Cum să alegi sistemul potrivit pentru irigaţii - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum să alegi sistemul potrivit pentru irigaţii

Ce veţi găsi în acest articol?

  1. Rentabilitatatea unul sistem de irigaţii
  2. Cunoaşterea consumului specific de apă
  3. Influenţa texturii solului asupra unui sistem de irigaţii
  4. Identificarea sursei de apă
  5. Setarea corectă a unui sistem de irigaţii

Există multe opţiuni pentru acoperirea deficitului de apă, însă variabilele care ţin de luarea deciziei corecte sunt destul de complicate.

 

Rentabilitatatea unul sistem de irigaţii depinde de 4 mari variabile!

Orice sistem de irigaţii necesită o sursă de apă, o modalitate de transportare a acesteia şi o metodă de distribuire la nivelul solului. Dar înainte de a luat decizia de a investi într-un sistem de irigaţii, trebuie să aveţi în vedere câteva aspecte extrem de importante. Practic, rentabilitatea unui astfel de angajament este determinată, în esenţă, de patru mari variabile:

  1. dimensiunea exploataţiei
  2. tipul de culturi
  3. caracteristicile solului şi, nu în ultimul rând
  4. bugetul.

Din păcate, însă, în multe cazuri nu există o soluţie perfectă, toate metodele având avantajele şi dezavantajele lor.

 sistem de irigatii ok1_b

Cunoaşterea consumului specific de apă

Culturile au diverse cerinţe de apă. Prea puţină apă poate avea ca rezultat o dezvoltare slabă a plantelor şi randamente reduse. Prea multă apă livrată prin sistemele de irigare poate împiedica, de asemenea, plantele să prospere. Spre exemplu, porumbul are un necesar de apă mai scăzut comparativ cu alte culturi de câmp pentru producerea substanţei uscate. Astfel, ca să rezulte un kilogram de substanţă uscată, porumbul consumă între 300 şi 400 litri de apă, în timp ce grâul are nevoie de până la 500 litri, iar în cazul rapiţei necesarul ajunge chiar la 700 de litri! Prevenirea pierderilor şi asigurarea că plantele primesc exact cantitatea de apă de care au nevoie necesită, aşadar, cunoaşterea foarte bună a tipului de cultură.

 

Influenţa texturii solului asupra unui sistem de irigaţii

Pe lângă cerinţele specifice de apă ale fiecărei specii de interes, trebuie să luaţi în considerare şi caracteristica solului atunci când alegeţi cele mai eficiente sisteme de irigare pentru nevoile dumneavoastră. Pentru că necesarul de apă poate creşte sau descreşte în funcţie de tipul de sol. Lucrările solului, precum nivelarea, întoarcerea totală sau parţială a brazdei şi cele de conservare, precum şi gestionarea reziduurilor din timpul perioadei vegetative sunt la fel de importante pentru ca apa transportată prin sistemele de irigaţii să ajungă efectiv la sol şi să fie direcţionată cel mai eficient către plante.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de structura solului. Un sol argilos va absorbi mai multă apă, dar poate favoriza evapotranspiraţia, pe când cel nisipos are o permeabilitate mult mai mare şi există riscul de a irosi apa.

Pe de altă parte, relieful este un factor important în ceea ce priveşte alegerea sistemului de irigare. Suprafeţele colinare se pretează a fi irigate prin aspersiune, soluţie care permite controlul mai riguros al apei, pentru evitarea proceselor de eroziune. Dar în acelaşi timp cantitatea de căldură şi umiditatea specifice unui anumit climat afectează ratele de evaporare. Astfel, irigarea prin aspersie într-un mediu cu căldură mare şi soare intens va pierde mai multă apă prin evaporare decât irigarea prin picurare.

 

sistem de irigatii ok2_b

Identificarea sursei de apă

Un alt factor important care va contribui la succesul sau eşecul irigării culturilor este sursa de apă şi disponibilitatea acesteia. În funcţie de unde este aceasta localizată, pe râu, într-un lac sau puţ subteran, trebuie ales tipul de pompă care va fi utilizat pentru sistemul de irigaţii. Atunci când cantitatea de apă este redusă, iar conservarea este o preocupare principală, acest factor va dicta singur care sistem de irigare este alegerea cea mai bună. Un alt lucru care trebuie luat în considerare atunci când alegeţi un sistem de irigare este dacă sursele locale de apă conţin sau nu minerale ori substanţe chimice care pot deteriora plantele, dacă sunt pulverizate direct. Toate sistemele de irigare prin picurare necesită un anumit tip de filtrare.

 

Setarea corectă a unui sistem de irigaţii

Programarea sistemelor de irigaţii este o altă verigă critică ce trebuie foarte bine stăpânită de operator pentru a le asigura plantelor cantitatea de apă suficientă, fără excese. Această planificare ar trebui să ţină seama de cerinţele hidrice pe care plantele le au în diferite etape de dezvoltare, de condiţiile meteorologice şi de conţinutul de umiditate din sol. Sistemele de micro-irigare sunt în general mai scumpe decât, de exemplu, sistemele portabile. Agricultorul poate, din motive economice, să aleagă mai degrabă sistemul portabil care este mai ieftin, chiar dacă s-ar putea să nu fie ideal pentru anumite aplicaţii.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care trebuie avute în vedere atunci când selectaţi tipul potrivit de sistem de irigaţie pentru o anumită exploataţie agricolă.

sistem de irigatii ok3_b

CONSULTAŢI SPECIALIŞTII!

Există mulţi alţi factori care pot afecta alegerea unui tip de sistem de irigții, precum dimensiunea câmpului de irigat. Pentru cea mai bună alegere, discutaţi cu reprezentanţii unei companii cu experienţă care oferă servicii pentru sisteme de irigare, deoarece aceasta poate proiecta, instala şi asigura mentenanţa unei astfel de investiţii! Succesul sau eşecul unui sistem de irigare depinde în mare măsură de o selecţie atentă, o planificare minuţioasă, un proiect bine elaborat şi de un management eficient.

LIDER ÎN DOMENIUL IRIGAŢIILOR DE PRECIZIE

Bogdan_Zainea-Netafim 1_b
Considerată în urmă cu decenii o tehnologie inovativă, realizată special pentru zonele deşertice, irigarea prin picurare a devenit o metodă uzuală, folosită eficient în contextul economisirii resurselor. Netafim este compania care a inventat sistemul ce întreţine viaţa plantelor fără să irosească apa.
Urmăreşte AICI interviul cu Bogdan Zainea, directorul pentru România al firmei Netafim, lider în domeniul irigaţiilor de precizie!

 

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →