ATENŢIE! Din acest amestec lipseşte proteina care contribuie în special la dezvoltarea musculară.
1. Şroturile de soia au o palatabilitate şi o digestibilitate ridicate, fiind consumate cu plăcere de către miei şi iezi. Valoarea lor nutritivă constă în conţinutul ridicat de aminoacizi esenţiali, în special de lizină şi cistină. Conform specialiştilor în nutriţia animală, şrotul de soia are un conţinut ridicat în proteină brută – 41-48% şi în lizină de 2,6%, dar este deficitar în metionină, motiv pentru care reţetele necesită completarea cu o sursă de metionină.
Sunt introduse în amestecurile de concentrate în proporţie de 17-20% în prima lună de viaţă, după care poate să scadă progresiv la 14-16% la mijlocul alăptării şi ajunge până la 8-10% în ultima lună de alăptare.
De ce nu folosim şi boabele de soia? Chiar dacă acestea au conţinut ridicat în proteină brută (35%), grăsimi (18%) şi vitamine din complexul B, ele conţin şi factori antinutriţionali care obstrucţionează digestia proteinelor. Se poate acţiona, pentru inactivarea lor, prin prăşirea seminţelor, dar tot rămâne o cantitate mare de energie din grăsimi şi noi dorim sursă proteică, pentru că energie avem din cereale.
2. Şroturile de floarea soarelui le recomandăm într-o structură de amestecuri de concentrate distribuită mielor şi iezilor sugari. Digestibilitatea lor este ceva mai scăzută, în funcţie de conţinutul în coji, care poate varia de la 14 la 25%. Sunt bogate în proteine, substanţe minerale (fosfor, fier, cupru, cobalt) şi în vitaminele complexului B. Au un conţinut ridicat în metionină, depăşind toate nutreţurile vegetale şi completează folosirea şroturilor de soia.
Aminoacizii conţinuţi în şroturile de floarea soarelui contribuie la creşterea musculară, dar preponderent cei cu sulf au o importanţă deosebită pentru creşterea şi îndesirea lânii la ovine şi a părului la caprine. Participă în structura amestecurilor de concentrate în proporţie de 10-15%, pentru a regla necesarul de proteină a cărui bază va fi constituită din şroturile de soia.
Nu le întroducem în proporţie ridicată deoarece iezii şi mieii sugari nu au echipamentul enzimatic suficient de dezvoltat pentru a digera cojile de floarea soarelui. După înţărcarea tradiţională, proporţia de participare poate creşte, deoarece sugarul devine rumegător.
AFLĂ şi care este CEA MAI BUNĂ SURSĂ DE PROTEINĂ pentru iezi şi miei!
sursa foto: canva.com
Alte ingrediente esenţiale
În structura amestecului de concentrate mai putem adăuga un complex vitamino mineral, carbonat de Ca sau fosfat dicalcic şi sare. Toate pot fi procurate de la farmaciile cu profil veterinar. Proporţia de participare a ultimelor trei ingrediente este de doar 1-1,5%. Dacă folosiţi doar sare se poate adăuga 300-500 g la 100 kg amestec de concentrate.
Fermieri, adăugaţi şroturile în structura amestecurilor de concentrate în special în perioada cât iezii sau mieii sunt sugari! Investiţia merită banii.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara
SCDCOC Caransebeş