Soluţia este ca furajul verde de pe păşuni să fie suplimentat. Dar cu ce?
Furajele verzi provenite de pe pajişti naturale şi cultivate reprezintă, atât din punct de vedere nutritiv, cât şi economic, hrana de bază, putând acoperi între 60 şi 100% din cerinţele animalelor. Ele se administrează în cantităţi de 60-80 kg/zi şi pot asigura producţii de 13-15 litri de lapte pe zi. Peste acest nivel productiv se impune suplimentarea raţiei cu amestecuri de concentrate în cantitate de 0,1-0,3 kg/l lapte.
7 reguli esenţiale la utilizarea furajelor verzi
- Trecerea treptată în decurs de 10-14 zile de la regimul de hrănire cu furaje conservate la alimentaţia cu furaje verzi;
- Premergător administrării furajelor verzi sa scoaterii vacilor la păşunat se va asigura un tain cu furaje uscate;
- Furajele verzi se vor folosi numai în stare proaspătă, nu încinse, plouate sau cu rouă;
- Lucerna şi trifoiul se vor administra sub formă pălită;
- Dacă la cultura de provenienţă s-au utilizat îngrăşăminte chimice cu azot, se va efectua un control chimic de dozare a conţinutului în nitriţi – nitraţi, pentru prevenirea intoxicaţiilor;
- Hrănirea cu furaje verzi impune asigurarea acestora pe o perioadă cât mai lungă – de primăvara timpuriu până toamna târziu, prin întocmirea unui conveier, în funcţie de zonă;
- Cea mai eficientă metodă de asigurare a furajului verde este păşunatul raţional.
Cât durează păşunatul?
Perioada de păşunat oscilează în funcţie de zonă, respectiv 170-220 zile la câmpie, 140-160 zile la deal şi 90-120 zile la munte. Pentru folosirea corectă a păşunii este necesar să se cunoască suprafaţa păşunii, producţia de masă verde pe cicluri de păşunat şi pe întreaga perioadă (prin metoda coaselor de control sau metoda zootehnică), precum şi cantitatea de masă verde consumată de un animal pe zi, pentru stabilirea corectă a încărcăturii de animale. Un ciclu de păşunat cuprinde: perioada efectivă de păşunat, de obicei 4-6 zile, în funcţie de producţia păşunii şi încărcătura de animale; perioada de refacere 25-30 de zile (în funcţie de zonă şi condiţiile meteo).
un articol de
LAVINIA ŞTEF
TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O VACĂ ÎN GREUTATE DE 650 KG CU O PRODUCŢIE DE 25 L LAPTE, LUNA AUGUST
Specificare |
Kg |
SU [kg] |
UIDL |
UFL |
PDIN [g] |
PDIE [g] |
Ca [g] |
P [g] |
Sare [g] |
Necesar |
|
21,2 |
16-18,1 |
16,26 |
1620 |
1620 |
120,0 |
82,0 |
82,5 |
Pajişte de câmpie |
35 |
8,7 |
11,3 |
5,30 |
525 |
560 |
49 |
21 |
|
Lucernă masă verde |
30 |
5,6 |
5,6 |
4,04 |
630 |
480 |
108,5 |
21 |
|
Total raţie de bază (Rb) |
|
14,3 |
16,9 |
9,34 |
1155 |
1040 |
157,5 |
42 |
|
Furaj de corecţie Orz |
5 |
4,3 |
|
5,05 |
340 |
440 |
3,0 |
17 |
|
Total Rb corectată |
|
18,6 |
16,9 |
14,39 |
1495 |
1480 |
160,5 |
59 |
|
Amestec de producţie |
3,5 |
3,0 |
|
2,78 |
276 |
287 |
21,3 |
25,2 |
|
TOTAL |
|
21,6 |
16,9 |
17,17 |
1771 |
1767 |
181,8 |
84,2 |
|
TABELUL 2: AMESTEC DE PRODUCŢIE
Specificare |
% |
SU [Kg] |
UFL |
PDIN |
PDIE |
Ca [g] |
P [g] |
Triticale |
36,5 |
31,3 |
37,92 |
2772 |
3384 |
14,4 |
144,0 |
Orz |
30,0 |
25,8 |
30,32 |
2040 |
2640 |
18,0 |
102,0 |
Şrot de floarea soarelui |
30,3 |
26,4 |
11,12 |
3080 |
2160 |
120,0 |
288,0 |
Sare |
1 |
0,9 |
|
|
|
|
|
Cretă furajeră |
0,5 |
0,4 |
|
|
|
195 |
|
Fosfat dicalcic |
1 |
0,9 |
|
|
|
260 |
185 |
Premix vitamino-mineral |
1 |
0,9 |
|
|
|
|
|
TOTAL |
100 |
86,6 |
79,36 |
7892 |
8184 |
607 |
719 |
Revine la 1 kg |
|
0,87 |
0,794 |
79 |
82 |
6,1 |
7,2 |
LEGENDĂ TABELE:
SU – substanţă uscată;
UFL – unităţi furajere lapte;
UFC – unităţi furajere carne
PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDL – unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.