Cum obţii un preţ bun şi valorificare sigură (II)? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum obţii un preţ bun şi valorificare sigură (II)?

În urma discuţiilor de documentare de la Târgu Neamţ, între Cooperativa Agricolă ”Bucovineşti”- Suceava, Cooperativa Agricolă ”Runc Mold” Moldoviţa-Suceava, Asociaţia Crescătorilor de Animale ”Operatorul” IA Neamţ şi ACVBR Sim – Braşov, s-a trecut la etapa de informare a membrilor cooperatori asupra coordonatelor organizatorice şi de preţuri propuse de către reprezentantul Acvbr Sim.

 cooperative agricole 003_b

Valorificarea laptelui în comun

 

Partenerii au trecut deja la identificarea soluţiilor practice pentru realizarea, în primă fază, a unui centru local de colectare a laptelui materie primă, la Moldoviţa. ”Noi avem câte 17-18-25-30 vaci la muls şi am fost foarte încântaţi atât de ideea de a forma o cooperativă, cât şi de această oportunitate de a valorifica în comun laptele, la preţuri mai bune şi în condiţii sigure. Avem experienţa apartenenţei la o asociaţie şi am văzut avantajele, de vreo patru ani fiind membri ai Asociaţiei înfiinţate de către doamna Margareta Mihăilescu. În acest cadru asociativ, am reuşit să sporim numărul de vaci şi să investim în adăposturi, precum şi în mijloacele de lucru”, subliniau fermierii Gheorghe Oblezniuc şi Gheorghe Semco, din Moldoviţa, judeţul Suceava. 
Gheorghe Oblezniuc 01_tGheorghe Semco 0 ok_t Gheorghe Oblezniuc                            Gheorghe Semco

 

Cel puţin 0,40 lei în plus/litrul de lapte

 

Acum, caută să îmbunătăţească la maximum genetica din ferme. În mod concret, pe lângă rase precum Pinzgau, cresc şi Bălţată Românească, dar din metis. Obiectivul este să amelioreze rasele şi, eventual, s-o aleagă pe cea mai potrivită pentru zonă, spre a obţine cantităţi cât mai mari de lapte. ”Este necesar, mai ales în condiţiile în care preţul laptelui a tot scăzut. De exemplu, în comună, oamenii primesc aproximativ 0,8 lei/litru şi suntem puţini cei care ne-am unit şi am reuşit să colectăm o anumită cantitate, pe care o transportăm la Dorohoi, judeţul Botoşani, acolo de unde obţinem preţuri mai bune, fermierii primind 1,2 lei/litru. Acum, fiind vorba despre o asociere a unui număr mai mare de fermieri, ceea ce înseamnă că s-ar putea colecta mai mult lapte, sperăm că şi preţurile vor fi mai mari”, precizau crescătorii. Pentru demersurile de modernizare a fermelor şi de ameliorare a raselor, trebuie bani. Iar banii pot veni, inclusiv prin astfel de colaborări, corecte şi echitabile.

 cooperative agricole CANVA_b

foto: canva.com

Confirmarea gestaţiei şi programe de screening

 

Alături de proiecte precum confirmarea gestaţiei la bovine prin analiza laptelui sau programul de screening al tuturor taurinelor din fermele de Bălţată Românească înscrise în Registrul Genealogic (consilierea fermierilor de către specialişti în vederea păstrării statusului de ferme indemne la IBR şi BVD, status care aduce performanţă şi o producţie mai mare în fermele de vaci de Bălţată Românească), Acvbr Sim le oferă fermierilor soluţii concrete pentru valorificarea producţiilor de lapte şi carne.

 

Desfacere asigurată şi pentru viţei

 cooperative agricole 004_b

Pe partea de carne, prin proiectul «Ferma de testare după descendenţi», Acvbr Sim achiziţionează viţei, masculi şi femele, născuţi din vacile BR însămânţate cu taurii de la care asociaţia distribuie MSC (material seminal congelat) cu titlu gratuit sau achiziţionat de la Semtest Craiova. Preţul de achiziţie a viţeilor este de 5 euro/kg +TVA.
Condiţiile pentru achiziţie constau în confirmarea paternităţii şi a maternităţii viţelului, vârsta între 1-3 luni şi greutatea minimă de 100 kg.

 

Cui se adresează proiectul?

 Zoltan Haller - FotoCitat (1)_b

Dorim să avem parteneri serioşi, deoarece ne propunem să avem continuitate. De exemplu, noi spunem clar şi deschis faptul că respectăm munca partenerilor şi, în cazul laptelui materie primă, preţul este de peste 1,5 lei/litru, asociat cu unele facilităţi pentru realizarea de investiţii în ferme – ZOLTAN HALLER, Reprezentant Acvbr Sim

Proiectul va funcţiona continuu, pentru toţi taurii de Balţată Românească pe care Acvbr Sim ii deţine în semtest. Proiectul se adresează fermierilor înscrişi în Registrul genealogic al rasei Balţată Românească şi care au primit/achiziţionat MSC de la Acvbr Sim. ”Avem nevoie de carne, deoarece prin cooperativa înfiinţată în anul 2020, obţinem produse din carne de Balţată Românească – carne premium, care urmează să fie prezente în cât mai multe magazine din România. Pe partea de lapte, de asemenea, avem pornite proiecte de extindere a reţelei de colectare a laptelui şi de procesare în fabrica de la Târgu Secuiesc, zona Moldovei de munte fiind deosebit de generoasă”, explica Zoltan-Jozsef Haller, fondatorul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci – Bălţata Românească Tip Simmental (Acvbr Sim).

 

Cooperativa „Balţata Românească – Produse Româneşti”

 

Acvbr Sim are în zona Moldovei aproximativ 3.500 de crescători membri. După înfiinţarea, în toamna anului 2020, a Cooperativei „Balţata Românească – Produse Româneşti”, odată cu crearea oportunităţilor de valorificare profitabilă a producţiilor, a crescut numărul celor interesaţi să adere la formele de organizare care să le permită obţinerea câştigurilor mult aşteptate, inclusiv pentru a le reinvesti în modernizarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice.
Cooperativele sucevene, aflate la startul colaborării cu Acvbr Sim, reprezintă două repere concrete de entuziasm şi deschidere a fermierilor către cooperare, pe baza experienţelor pozitive din cadrul colaborării cu ACA Operatorul IA Neamţ.
Rămâne ca, la viitoarea noastră analiză, să putem consemna alte reuşite pe calea performanţei şi a eficienţei activităţii fermierilor suceveni, ceea ce va reprezenta o măsură concretă a actualelor valenţe ale relaţiilor de colaborare, pe plaiuri mioritice.

Click AICI şi află detaliile parteneriatului semnat de cele patru organizaţii!

SCHIMB DE GENERAŢII
Împreună cu organizaţiile de COP partenere, Acvbr Sim mai are în plină desfăşurare un proiect care vizează schimbul de generaţii de fermieri. Astfel, an de an, câte 20 de copii ai unor fermieri din Neamţ, Botoşani, Suceava, Bacău, Cluj, Argeş, Sibiu, Braşov, Timiş, Vâlcea, Covasna vor fi călăuziţi pe drumul cunoaşterii ştiinţifice şi al pregătirii practice în domeniul zootehnic.

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →