3 minute de citit

Cum hrănim vacile dacă păşunea e uscată?

Soluţia este ca furajul verde de pe păşuni să fie suplimentat. Dar cu ce?

Furajele verzi provenite de pe pajişti naturale şi cultivate reprezintă, atât din punct de vedere nutritiv, cât şi economic, hrana de bază, putând acoperi între 60 şi 100% din cerinţele animalelor. Ele se administrează în cantităţi de 60-80 kg/zi şi pot asigura producţii de 13-15 litri de lapte pe zi. Peste acest nivel productiv se impune suplimentarea raţiei cu amestecuri de concentrate în cantitate de 0,1-0,3 kg/l lapte.

7 reguli esenţiale la utilizarea furajelor verzi

  1. Trecerea treptată în decurs de 10-14 zile de la regimul de hrănire cu furaje conservate la alimentaţia cu furaje verzi;
  2. Premergător administrării furajelor verzi sa scoaterii vacilor la păşunat se va asigura un tain cu furaje uscate;
  3. Furajele verzi se vor folosi numai în stare proaspătă, nu încinse, plouate sau cu rouă;
  4. Lucerna şi trifoiul se vor administra sub formă pălită;
  5. Dacă la cultura de provenienţă s-au utilizat îngrăşăminte chimice cu azot, se va efectua un control chimic de dozare a conţinutului în nitriţi – nitraţi, pentru prevenirea intoxicaţiilor;
  6. Hrănirea cu furaje verzi impune asigurarea acestora pe o perioadă cât mai lungă – de primăvara timpuriu până toamna târziu, prin întocmirea unui conveier, în funcţie de zonă;
  7. Cea mai eficientă metodă de asigurare a furajului verde este păşunatul raţional.

Cât durează păşunatul?

Perioada de păşunat oscilează în funcţie de zonă, respectiv 170-220 zile la câmpie, 140-160 zile la deal şi 90-120 zile la munte. Pentru folosirea corectă a păşunii este necesar să se cunoască suprafaţa păşunii, producţia de masă verde pe cicluri de păşunat şi pe întreaga perioadă (prin metoda coaselor de control sau metoda zootehnică), precum şi cantitatea de masă verde consumată de un animal pe zi, pentru stabilirea corectă a încărcăturii de animale. Un ciclu de păşunat cuprinde: perioada efectivă de păşunat, de obicei 4-6 zile, în funcţie de producţia păşunii şi încărcătura de animale; perioada de refacere 25-30 de zile (în funcţie de zonă şi condiţiile meteo).

un articol de

LAVINIA ŞTEF

TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O VACĂ ÎN GREUTATE DE 650 KG CU O PRODUCŢIE DE 25 L LAPTE, LUNA AUGUST

 

Specificare

Kg

SU

[kg]

UIDL

UFL

PDIN

[g]

PDIE

[g]

Ca

[g]

P

[g]

Sare

[g]

Necesar

 

21,2

16-18,1

16,26

1620

1620

120,0

82,0

82,5

Pajişte de câmpie

35

8,7

11,3

5,30

525

560

49

21

Lucernă masă verde

30

5,6

5,6

4,04

630

480

108,5

21

Total raţie de bază (Rb)

 

14,3

16,9

9,34

1155

1040

157,5

42

 

Furaj de corecţie Orz

5

4,3

5,05

340

440

3,0

17

Total Rb corectată

 

18,6

16,9

14,39

1495

1480

160,5

59

 

Amestec de producţie

3,5

3,0

2,78

276

287

21,3

25,2

TOTAL

 

21,6

16,9

17,17

1771

1767

181,8

84,2

 

TABELUL 2: AMESTEC DE PRODUCŢIE

Specificare

%

SU

[Kg]

UFL

PDIN

PDIE

Ca

[g]

P

[g]

Triticale

36,5

31,3

37,92

2772

3384

14,4

144,0

Orz

30,0

25,8

30,32

2040

2640

18,0

102,0

Şrot de floarea soarelui

30,3

26,4

11,12

3080

2160

120,0

288,0

Sare

1

0,9

Cretă furajeră

0,5

0,4

195

Fosfat dicalcic

1

0,9

260

185

Premix vitamino-mineral

1

0,9

TOTAL

100

86,6

79,36

7892

8184

607

719

Revine la 1 kg

 

0,87

0,794

79

82

6,1

7,2

 

LEGENDĂ TABELE:

SU – substanţă uscată;

UFL – unităţi furajere lapte;

UFC – unităţi furajere carne

PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;

PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;

UIDL – unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →