Aşternutul cu dejecţii, decopertat din saivan, nu este încă maturat şi are o valoare fertilizantă mai redusă şi trebuie maturat pe o perioadă de 3-4 luni într-o platformă pentru depozitarea dejecţiilor animale.
În perimetrul fermei, această platformă se amplasează la o distanţă de minim 50 m de sursa de apă şi 100 m de saivan, are o formă dreptunghiulară cu lăţimea de 4-9 m şi lungime variabilă, asigurând un volum de 0,5-1 mc/ovină adultă.
Platformele comunale pentru depozitarea dejecţiilor de la mai multe ferme se amplasează la cel puţin 500 m de ultina locuinţă (Ordinul 994/2018).
Platforma de fermă sau cea comunală realizată din beton armat se recomandă să se amenajeze pe teren mai înalt, la o adâncime de 0,5-1 m de la suprafaţa solului, cu pereţii laterali de 0,3 m şi înălţimea de 0,8-1 m. Suprafaţa cu o pantă de 4-5% este prevăzută cu un canal de scurgere spre o fosă de colectare a purinului, dotată cu capac.
Condiţii pentru o bună fermentare
Pentru a preveni zvântarea gunoiului şi pierderea de azot, sub influenţa razelor solare sau acumularea apei de ploaie, platforma ar trebuie prevăzută cu un acoperiş demontabil cu două pante sau cu folie specială de plastic.
Pentru a obţine un îngrăşământ natural, prin compostare, de bună calitate se aplică procese de fermentaţie aerobă (la cald), anaerobă (la rece) şi mixtă.
Dejecţiile fermentate de la ovine sunt un îngrăşământ natural, complet, în componenţa căruia se găsesc toate substanţele necesare creşterii şi dezvoltării armonioase a plantelor şi, ca urmare, sunt foarte căutate.
VEZI AICI ce spun specialiţtii despre “MINA DE AUR” din stâne!
un articol de
IOAN PĂDEANU
LIXANDRU BENONI
USAMVB Timişoara