Cum putem trata leptospiroza porcină? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cum putem trata leptospiroza porcină?

boli la porcine 01 Cum putem trata leptospiroza porcină?
foto: iStock.com/Voren1

Este o boală bacteriană, foarte răspândită în Europa (cu excepţia Ţărilor Scandinave) şi în America, acolo unde porcii sunt crescuți intensiv, dar este destul de răspândită şi pe celelalte continente.

Sunt receptive porcinele de toate vârstele, dar purceii sugari şi scroafele gestante au o sensibilitate mai mare.

CARACTERE EPIDEMIOLOGICE

Sunt deosebit de receptivi purceii nou-născuţi care provin din mame lipsite de imunitate postinfecţioasă sau postvaccinală, dar şi purceii mai mari, în jurul vârstei de înţărcare, pe măsura epuizării imunităţii maternale.
Transmiterea infecţiei se face prin pielea lezionată, prin mucoasa buco-faringiană, esofagiană, conjunctivală şi genitală, în special în timpul montei şi transplacentar, în a doua jumătate a gestaţiei. Porcii infectaţi rămân purtători şi eliminatori timp de 6 luni sau chiar mai mult.
Când apare pentru prima dată într-un efectiv, infecţia leptospirică se manifestă exploziv, cu avorturi şi mortalitate mare la nou-născuţi. După mai multe săptămâni sau luni, focarele acute se temperează, incidenţa îmbolnăvirilor scăzând considerabil, deoarece marea majoritate a femelelor contractează infecţia şi se imunizează înainte de vârsta primei gestaţii, evitându-se astfel atât avortul cât şi mortalitatea nou-născuţilor, care vor fi protejaţi prin anticorpii din colostru.

TABLOUL CLINIC AL BOLII

Semnele clinice sunt destul de necaracteristice: purceii sunt febrili, se ţin greu pe picioare preferând decubitul, refuză suptul, sunt apatici. Pielea şi mucoasele pot fi normale, anemice, au culoare gălbuie. Frecvent au diaree, uneori vomită şi prezintă tremurături musculare.
1. La purceii sugari de 3-6 săptămâni simptomele sunt mai şterse şi terminarea bolii poate fi moartea sau vindecarea, după 6-8 zile.
2. Purceii înţărcaţi, în jurul vârstei de 2-4 luni, fac forme subacute, în care la manifestările menţionate la sugari se pot adăuga simptome nervoase (tulburări de echilibru, poziţii anormale ale capului şi gâtului, paralizii) şi dermatite crustoase sau necrozante, cu eliminarea de porțiuni întinse de țesut necrozat. Sfârşitul poate fi mortal în 50% din cazuri.
3. La grăsuni şi porcii adulţi se înregistrează de regulă numai febră pasageră, poftă de mâncare scăzută şi eventual necroze cutanate, în special la nivelul urechilor şi a cozii, terminarea fiind aproape întotdeauna vindecarea.
4. La scroafele gestante, avortul leptospiric poate să se producă începând din a 10-a săptămână de gestaţie. Uneori fătarea are loc la termen, dar purceii sunt neviabili, morţi sau mumifiaţi. Proporţia purceilor fătaţi vii este cu atât mai mare cu cât infecţia s-a produs mai aproape de termenul de fătare.

boli la porcine 02 Cum putem trata leptospiroza porcină?
foto: iStock.com/Yuttana Srimongkol

DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT

Deoarece manifestările clinice şi leziunile în leptospiroza porcină sunt de obicei, puţin caracteristice, diagnosticul de laborator este obligatoriu.
Se pot obţine rezultate bune în tratamentul leptospirozei la porc cu streptomicină, penicilină, tetraciclină şi alte antibiotice, însă streptomicina este preferabilă deoarece, realizând concentraţii mari în rinichi (două injecţii la interval de 48 ore), asigură de regulă şi sterilizarea microbiană a animalelor.

PROFILAXIE ȘI COMBATERE

Profilaxia generală vizează evitarea introducerii infecţiei leptospirice în efectiv. De asemenea, trebuie evitat contactul cu animalele din alte specii şi trebuie făcute deratizări, ori de câte ori este necesar.
În unele ţări, printre care şi ţara noastră, se practică şi profilaxia specifică. Se vaccinează antileptospiric cel puţin scroafele şi scrofiţele gestante, în a 55-a şi a 65-a zi de gestaţie, precum şi scrofiţele aflate în aşteptare. Vierii se vaccinează trimestrial.
Combaterea focarelor active de boală se face prin tratarea individuală a animalelor bolnave, vaccinarea animalelor sănătoase, deratizări şi distrugerea leptospirelor din mediul ambiant prin dezinfecţii şi repararea pardoselelor, pentru evitarea băltirii purinului. Se poate face şi un tratament al întregului efectiv cu streptomicină. În continuare, prevenirea îmbolnăvirilor la purcei şi a avorturilor se realizează prin vaccinarea sistematică a scroafelor la mijlocul perioadei de gestaţie.

CUM PUTEM OBȚINE EFECTIVE INDEMNE? Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2023!
O poţi comanda în format electronic AICI!

un articol de
ADRIAN STANCU
UȘV Timișoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →