Cum prinde lemnul viaţă în mâinile lui Gicu Chilian - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum prinde lemnul viaţă în mâinile lui Gicu Chilian

Suntem acasă la domnul Gicu, sculptorul de la Năruja. În atelierul de lucru se află cei doi stâlpi din lemn, pregătiţi cu mare grijă pentru viitoarea poartă de intrare în comuna din inima Vrancei.
De modelarea propriu-zisă a lemnului s-a apucat de curând, dar toată vara trecută a stat lemnul la uscat în coajă, apoi l-a debitat iar acum meşterul „aşterne” cu pricepere în stâlpi simbolurile specifice zonei, învăţate şi copiate de la moşii lui vrânceni. „Am creat modelul din mai multe elemente grafice moştenite de la moşii noştri, sculptori ai comunei. Toate simbolurile pe care le punem pe poartă sunt specifice zonei, le-am cules din ce au făcut bunicii şi străbunicii noştri. Frânghia este a noastră, spirala vieţii, adică ADN-ul iar aici este modelul Soarelui, pe care îl regăsim şi pe caşcavalul care se face în această regiune”, ne explică sculptorul nărujean.

 sculptor 1_b

sculptor 8_b
sculptor 7_b
A revenit în satul natal şi s-a apucat de învăţat meserie
A învăţat meserie în familie; atât străbunicul, cât şi bunicul lui au fost gealăi. Meseria lui de bază e constructor de cuptoare industriale, dar a revenit în satul natal şi, de aproximativ 12 ani se ocupă de ceea ce a văzut în copilărie şi i-a plăcut dintotdeauna… îmblânzirea şi înfrumuseţarea lemnului. „Când m-am întors în satul natal, plăcându-mi foarte mult lucrul în lemn, am început să învăţ meserie de la bătrâni. Este o tradiţie în familie, primul a fost străbunicul meu, bunicul au făcut o dogărie, unde geluiau lemnul. De acolo ni se trage porecla de gealăi. Ei au inventat un feţălnic mai mare de îndreptat lemnul”, povesteşte Gicu Chilian.
Sculptorul din Năruja nu duce lipsă de clienţi. Face de toate: troiţe, cruci sculptate, mobilier rustic, ornamente din lemn pentru case, acoperişuri şi balcoane, stâlpi sculptaţi, porţi şi garduri… Comenzile vin din vorbă-n vorbă, dar şi de pe internet. Îl ajută mult şi distribuirile pe facebook ale clienţilor mulţumiţi de rezultatele muncii lui.
A început o lucrare frumoasă şi la muzeul bisericii, împreună cu părintele Bratie, care a venit cu iniţiativa de a promova astfel tradiţiile şi de a imortaliza în lemn sculptat vechile simboluri ale vrâncenilor.

sculptor 6_b

sculptor 5_b
sculptor 4_b
Iar povestea cu lemn sculptat merge mai departe!
Din fericire, Gicu Chilian are şi urmaşi care să ducă mai departe îndeletnicirea de bază a familiei. Are deja nepoţi, dar şi un băiat care merge la şcoală şi la sfârşit de săptămână îl ajută în atelier.
Dincolo de tradiţia şi frumuseţea acestui meşteşug „este şi o meserie bănoasă… apoi stai la umbră şi lucrezi cu lemnul pe care, dacă înveţi să îl asculţi, el te răsplăteşte pe măsură”, ne asigură sculptorul nărujean.

Nicoleta DRAGOMIR
foto: Leonard STAFIE
video: Claudiu BOROBEI

sculptor 3_b

sculptor 2_b

sculptor 9_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →