2 minute de citit

Cum a ajuns gripa aviară în România?

EFSA a avertizat încă din octombrie, anul trecut, că există riscul ca gripa aviară extrem de patogenă să se propage în Uniunea Europeană. Asta, după apariţia şi înmulţirea focarelor în rândul păsărilor sălbatice şi domestice din vestul Rusiei şi Kazahstanului, în ultimele luni, regiuni de unde migrează păsările sălbatice de apă spre Europa, în timpul lunilor de toamnă. Erau prevenite cu precădere statele din nordul şi estul Europei.

Previziunile au devenit realitate

În noiembrie, au fost raportate în total peste 300 de cazuri în Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Suedia şi Regatul Unit, cele mai multe în populaţiile de păsări sălbatice, dar molima ajunsese şi în ferme avicole. Drept urmare, Olanda a sacrificat 20.000 de păsări de curte. Un alt raport EFSA a evaluat probabilitatea ca virusul să se răspândească de la păsările sălbatice la păsările de curte şi a avertizat că gripa aviară se propagă rapid pe continent şi poate ajunge şi în ţările europene neafectate anterior. În ianuarie 2021, Franţa a sacrificat peste 600.000 de raţe.
În ciuda măsurilor de prevenţie luate şi a recomandărilor făcute agenţilor economici şi populaţiei, în ansamblu, de ANSVSA, gripa aviară a ajuns şi pe teritoriul României. La începutul lunii mai a.c. a fost confirmat un focar la o fermă din localitatea Ungheni, jud. Mureş.

cresterea puilor de carne CANVA_b

Pui de o zi pentru peste 2.500 de gospodării

ANSVSA a informat că, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor intrate în acea exploataţie comercială s-a constatat că, din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsari în 37 de judeţe la peste 2.500 de gospodării ale populaţiei. Vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective a fost făcută fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor (s.n.).

În ce măsură este permis comerţul cu păsări  şi ce măsuri preventive a luat ANSVSA, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2021!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →