Un număr cât mai mare de oameni preferă carnea de pui. De ce? Pentru că are un conţinut mai scăzut în grăsime şi fiindcă într-un timp scurt, circa 5 săptămâni, se pot obţine carcase cu greutăţi mari (peste 2 kg) dacă puii sunt hrăniţi corect.
Ingredientul de bază al unui furaj echilibrat
Un furaj echilibrat nu înseamnă doar energie şi proteină. Mă refer aici, în primul rând, la aminoacizii esenţiali pentru păsări, caresunt indispensabili, neputând fi sintetizaţi de oganismul animal din precursori şi care au un rol important în neoformarea ţesuturilor. Din acest motiv ei trebuie asiguraţi, la nivelul cerinţelor, prin aport exogen. Din această categorie fac parte: lizina, metionina, triptofanul, leucina, izoleucina, fenilalanina, treonina, histidina şi valina.
Aportul de AA prin hrană trebuie să fie continuu şi la nivele corelate cu cerinţele organismului.
Prin AA corelaţi, se înţeleg aminoacizii care se află în cantităţi şi raporturi apropiate de necesarul organismului, ei fiind valorificaţi în totalitate de animal.
Unii AA, care se găsesc în cantităţi mai mici decât necesarul sau se asigură mai greu, au un efect de reducere a gradului de utilizare a proteinei şi au fost numiţi AA limitativi sau critici, de exemplu lizina pentru porci, lizina şi metionina pentru păsări.
Alte surse de aminoacizi
În nutreţurile combinate destinate păsărilor care au fost preparate pe bază de cereale şi şrot de soia, se va recurge la suplimentarea cu D.L. – metionină, în proporţie de 0,03-0,1%, în funcţie de aportul structurii de bază. Pe piaţa aditivilor furajeri se găsesc şi alte surse de aminoacizi (MHA-FA şi MHA-Ca salts), importantă fiind disponibilitatea AA-lor din produsul sintetic.
”Cum poate un pui de avicola să ajungă la 2,5 kg în 42 de zile (6 săptămâni), când puiul de la bunica ajunge într-o vară la un kilogram?”. Click AICI şi află răspunsul!
TABEL: STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE DESTINATE PUILOR DE CARNE
În tabel sunt prezentate variante de reţete de furaj combinat în care aminoacizii sunt asiguraţi la nivelul cerinţelor puilor de carne. Structurile de furaje combinate prezentate includ componente care se pot procura uşor de pe piaţa materiilor prime furajere.
Specificare |
Start (ecloziune -10 zile) |
Creştere (11-24 zile) |
Finisare (25 zile – livrare) |
Porumb (%) |
20,06 |
25,10 |
30,13 |
Șrot de soia (%) |
44,28 |
34,96 |
29,98 |
Grâu(%) |
25,00 |
30,00 |
30,00 |
Ulei de floarea soarelui(%) |
5,99 |
5,72 |
5,83 |
Carbonat de calciu (%) |
1,48 |
1,25 |
1,21 |
Fosfat monosodic (%) |
1,52 |
1,31 |
1,19 |
L Lys HCl (%) |
0,12 |
0,15 |
0,15 |
MetAMINO (%) |
0,24 |
0,19 |
0,17 |
ThreAMINO (%) |
0,04 |
0.04 |
0.05 |
Sare (%) |
0,26 |
0,24 |
0,24 |
Bicarbonat de sodiu (%) |
0,01 |
0,04 |
0,05 |
Premix vitamin-mineral (%) |
1,00 |
1,00 |
1.00 |
Total |
100 |
100 |
100 |
Energie metabolizabilă kcal/kg |
3158,31 |
3124,5 |
3120,19 |
Proteină brută (%) |
23,08 |
20,97 |
19,19 |
Lizină (%) |
1,4 |
1,21 |
1,09 |
Metionină +cistină (%) |
0,87 |
0,75 |
0,69 |
Calciu (%) |
1,12 |
0,95 |
0,89 |
Fosfor (%) |
0,72 |
0,65 |
0,61 |
Celuloză brută (%) |
2,62 |
2,44 |
2,34 |
un articol de
LAVINIA ŞTEF