Cum a reuşit Cosmin Iancu să învingă seceta şi pandemia? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum a reuşit Cosmin Iancu să învingă seceta şi pandemia?

Cosmin Iancu (foto), reprezentant al noii generaţii de fermieri din judeţul Ilfov, unde administrează peste 1.100 ha, a participat în calitate de Speaker şi Invitat la evenimentul „Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture”.

cosmin iancu porumb 3_b 

 

Seceta, pandemia agriculturii

 

2020 e un an decisiv, căci în multe ferme domină incertitudinea începerii noului an agricol. „Pandemia agriculturii a fost seceta ce a afectat majoritatea zonelor cu potenţial agricol extraordinar”, spune Cosmin Iancu. Coroborându-se cu evenimente sociale şi economice nefericite, acest an va dăinui mult timp în poveştile triste ale agricultorilor. „Dar datoria noastră de fermieri este să mergem înainte şi chiar aşa am şi făcut”, adaugă Cosmin Iancu.
Ilfoveanul declară că a finalizat recoltatul culturilor de toamnă cu producţii bune faţă de alţi fermieri, dar rezultatele sunt slabe comparativ cu un an normal.

 

Cum a ocolit seceta?

 

„Pe lângă voinţa Lui Dumnezeu, am utilizat artificii tehnologice: am schimbat sistemul de lucrări ale solului, iar pentru culturile de primăvară am pregătit, în premieră, terenul încă din toamnă, şi în primăvară, am semănat direct, având un management mai bun al umidităţii din sol”, adaugă fermierul.
A mizat şi pe cercetare. „La cultura porumbului cultivăm hibrizi noi, rezistenţi la secetă şi la arşiţă, care aparţin exclusiv companiei Corteva. Am eşalonat grupele de maturitate, pentru un risc împărţit. Perioadele de arşiţă au venit ceva mai târziu, iar polenizarea s-a realizat mai bine la hibrizii timpurii şi semitimpurii; din aceste mici artificii aducem plusvaloare”, e convins tânărul.

 

Senzorii de productivitate reduc costurile

 

Cosmin Iancu crede în noile tehnologii. „Noi am redus cantitatea de îngrăşăminte şi de produse pentru protecţia plantelor pentru a fi în continuare rentabili. Toate combinele noastre sunt echipate cu senzori de productivitate. Practic, cartografiem solul, identificăm problemele şi, concomitent cu o cartare agrochimică, facem aplicarea variabilă a îngrăşămintelor şi a produselor de protecţia plantelor”, subliniază fermierul.
Cosmin Iancu e îngrijorat de costurile tot mai mari de producţie: „Toate s-au scumpit: forţa de muncă, utilajele, produsele de protecţia plantelor. Dar noi vindem în continuare la preţuri mici. Vom avea profit doar dacă activitatea noastră este economică, iar decidenţii noştri sunt conştienţi să lucreze alături de şi pentru noi”,

„Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi Revista Ferma.

cosmin iancu stiulete porumb_b

Fermierul trebuie să fie agronom, manager, contabil, mecanic, să ştie să menţină relaţiile, să fie om bun la toate. Deşi sunt ani dificili, agricultura merge înainte, iar noi alături de ea. E datoria noastră să asigurăm hrana în vremuri grele şi cred că putem fi consideraţi eroii societăţii moderne
COSMIN IANCU
Tânăr fermier din Ilfov

material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →