1480

160,5

59

 

Amestec de producţie

3,5

3,0

 

2,77

276

287

21,3

25,2

35

Sare bulgări

0,05

 

 

 

 

 

 

 

50

TOTAL

 

21,6

16,9

17,16

1771

1767

181,8

84,2

85

 

 

LEGENDĂ TABELE:

SU – substanţă uscată;

UFL – unităţi furajere lapte;

PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;

PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;

UIDL – unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.

 

 

un articol de

LAVINIA ŞTEF

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →