Mai precis, tânărul fermier, student la USAMV Bucureşti şi preşedinte al Cooperativei Agricole Fundeni, implementează primul său proiect european (înseamnă că e doar începutul odată ce l-a numit „primul proiect”) care constă în făurirea unei ciupercării în valoare totală de 265.000 euro cu sprijin european. Probleme nu a avut cu OJFIR, care l-au îndrumat cu precizie şi solicitudine, ci mai degrabă cu birocraţia legată de obţinerea de tot soiul de avize şi autorizaţii. Cel mai grav a fost pe relaţia cu furnizorul de energie electrică, acolo unde a fost nevoit să scoată din buzunarul societăţii suma de 110.000 lei pentru realizarea infrastructurii. Culmea e că pe teritoriul unde se construieşte ciupercăria trece linia de medie tensiune care trebuie doar tăiată pentru alimentarea transformatorului. Ce e mai ilar, după asta mai vin plantaţi trei stâlpi de joasă tensiune iar la final toate aceste investiţii rămân în proprietatea furnizorului. Si, ca epopea să fie întreagă, de la transformatorul pe care Miagri Sofix l-a plătit pot fi racordaţi la reţea şi alţi viitori consumatori!
De curând am întâlnit o situaţie asemănătoare la un proiect, culmea tot cu o ciupercărie şi mai multe solarii, în acelaşi judeţ, la una din firmele familiei Ilisei care se plângeau tot de umflarea facturilor privind lucrările de efectuat pentru asigurarea alimentării cu energie electrică. Dar poate că este doar iluzia fermierilor că sunt jumuliţi de banii accesaţi cu destulă trudă prin intermediul proiectelor cu bani de la UE, nu?!
Dar să vorbim un pic şi despre tânărul fermier. Petre Mihai-Florian care a pus acum un an bazele unei cooperative agricole cu 5 membri pe care o folosesc pentru a vinde producţia dar şi a achiziţiona inputurile mai lesne. Anul acesta, tânărul care munceşte ceva mai mult de 40 ha, a reuşit să recolteze pe 10 ha cu grâu 65 t iar la rapiţă a avut o medie de 2,9 t ha pe 11 ha. Anul acesta a pus, după orzoaica de bere, 10 ha cu floarea-soarelui cultura a doua unde a folosit produse de la firma spaniolă Daymsa care este cel mai mare producător european de Leonardită. Raiza Mix (un produs care asigură stimularea puternică a dezvoltării radiculare şi cresterea absorbţiei hranei) pentru tratarea seminţelor, Naturamin WSP ( este un fertilizator de ultimă generatie cu 80% aminoacizi liberi cu rol de biostimulare a cresterii si dezvoltarii plantelor în toate fazele) cu care a asigurat.protecţia florii soarelui la tratamentul cu Pulsar şi, în curând, va folosi Pleniflor (un inducător puternic al înfloririi şi legării fructelor care tratează şi rezolva rapid deficienţele de Bor sau Molibden) pentru o floare bogată. Mai ales pentru că va aduce stupii săi la cules!
Pe larg despre cum a ajuns fermier deşi ar fi vrut la un moment dat să aleagă IT-ul, în revista Ferma!