Cristian Eugen Carâmb, tânăr legumicultor din satul Cristești, comuna ieşeană Holboca, produce legume pe aproximativ un hectar, în câmp și în spații protejate, solariile ocupând jumătate din suprafață. De când a venit pandemia, în activitatea fermei s-au produs două schimbări majore:
1. Pe de o parte au crescut solicitările de la beneficiari pentru livrarea la domiciliu, în sensul înmulțirii numărului celor care adresează cereri ritmice. Totuși, cantitățile nu sunt dictate de contextul de creare a proviziilor.
2. Pe de altă parte, reprezentanți ai marilor lanțuri de magazine au mers în ferme pentru a conveni la fața locului colectarea viitoarelor recolte.
”De curând am renunțat să merg în piețe cu legumele. Dar am multe cerințe pentru livrarea la domiciliu. Chiar au crescut semnificativ comenzile. În relația directă cu clienții, noi, producătorii putem controla mai bine prețurile și, bineînțeles, calitatea mărfii”, spunea tânărul.
Vizită neaşteptată în fermă
La începutul lunii martie 2020, legumicultorul ieșean a fost vizitat chiar la fermă de către un reprezentant Carrefour România. Pe lângă coordonatele colaborării pe linia achiziției recoltei, în discuție au fost și viitoarele planuri de producție, inclusiv solicitări adresate fermierului în ceea ce privește dimensionarea suprafețelor destinate anumitor culturi legumicole. ”Dacă anul trecut doar am predat la Carrefour producție de ardei, acum, iată, am primit și vizita la fermă a reprezentantului comerciantului. Am convenit să produc varză extratimpurie și ridiche pe 3000 mp. Trebuie să înființez culturile eșalonat, astfel încât să asigur o producție constantă. Acesta a fost unul dintre aspectele importante, alături de cel financiar” menționa legumicultorul ieșean.
Prima recoltă
În paralel cu recoltarea și livrarea produselor, se pregăteșete terenul și se înființează următoarele culturi. ”Avem enorm de lucru. În toiul epidemiei de coronavirus, cu toată presiunea psihologică, parcă mai periculoasă decât boala însăși, am luat măsuri de protecție a oamenilor și am înființat culturi. Am sporit ritmul de lucru și, de exemplu la varza extratimpurie pentru salate, am reușit să plantăm vreo 3500 de fire, în trei oameni, în trei ore. Sperăm ca în judrul datei de 20 aprilie 2020 să recoltăm și să livrăm marfa”, explica tânărul fermier.
Încredere în viitor
Cu toate greutăţile momentului, Cristian Carâmb crede în continuitatea activității sale. ”Împreună cu soția mea, Tania, mi-am început activitatea în urmă cu zece ani, cu 1500 mp de solar. Cu forțe proprii, ne-am extins la 0,5 ha de solar și în câmp la o 1500 mp. Producem în special ardei, ardei capia și roșii. Planul meu este de a extinde suprafața, dar nu mai mult decât pot să susțin cu forța de muncă de acum, de fapt, familia mea”, mărturisea Cristian Carâmb.
Cristian Carâmb: “La începutul pandemiei, la tarabă, prețul la ridiche, de exemplu, era de 12 lei/kg, în timp ce la producători valora doar 5 lei/kg. În condiții normale, prețul era 8-9 lei/kg”.
LEGUME ECOLOGICE
“Noutatea mai importantă pentru mine este aceea că doresc să trec la legumicultură ecologică, în solar. Am început să studiez tehnologii, dar și normele legislative. Noile condiții sociale au determinat o anumită îngrijorare, dar ne-am revenit repede în fire și ne-am continuat treaba”, spunea încrezător Cristian Carâmb.
Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)