Cum facem tăieri corecte la viţele afectate de secetă? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum facem tăieri corecte la viţele afectate de secetă?

Lucrările de prevenire a uscării butucilor sunt: scurtarea elementelor de rod pe butuc (coarde, cordiţe), în proporţie de 25-30% şi reducerea numărului de struguri pe butuc până la 50%. De aceea, în anul următor, în timpul tăierilor se lasă încărcături de ochi moderate, pentru restabilirea treptată a potenţialului vegetativ al butucilor.

“Fiecare butuc îţi cere cum să-l tai. Din cauza secetei, s-au degarnisit butucii şi atunci trebuie să reducem partea din care va porni rodul în anul următor la cât poate să ducă fiecare butuc. Aici intervine experienţa celor care execută tăierile. Putem lăsa chiar până la 80% mai puţini ochi faţă de anul trecut, în funcţie de vigoarea butucului. Deci aplicăm o tăiere diferenţiată pe fiecare zonă, soi, butuc”, ne-a declarat Florin Gheorghiu, specialist la ferma Panciu, Vincon Vrancea. Aici, pe cele 210 ha ale fermei echipele de lucrători (în jur de 50) vor încheia tăierile la 1 aprilie.

Click AICI şi vezi ce alte lucrări sunt prioritare în podgorii în luna martie!

maricel vitanescu_b

Înainte de tăiere, fac o analiză a viabilităţii mugurilor. Plantaţia mea (2,5 ha cu soiuri de masă Muscat de Hamburg şi Victoria) a fost afectată de lipsa apei şi a nutrienţilor, care ajutau la maturarea lemnului. Este posibil ca nu toţi ochii să fie viabili şi s-ar putea să lăsăm mai puţin rod anul acesta – MARICEL VITĂNESCU, Viticultor din jud. Galaţi

 

3 SISTEME DE TĂIERE

1. Scurt: cepul e element de producţie;

2. Lung: coarda de rod e folosită ca element de producţie;

3. Guyot (sistemul mixt): combină cele două proceduri.

“Sistemul mixt (cepi de 1-3 ochi, cordiţe de 5-8 ochi şi coarde de 10-16 ochi) prezintă cele mai multe avantaje”, spune Maricel Vitănescu.

Specialiştii companiei BASF au stabilit care este relaţia optimă dintre vigoare (la strugurii de masă), capacitatea de producţie (strugurii de vin) şi încărcătura de ochi pe butuc (tabel).

ÎNCĂRCĂTURA OPTIMĂ DE OCHI PER BUTUC

Sortiment

 Ochi/butuc

Struguri de masă

Soiuri cu vigoare redusă

25-30

Soiuri cu vigoare medie

28-35

Soiuri viguroase

30-40

Struguri de vin

Soiuri superioare calitativ

30-35

Soiuri cu producţie medie

35-40

Soiuri cu producţie ridicată

45-50

Sursa: BASF

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →