Cum să ai gard viu format din pomi fructiferi? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum să ai gard viu format din pomi fructiferi?

În pepiniera din Bacău, în fiecare vară, sunt altoiţi aproximativ 40 de mii de puieţi, beneficiarilor eliberându-li-se inclusiv certificat fitosanitar pentru materialul săditor.

Dirijarea formării artistice a coroanei pomilor

tata si fiu acatrinei_b

În activitatea de prestări servicii în pomicultură şi peisagistică dezvoltată de tinerii specialişti este inclusă şi dirijarea formării artistice a coroanei pomilor, precum şi altoirea unor soiuri vechi sau a unora ultra-moderni, în funcţie de cerinţele beneficiarilor. “Chiar în curtea noastră am dirijat primul nostru model de coroană artistică palisată, apelând la beneficiile oferite de apariţia soiurilor de pomi tip columnar. Vorbim despre tendinţa soiurilor de măr, păr, etc, de a creşte pe un ax, de a forma ramuri de rod şi foarte multe creşteri laterale. Practic, am obţinut un gard viu din măr, cu model în romb, care ne oferă atât o imagine plăcută, cât şi fructe gustoase”, explica Rareş-Florin Acatrinei.

Material viabil, soiuri autentice

Cât priveşte soiurile, chiar în toamna 2020 au altoit soiul Red Love, despre care se spune că are pulpa roşie şi este benefic pentru sănătate, având o concentraţie mare de antioxidanţi. ”Faptul că producem singuri materialul săditor, din pepinieră aşezându-l în şanţurile de stratificare, elimină riscurile de degradare şi de deshidratare a puieţilor, precum şi pe cele de încurcare sau de pierdere a soiurilor. Prin traseul clar al pomilor din pepinieră la punctul de desfacere, se menţine starea de viabilitate a pomilor şi se respectă cu stricteţe autenticitatea soiurilor.

gard din pomi_b

Micii cultivatori

Ca orientare actuală, se adresează micilor cultivatori de pomi şi celor care doresc să îşi amenajeze grădini cu pomi fructiferi. ”Odată cu pandemia, a apărut şi această dorinţă de a avea fructele proprii, controlate din punct de vedere al tratamentelor şi mai accesibile, astfel încât reducerea mobilităţii fizice să nu însemne privarea de accesul la fructe. Proiectăm, realizăm şi întreţinem astfel de grădini, iar experienţa din Islanda ne este de foarte mare ajutor”, explica Rareş-Florin Acatrinei.

3 condiţii pentru reuşită

În privinţa condiţiilor minime de îndeplinit, pentru a se atinge eficienţa economică într-o fermă de producţie pomicolă pentru fructe, aceiaşi specialişti subliniază trei aspecte esenţiale:

  1. Necesitatea asigurării unei suprafeţe minime de 7-8 hectare livadă;
  2. Orientarea către limitarea costurilor de producţie printr-o analiză cât mai justă a cheltuielilor şi a misiunii fiecărui muncitor din fermă;
  3. Actualizarea sistemului de comunicare cu potenţialii beneficiari (prin orientarea rapidă către online), asociată flexibilizării disponibilităţii de a expedia producţia rapid şi în orice colţ al ţării.

SPECII ÎN TOPUL PREFERINŢELOR
În topul speciilor solicitate de piaţa românească, pe primele locuri se situează speciile măr şi păr (12-13 mii de puieţi), urmate de prun, cireş, vişin, cais şi piersic, pe parcursul celor două decenii de activitate numărul de soiuri fiind dublat, la cele iniţiale adăugându-se soiuri cu rezistenţă genetică la boli şi dăunători.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →