3 minute de citit

Cum să ai fătări grupate la capre? 4 metode de sincronizare a căldurilor

E mai mult de muncă şi în funcţie de metodă este necesară o investiţie deosebită.

sincronizare calduri la capre_b 

 

Cel puţin 3 avantaje ale sincronizării căldurilor

Prin sincronizarea căldurilor şi gruparea fătărilor avem ca avantaje:

1. Iezii sunt mai uniformi ca mărime şi se obţine un preţ mai bun;

2. Putem face înţărcarea caprelor grupat şi le putem mulge pentru a obţine o cantitate mai mare de lapte;

3. Creşterea valorii genetice a generaţiei următoare prin folosirea inseminărilor artificiale sau chiar transfer de embrioni. Dacă avem în fermă un ţap de foarte mare valoare, prin inseminare, numărul de capre montate de un mascul poate creşte de 3-4 ori.

Cum procedăm?

sincronizare calduri la capre 2_b 

1. Metoda ”efectul ţapului”

Una din metodele mai puţin costisitoare, pe care am recomandat-o recent unui crescător, este folosirea efectului ţapului. Introducerea ţapilor între capre după o perioadă de izolare – de cel puţin trei săptămâni şi la 1,5 km distanţă – poate fi utilizată pentru provocarea şi sincronizarea estrului în timpul sezonului de reproducere, fără tratamente suplimentare la capre. Baza fiziologică a acestui răspuns se datorează parţial mirosului şi vederii. Efectul de ţap are la bază, în special, mirosul emis de secreţia glandelor care se află localizate la baza coarnelor.

În prezenţa ţapului se va induce caprei o creştere a LH şi ovulaţia va avea loc în decurs de 3-6 zile. Rasele mai puţin sezoniere răspund cel mai bine la această metodă. Factorii de care depinde efectul ţapului asupra intrării caprelor în călduri sunt rasa, anotimpul (primăvară sau toamnă), izolarea prealabilă, condiţia corporală şi nutriţia.

 

2. Utilizarea ţapilor vasectomizaţi

Pentru ca efectul de inducere şi sincronizare să fie mai mare, respectiv pentru detectarea caprelor care intră în călduri, putem folosi, înaintea şi în timpul sezonului de reproducţie, ţapi vasectomizaţi care sunt infertili în urma secţionării (chirurgicale) a cordoanelor deferente care transportă spermatozoizii de la testicule la penis. Cu toate acestea, libidoul său şi interesul pentru împerechere rămâne în continuare ridicat. Ţapii utilizaţi pentru detectarea estrului pot fi echipaţi cu un ham care are în faţa pieptului o cretă pe bază de ceară şi care va marca femelele în călduri atunci când sunt montate. Dacă efectivul de capre este verificat de două ori pe zi, femelele marcate pot fi separate şi împerecheate cu ţapul ales. În acest fel va creşte eficienţa organizării sezonului de reproducţie.

sincronizare calduri la capre 3_b

Despre Manipularea duratei zilei lumină şi Administrarea de hormoni citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 sptembrie 2021!

Cumpără Revista FERMA în format electronic de AICI!

 

Consultaţi medicul veterinar!

Utilizarea oricărui protocol care include folosirea hormonilor trebuie făcută numai consultarea medicului veterinar pentru a nu afecta sănătatea caprelor.

Rămâne la îndemâna crescătorului dacă doreşte sincronizarea la capre şi ce metodă alege să aplice.

ŢAPI APŢI PENTRU MONTĂ

Nu multor crescători le place să se ocupe de ţapi. Sunt mari, puternici şi au un miros respingător. Din acest motiv, ţapii sunt adesea trecuţi cu vederea în managementul efectivului. Însă asta este o mare greşeală. Click AICI şi află câteva sfaturi practice la pregătirea ţapilor pentru reproducţie!

 

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →