3 minute de citit

Cum fertilizăm corect grâul de toamnă?

Grâul reacționează bine la aplicarea îngrășămintelor. Sistemul său radicular este slab dezvoltat, explorează un volum redus de sol și are o capacitate redusă de solubilizare și absorbție a elementelor nutritive din rezerva solului. Întrucât consumul maxim de elemente nutritive are loc într-o perioadă scurtă de timp, trebuie să aibă la dispoziție în această fază cantități suficiente de elemente minerale în forme ușor accesibile.

Cum fertilizam corect graul de toamna 1_b

Consumul de nutrienți per tona de recoltă

Pentru obținerea unor producții superioare atât cantitativ, cât și calitativ, este necesar ca în sol să existe toate elementele nutritive în concentrații diferite conform cerințelor biologice ale plantelor.

La recoltare, odată cu fiecare tonă de grâu, din rezerva solului pleacă 8 kg P2O5, 5 kg K2O, 2 kg CaO, 2 kg MgO și 6 kg SO3, la care se adaugă 30 kg azot și microelemente. Pentru menținerea solului la același nivel de fertilitate este obligatoriu ca prin fertilizare să acoperim exporturile de elemente nutritive în funcție de producția obținută.

 

Regândeşte strategia de fertilizare!

Pe fondul actual al prețurilor foarte ridicate la fertilizanți, este necesar să regândim strategia de fertilizare a culturilor astfel încât eficiența să fie maximă. Un aspect foarte important la alegerea îngrășământului pentru toamnă este aciditatea solului. Fierul și aluminiul prezente în solurile acide sau calciul prezent în solurile bazice contribuie la scăderea disponibilității îngrășământului aplicat cu până la 80%, în funcție de valoarea pH-ului.

 Cum fertilizam corect graul de toamna2_b

Timac Agro are soluția: Cerealplus MPPA DUO

Pentru fertilizarea culturii de grâu în toamna anului 2022, compania Timac Agro România propune fermierilor utilizarea produsului Cerealplus MPPA DUO în doză de 200-300 kg/ha.

Pe lângă formula chimică perfect adaptată cerințelor culturii de grâu, produsul conține și o componentă organică patentată ce asigură protecția nutrienților din fertilizant împotriva fenomenelor de blocare sau retrogradare, asigurând astfel o disponibilitate de 100% a cantității de îngrășământ aplicată. Suplimentar, această componentă organică are capacitatea de a disponibiliza din rezerva solului o cantitate ridicată de elemente nutritive ce se găsesc în sol în forme blocate.

Prezența precursorului fitoregulator XCK în compoziția îngrășământului stimulează dezvoltarea sistemului radicular încă din faze incipiente de dezvoltare, crescând capacitatea plantelor de a absorbi apa și elementele nutritive, asigurând astfel premisele unei culturi de succes.

 

Solul reprezintă principalul mijloc de producție în sistemul agricol. Formarea lui are loc în sute și milioane de ani. De aceea avem datoria ca prin tehnologiile practicate să-i menținem nivelul de fertilitate și chiar să-l creștem.

Cum fertilizam corect graul de toamna3_b


CULTIVĂ VIITORUL!

Fii cu un pas înainte cu Timac Agro! Pentru soluții performante adaptate fiecărei culturi, contactează cu încredere specialiștii Timac Agro România. Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a oferi sprijin în teren și soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei tale!

 

un articol de

TIMAC AGRO ROMÂNIA

mai multe pe această temă www.ro.timacagro.com

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →