Cum să obținem pui de 2,5 kg în șase săptămâni? - Revista Ferma
5 minute de citit

Cum să obținem pui de 2,5 kg în șase săptămâni?

broiler super m Cum să obținem pui de 2,5 kg în șase săptămâni?

Porumbul și șrotul de soia se combină foarte bine, porumbul fiind materie primă energetică, iar șrotul de soia o materie primă proteică. Pentru îmbunătățirea calității proteinei în structura furajului combinat pot fi introduși aminoacizi de sinteză.

În continuare facem atât o succintă caracterizare a acestor două materii prime, cât și o prezentare a celor trei tipuri de furaje combinate folosite în tehnologia de creștere a hibridului ROSS 308. Recomandările privind condițiile de calitate ale furajelor combinate administrate acestui hibrid se găsesc în tabel.

 

Nutreț combinat pe bază de porumb și șrot de soia 

Porumbul reprezintă componentul energetic de bază al furajelor combinate destinate suinelor și păsărilor. Cereala are un conținut ridicat în glucide digestibile și procent redus în proteină și celuloză. 

În structura substanțelor proteice, o pondere ridicată o are zeina (45%), cu un conținut ridicat în acid glutamic (31,3%) și leucină (25%). Porumbul are un conținut redus de triptofan (0,17%), de cistină, majoritatea soiurilor conținând și lizină în cantități mici, ceea ce determină o valoare biologică scăzută a proteinei din porumb. Porumbul conține până la 5,5% grăsimi, îndeosebi în embrion fiind constituite din 93,9% acizi grași și 1,8% materii nesaponificabile. 

Cenușa este formată în proporție de 45% din săruri de fosfor, 30,4% săruri de potasiu, 15% săruri de magneziu și 2% săruri de calciu. Are conținut ridicat în vitamina E (24,2 U.I./kg), în provitamina A (2-9 mg caroten/kg), precum și în riboflavină și niacină. 

Substanțele nutritive din grăunțele de porumb sunt valorificate bine de păsări, având valori ridicate ale coeficienților de digestibilitate: 86% la proteină, 76-81% la grăsime și 87-95% la SENB. Digestibilitatea celulozei este scăzută, atingând 22% la păsări. Energia digestibilă reprezintă 85-88%. 

Șrotul de soia e o importantă sursă proteică de origine vegetală, fiind utilizată pentru echilibrarea proteică a rețetelor de furaje combinate destinate puilor de carne. Șrotul de soia are 2880 kcal energie metabolizabilă pentru păsări, circa 43% proteină brută, 1,6% grăsime brută, 2,62% lizină, 1,12% metionină & cistină, 0,3% calciu, 0,64% fosfor și 6% celuloză brută. 

Având un grad ridicat de corelare a aminoacizilor esențiali, proteina șroturilor de soia are o valoare biologică comparabilă cu a proteinei animale. Valoare biologică este condiționată de tehnologia aplicată pentru extragerea grăsimilor. 

La păsări șroturile de soia se introduc de regulă în proporții între 15-25%, valorile mai ridicate fiind specifice pentru furajele combinate destinate puilor de carne. La utilizarea într-o proporție ridicată a șrotului de soia în furajele combinate se va avea în vedere conținutul redus în metionină și vitamina B12, elemente ce trebuie completate. 

• Furajul starter (0-10 zile) pentru broiler este recomandat să fie administrat timp de zece zile, asigurând o creștere optimă în timpul acestei perioade de viață. Cerințele puilor de carne pentru această perioadă pot fi asigurate cu un furaj combinat cu următoarea structură: porumb 56,85%, șrot de soia 32%, făină de pește 5%, D.L. metionină 0,3%, L lizină 0,05%, ulei 2%, carbonat de calciu 1,4%, fosfat monocalcic 1,2%, sare 0,2%, premix vitamino-mineral 1%. Aceste componente asigură următoarele condiții de calitate ale furajului combinat: energie metabolizabilă 3034 kcal, proteină brută 22,05%, lizină 1,26%, metionină & cistină 0,97%, calciu 1,22% și fosfor 0,71%.

• Furajul de creștere (administrat în perioada 11-24 zile). În această perioadă, creșterea broilerului continuă să fie dinamică. Cerințele puilor de carne pentru această perioadă pot fi asigurate cu un furaj combinat cu următoarea structură: porumb 58,95%, șrot de soia 29%, făină de pește 5%, ulei 3,5%, D.L. metionină 0,3%, L lizină 0,05%, carbonat de calciu 1%, fosfat monocalcic 1%, sare 0,2% și premix vitamino-mineral 1%. 

Acest furaj asigură următoarele condiții de calitate: energie metabolizabilă 3161 kcal, proteină brută 20,9%, lizină 1,19%, metionină & cistină 0,94%, calciu 1,01% și fosfor 0,70%. 

• Furajul de finisare (administrat de la 25 de zile până la sacrificare). În această ultimă perioadă de creștere nivelul energetic trebuie să fie mai ridicat, iar nivelul proteic mai redus. Acest lucru se realizează prin folosirea unui furaj combinat structurat astfel: porumb 63,99%, șrot de soia 24%, ulei 3,5%, D.L. metionină 0,26%, L lizină 0,05%, carbonat de calciu 1%, fosfat monocalcic 1%, sare 0,2%, premix vitamino-mineral 1%. 

Această structură asigură următoarele condiții de calitate ale furajului combinat: energie metabolizabilă 3206 kcal, proteină brută 19,08%, lizină 1,07 %, metionină & cistină 0,87%, calciu 0,86%, fosfor 0,65%. 

Folosirea furajelor combinate asigură obținerea unor pui de carne cu greutăți de circa 2,5 kg în timp de șase săptămâni. În funcție de preferințele crescătorilor, puii pot fi sacrificați și la 5 săptămâni, la o greutate de 2,1 kg.

 

 

 

SPECIFICAȚII NUTRIȚIONALE PENTRU BROILERII NESEXAȚI (hibridul ROSS 308)

 

 

Tab Pui Broiler

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 – 14 mai 2016

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
AGRARIA 2025 30 de ani de AGRARIA

30 de ani de AGRARIA

Mai mult decât un târg, o celebrare a agriculturii transilvănene în toate formele ei, evenimentul de la Jucu a reunit […]

Citește mai multe știri →