O acţiune importantă, necesară înaintea fiecărui sezon de reproducţie, este reforma unei părţi din efectivul de capre, care nu sunt economice (10-15%), şi înlocuirea cu ieduţe selecţionate din ferma proprie sau cumpărate de la fermieri care cresc capre cu o genetică superioară. De asemenea, pe parcursul activităţii productive există pierderi prin mortalităţi şi sacrificări de necesitate (2-3%), ce trebuie înlocuite dacă dorim să păstrăm acelaşi număr de animale. Un ultim caz este opţiunea crescătorului de a mări efectivul de capre.
Toate depind de viziunea fermierului şi de fondurile disponibile.
Regulile înlocuirii în ferma de capre
La un efectiv constant şi un procent de reformă prea mic, nu vom putea înlocui suficiente capre şi vom fi obligaţi să ţinem în continuare animale care nu ne aduc profit.
Dacă procentul de reformă este prea mare, efectul este scăderea producţiei de lapte pentru că primiparele vor produce mai puţin, iar când le vom reforma, vom avea nevoie de un număr mare de ieduţe pentru a le înlocui.
În efectiv se înlocuiesc pierderile, caprele bătrâne, cu producţii mici de lapte, cu boli cronice, cele care nu au fătat doi ani la rând, etc. La acestea mai putem adăuga caprele cu care dorim să mărim efectivul sau animalele înlocuite pentru a exercita presiune de selecţie (2-3%), adică schimbăm mai multe capre din efectivul nostru cu ieduţe cu genetică ridicată.
Stabileşte obiective pentru afacerea ta!
Selecţia are o puternică influenţă asupra modului cum va arăta turma, iar dacă s-a realizat corect, va influenţa pozitiv veniturile fermei.
Este important să ştim că trebuie să stabilim doar câteva obiective principale, altfel, cu cât sunt mai multe ţinte, cu atât rata de progres este mai mică. Prin urmare este necesar să identificăm şi să urmărim caracterele importante pentru afacerea pe care o conducem.
Un obiectiv de selecţie ar trebui să fie măsurabil şi pentru a-i putea aduce îmbunătăţiri într-un anumit interval de timp.
Ferma de capre: 3 elemente utile la cumpărare
Când cumpăraţi ţapi sau capre pentru reproducţie, aveţi trei instrumente principale care vă ajută să alegeţi caprinele cu potenţial productiv bun:
- Informaţia pe care o putem obţine din literatura de specialitate sau de la alţi crescători cu experienţă. Este bine să ştim ce fel de capre ne dorim (rasa, producţia etc).
- Selecţia vizuală este rapidă, eficientă, dar şi costisitoare, dacă urmărim un număr mare de caractere la un animal. Problema e că selecţia vizuală se face după fenotip (cum arată), acesta fiind dat de interacţiunea genotipului cu mediu, deci nu putem şti care va fi adevărata valoare genetică a caprei. Dintre ceilalţi factori care pot influenţa modul cum arată animalul, amintim: tipul fătării, adică dacă provine din fătare dublă sau multiplă, vârsta mamei în momentul fătării, sezonul în care a fost fătat, furajul cu care a fost crescut, etc. Variaţia în cadrul grupului este mai mare dacă acestea sunt crescute în condiţii optime, decât dacă au avut probleme de sănătate sau de nutriţie, care tind să le uniformizeze şi vor da erori în aprecierea vizuală.
- Analiza datelor înscrise în Registrul Genealogic al rasei este esenţială. Dacă ochiul poate înşela, datele despre creşterea, producţia şi reproducţia caprei, vor înlătura orice incertitudine şi vor completa informaţiile de care avem nevoie.
Achiziţia trebuie urmată de adaptare
Atunci când cumpăraţi capre pentru a îmbunătăţi genetica efectivului dumneavoastră, este important să ştiţi că le puteţi duce într-un mediu semnificativ diferit de cel în care au crescut şi au performat. Când spunem mediu, nu ne referim doar la condiţiile de temperatură, umiditate, gaze nocive, etc., ci la complexul de factori tehnologici aplicaţi în ferma pe care o deţineţi.
O schimbare rapidă a mediului poate duce la stres, la afectarea potenţialului de producţie şi reproducţie sau chiar la moarte, motiv pentru care este recomandabil să aplicăm un program de obişnuire cu noile condiţii de mediu. Altfel, chiar dacă animalul are o genetică superioară, nu îşi exprimă adevăratul potenţial.
SELECŢIA ŢAPILOR: CHEIA PRODUCTIVITĂŢII
Chiar dacă acurateţea înlocuirii caprelor creşte productivitatea efectivului, selecţia ţapilor este adevăratul motor al ameliorării populaţiei de capre. Explicaţia e simplă: pe parcursul vieţii productive, de la o capră se pot obţine 6-12 iezi, în timp ce de la un ţap se obţin 60-100 de iezi pe an.
Citeşte AICI şi alte informaţii utile despre tehnologia de creştere a caprinelor!
FERMY TE ÎNVAŢĂ!
În selectarea caprelor, ţine cont nu doar de producţia de lapte, ci şi de trăsături tipice precum: compoziţia laptelui, viteza de muls, forma ugerului şi a mameloanelor, rata de creştere la tineret, conformaţia maxilarului şi a membrelor, mărimea caprei, fertilitatea şi fecunditatea, uşurinţa fătării, abilitatea maternă, temperamentul, pilozitatea şi culoarea pielii.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara