5 minute de citit

Cum hrănim ovinele în perioada de montă?

Am ales acest subiect de articol în urma discuţiilor cu studenţi de la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere, ale căror familii cresc oi. Mulţi dintre ei au recunoscut că, până să urmeze cursurile disciplinei de Nutriţie, nu au realizat cât de importantă este hrănirea oilor şi că de ea depind producţiile, respectiv miei, lapte şi brânză. Desigur, cu toţii îşi doreau să obţină cât mai mulţi miei de la o oaie, unii pentru a creşte efectivul, iar alţii pentru a spori numărul de berbecuţi îngrăşaţi şi, ulterior, vânduţi către ţările arabe.
De modul în care hrănim oile şi berbecii în perioada montei depinde numărul de miei care se vor obţine peste cinci luni. Crescătorii îşi doresc să obţină măcar fătări gemelare. Prin urmare, trebuie să fie atenţi la conţinutul raţiilor pentru ovinele de reproducţie.

REGULI PENTRU HRĂNIREA BERBECILOR

Printr-o nutriţie echilibrată a berbecilor se asigură cantitatea şi calitatea spermei, precum şi prelungirea potenţei sexuale.
Pentru stimularea funcţiei sexuale, hrănirea se face în mod dirijat. Astfel, în perioada de pregătire de montă se vor introduce în raţii furaje cu efect spermatogenezic (ex: lucernă, trifoi, sparcetă), precum şi concentrate, în care ovăzul să reprezinte circa 50%.

Berbecilor de reproducţie trebuie să li se asigure, în perioada de montă, furaj verde 3-4 kg/cap/zi, fân de leguminoase 1 kg/cap/zi şi amestec de concentrate 0,8-1,2 kg/cap/zi.
În structura amestecului de concentrate se utilizează: ovăz 40-50%, orz sau porumb 20-30%, şroturi 8-10%, mazăre 8-10%, drojdii furajere 3-4%, sare 1%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%.
Cerealele asigură partea energetică a amestecului, iar şroturile şi mazărea partea proteică.

monta ovine 1_b

4 DINTRE BENEFICIILE DROJDIILOR FURAJERE

În structura amestecurilor de concentrate se recomandă drojdiile furajere. Acestea au un aport însemnat de proteină şi efect pozitiv asupra funcţiei de reproducţie, deoarece:

  1. Au o valoare biologică ridicată, conţinând majoritatea aminoacizilor esenţiali la nivele de reprezentare importante, în special lizină, arginină, leucină, triptofan, mai slab reprezentaţi fiind aminoacizii cu sulf metionină şi cistină;
  2. Conţin cantităţi mari de vitamine din complexul B, îndeosebi tiamină, riboflavină, acid nicotinic, acid pantotenic şi colină;
  3. Sunt echilibrate în ceea ce priveşte conţinutul în oligoelemente – Fe, Cu, Mn, Zn, Co;
  4. Conţin enzime cu acţiune amilolitică şi proteolitică, alături de substanţe hormonale şi factori de creştere.

CÂT DE IMPORTANT ESTE OVĂZUL?

În structura amestecului de concentrate, ovăzul are o pondere însemnată. Acesta se caracterizează prin: palatabilitate ridicată; prezenţa unei proteine (avenina) echilibrată în aminoacizi şi cu o valoare biologică ridicată; conţinut mare în hidraţi de carbon; substanţe grase şi fosfor uşor asimilabil; prezenţa vitaminelor din complexul B.

Ovăzul determină accelerarea schimburilor organice şi tonifierea musculară. De asemenea, prezintă calităţi diuretice şi stimulează activitatea tiroidei. Nu în ultimul rând, datorită conţinutului ridicat în colină, ovăzul contribuie la creşterea volumului ejaculat şi a apetitului sexual şi stimulează apariţia căldurilor la femele.

monta ovine 2_b

REGULI PENTRU HRĂNIREA OILOR

În perioada de montă, raţia oilor poate fi constituită din 6-8 kg/cap/zi furaj verde de pe păşune, la care se adaugă un supliment de 0,25-0,4 kg concentrate.
Necesarul în substanţe nutritive al oilor este corelat cu greutatea corporală, cu producţia de lână şi cu starea fiziologică din perioada de montă.
În tabelul 1 este prezentat un exemplu de raţie pentru o oaie de 60 kg, cu lână fină; se poate constata că, pentru o oaie, iarba de pe păşune şi un supliment de concentrate satisface cerinţele pentru perioada de montă.

TABEL: RAŢIE PENTRU O OAIE DE 60 KG ÎN PERIOADA DE MONTĂ

Specificare

kg

S.U.

kg

UFL

PDIN

g

PDIE

g

Ca

g

P

g

Sare

g

Caroten

mg

UIDO

Necesar

 

1,4-1,7

0,72

57

57

3,5

2,4

11

18

1,6-1,9

Raigras englezesc

la înspicare

4

0,74

0,5

62,8

53,2

4,4

2,4

204

0,70

Ovăz

0,25

0,174

0,22

14,6

14,8

0,66

0,08

Sare

0,011

 

 

 

 

 

 

11

Total

 

0,91

0,72

77,4

68,04

5,06

2,48

11

204

0,70

LEGENDĂ TABELE
S.U. – substanţă uscată;
UFL – unităţi furajere lapte;
PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO – unităţile de încărcare digestivă ovine.

GREŞEALĂ MAJORĂ LA MONTA OILOR

Principala întrebare a oierilor în perioada montei este dacă trebuie sau nu limitat accesul oilor la sursele de sare (bulgări, găleţi cu sare etc. în timpul reproducţiei! Click AICI şi află de pe www.revista-ferma.ro ce recomandă specialiştii în creşterea ovinelor?

un articol de
LAVINIA ŞTEF

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →