Cum să obţii PROFIT cu ZERO CHELTUIELI? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum să obţii PROFIT cu ZERO CHELTUIELI?

Este nevoie doar de o bună cunoaştere a cerinţelor şi comportării fiecărei culturi agricole şi de asamblarea lor într-un asolament bine gândit.

asolamentul_b

Influenţa rotaţiei culturilor şi asolamentului asupra creşterii producţiei agricole
Astfel, faţă de monocultura de grâu, în rotaţie s-au înregistrat următoarele sporuri de producţie:
• 700 kg/ha în rotaţie de 2 ani, porumb-grâu;
• 1100 kg/ha în rotaţie de 3 ani cu culturi tehnice;
• 1700 kg/ha în rotaţie de 4 ani cu culturi tehnice şi leguminoase;
• 2400 kg/ha după sola amelioratoare de lucernă.

 

La INCDA Fundulea, pe un cernoziom cambic, fără nici o fertilizare, producţia de grâu sub influenţa rotaţiei culturilor a fost de 100% în rotaţia de doi ani, de 159% în rotaţia de trei ani şi de 219% după sola săritoare de lucernă.

În funcţie de rotaţia culturilor şi de fertilizare, producţia de grâu a evoluat după cum redăm în tabelul 1. Se observă că:
• îngrăşămintele aplicate (aceeaşi cantitate) au sporit cu peste 50 la sută producţia în rotaţia de 4 ani faţă de monocultură.
• fertilizarea cu gunoi de grajd a înregistrat cele mai mari sporuri de producţie în toate rotaţiile. La nefertilizat, în rotaţia de 2 ani, după porumb s-a obţinut cea mai mică producţie (88%), deoarece porumbul este un mare consumator de apă şi de elemente nutritive, grâul găsind terenul epuizat.

De asemenea, rotaţia culturilor influenţează şi efectul îngrăşămintelor! Detalii găsiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →