Cum combatem stresul termic cu aditivii furajeri? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cum combatem stresul termic cu aditivii furajeri?

nutritie aditivi furajeri 01 Cum combatem stresul termic cu aditivii furajeri?
iStock.com/Robert Nieznanski

Suntem într-o perioadă a anului cu temperaturi extreme. Fără nici o îndoială, stresul termic afectează productivitatea, nutriția, sănătatea și bunăstarea vacilor de lapte. Cum gestionăm stresul termic? Mai mult decât oricând, gestionarea stresului termic a devenit o provocare, deoarece potențialul genetic în creștere al vacilor de lapte este direct legat de o producție mai mare de lapte, dar și de componente crescute ale laptelui (grăsime, proteine, substanță uscată etc.). Cu cât potențialul genetic este mai mare, cu atât activitatea metabolică a vacilor este mai intensă.

EFECTELE STRESULUI TERMIC

Stresul termic ar putea fi caracterizat ca un sindrom de reacții biochimice, metabolice și comportamentale complexe care apar la fiecare vacă atunci când sunt ținute peste zona de confort termic și nu își pot menține temperatura normală a corpului.
Pentru a menține temperatura corporală constantă, vacile încearcă să regleze echilibrul termic. Acest lucru este posibil doar atunci când căldura generată prin metabolism (întreținere, creștere, lactație, tranziție) este egală cu căldura pierdută în mediu.
1. Peste zona de confort termic vacile își reglează echilibrul energetic prin încetinirea funcțiilor fizico-chimice, în principal în rumen.
2. De asemenea, vacile scad dramatic consumul de hrană, cu toate disfuncțiile metabolice care apar ca o reacție în lanț. Astfel, vacile cu rumen sănătos, care rumegă și fermentează hrana mai eficient, sunt cele mai susceptibile la stresul termic.

SCADE PRODUCȚIA DE LAPTE!

Știind că fermentația furajelor la nivel ruminal scade, înseamnă că echilibrul energetic tinde să fie negativ pentru vacă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că raportul acidului acetic și propionic se modifică în interiorul rumenului, schimbând pH-ul la niveluri mai scăzute, primul pas către reducerea grăsimii din lapte.
Balanța energetică negativă înseamnă niveluri mai scăzute de glucoză și producție de lapte semnificativ mai mică (72 g de glucoză necesare pentru a produce 1 litru de lapte). Sinteza lactozei din glucoză, obținută în principal din propionat, determină cantitatea de lapte produsă.
Vacile stresate de căldură secretă aproximativ 400 g mai puțină lactoză pe zi. Aceasta limitează aportul de aminoacizi către glanda mamară, ceea ce înseamnă o sinteză mai scăzută a proteinelor din lapte, respectiv o scădere a producției de proteine din lapte.

UTILIZAREA EFICIENTĂ A ADITIVILOR FURAJERI ÎN HRANĂ

Crescătorii de vaci de lapte trebuie să găsească modalități prin care ar putea ajuta animalele să treacă mai ușor peste stresul termic generat de temperaturile ridicate.
Pentru a fi eficientă în atenuarea productivității, afectate de stresul termic, utilizarea aditivilor furajeri trebuie orientată către asigurarea integrității intestinale și modularea imunității, în paralel cu stimularea aportului de hrană.
Există mai multe ingrediente care pot acționa în această direcție, o combinație a acestora putând avea un efect mai mare în menținerea unui rumen sănătos. Acest lucru va susține un model relativ constant de aprovizionare cu nutrienți pentru animal, care, la rândul său, ar trebui să optimizeze eficiența utilizării nutrienților. În general, o rație de înaltă calitate trebuie menținută cu fibre mai ușor digerabile și niveluri optime de proteine și energie.
Asigurarea unei energii adecvate, folosirea de minerale, vitamine, antioxidanți, prebiotice și probiotice, asociate cu o nutriție echilibrată, sunt factori esențiali pentru ameliorarea stresului termic la vacile de lapte.

CE PUTEM FOLOSI ÎN RAȚIE? Află din Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2023! 

un articol de
LAVINIA ȘTEF
UȘV Timișoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →