3 minute de citit

Cum îngrijim pomii la desprimăvărare?

Aceste operaţiuni limitează înălţimea pomilor, răresc coroana pentru a pătrunde lumina şi redimensionează arhitectura coroanei cu menţinerea echilibrului între ramuri. În plus, se toaletează pomii: crengi lacome, rupte, uscate sau bolnave (atacate de diferiţi paraziţi).

 

Lucrări de igienizare

 

Ulterior se strâng la un loc resturile vegetale, frunzele şi fructele mumificate rămase pe ramuri şi se distrug prin ardere, pentru a preveni apariţia/răspândirea moniliozei, boală comună a speciilor pomicole, dar şi pentru a distruge cuiburile diverșilor dăunători.
La fel de importantă este eliminarea şi arderea pomilor puternic virozaţi, a celor cu simptome de boli degenerative şi a celor afectaţi integral de focul bacterian al rozaceelor.

lucrari in livada 2canva_b

foto: canva.com

Ultimele pregătiri înainte de reluarea vegetației

 

La desprimăvărare, pe lista lucrărilor urgente stau, între altele, prelucrarea solului, administrarea îngrăşămintelor şi pregătirea pomilor fructiferipentru plantare.

  • Prelucrarea solului. Când terenul este bine zvântat se face afânarea superficială spre a păstra în sol apa acumulată în perioada de toamnă-iarnă. Lucrarea se execută cu grapa sau cultivatorul. Pe terenurile săpate adânc în toamnă, sub protecţia coroanei, afânarea solului se realizează manual, printr-o praşilă cu sapa. Arătura adâncă se face tot pentru afânarea solului și a mări capacitatea de absorție a apei. Recomandarea specialiştilor este să se execute de-a lungul rândurilor, în benzi de un metru pe ambele părţi sau peste tot, în jurul pomilor, în formă de copci, exceptând intervalele înierbate artificial sau cele care se vor erbicida.
  • Fertilizare. Tot acum se aplică îngrăşăminte organice descompuse, cu încorporare sub brazda adâncă. În plantaţiile cu pomi care au o încărcătură normală cu muguri de rod se poate administra, fazial, o treime din doza îngrăşămintelor azotoase.

 

Rezistență la secetă, creată din… foarfecă!

 lamureanuu_bÎn plantaţiile pomicole ale Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Valul lui Traian se execută din plin tăierile de rărire şi fructificare, dar şi tratamentul fitosanitar cu ulei horticol. Echipele de lucru sunt sub directa coordonare a lui Gheorghe Lămureanu, cercetător ştiinţific II în cadrul Laboratorului de tehnologii pomicole al unităţii constănţene. “Urmărim să executăm cu mare atenţie această importantă lucrare. Alegem ramuri de mărimea unui creion pentru că sunt roditoare. În condiţii de secetă, aşa cum au fost anul trecut, vom executa o tăiere mai… din scurt, lăsând tot mai puţini muguri de rod. De asemenea, aplicăm în livadă la toate speciile de pomi o fertilizare echilibrată cu îngrăşăminte chimice complexe NPK 15:15:15. Ne-au ajutat destul de mult precipitaţiile căzute, dar tot mai avem un deficit de circa 200 litri/mp. Avem circa 100.000 de pomi, la 1 aprilie vom fi gata cu tăierile de rărire şi de fructificare”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu.

 

Citiţi aici 7 greşeli la tăierea pomilor!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →