Culturile de cereale păioase în campania de toamnă - Revista Ferma
4 minute de citit

Culturile de cereale păioase în campania de toamnă

bogdan pintilie prutul m Culturile de cereale păioase în campania de toamnă

Cultura de păioase este una dintre cele mai sigure culturi, datorită faptului că aceasta este genetic concepută pentru a rezista temperaturilor scăzute din timpul iernii. Însă, la fel ca toate celalalte culturi, și cele de păioase necesită atenția cuvenită atât în ceea ce privește pregătirea terenului, cât și respectarea tuturor verigilor tehnologice, pentru a putea vorbi despre o cultură generatoare de profit.

Astfel, imediat după recoltarea culturii premergătoare cerealelor păioase este bine să se efectueze lucrările mecanice de pregătire a terenului, pentru a conserva apa în sol.

Odată cu pregătirea patului germinativ este recomandată aplicarea unui îngrășământ complex, în cazul în care semănătoarea nu este prevăzută cu sistem de fertilizare sau se poate administra eșalonat cantitatea de îngrășământ, atât la pregătirea terenului, cât și la semănat. Studiile de specialitate au arătat că cerealele păioase reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor, în toate condițiile pedoclimatice din țara noastră.

 

Alegerea soiurilor și semănatul

Se recomandă alegerea soiurilor în funcție de momentul de înfrățire: toamna sau primăvara. Pe suprafețe mari, producătorii de semințe recomandă soiurile îmbinate, atât cu înfrățire toamna, cât și primăvara, pentru a diminua riscul în cazul unei toamne secetoase.

În ceea ce privește oferta de semințe de pe piața locală, producătorii au posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de soiuri, atât românești cât și străine, soiuri cu potențial genetic de producție foarte ridicat, unele chiar aclimatizate.

Înainte de semănat, materialul semincer trebuie să beneficieze de un tratament împotriva bolilor cu transmitere prin semințe (de exemplu, Tilletia și Ustilago). Împotriva acestor agenți patogeni, producătorii de pesticide recomandă produse pe bază de difenoconazol, tebuconazol, ciproconazol etc.

Densitatea la semănat care se practică la nivel național este cuprinsă între 450 și 600 boabe germinabile/metru pătrat, la distanța de 12,5 cm între rânduri, dar au apărut recent și tehnologii în care semănatul se practică la distanța de 18 cm.

În același timp, adâncimea la semănat nu e recomandat să depășească 3-4 cm, având în vedere că cerealele păioase, la fel ca și rapița, au o sămânță mică.

În cazul în care avem o toamnă lungă și ploioasă, iar apariția buruienilor ar crea probleme plantei de cultură, producătorii de pesticide recomandă utilizarea unui produs erbicid care poate ține sub control buruienile dicotile. În cazul unei toamne călduroase, fără ploi, este indicată aplicarea unui piretroid de sinteză împotriva afidelor și cicadelor, ce reprezintă vectori pentru agenții patogeni. 

Odată efectuate aceste lucrări de specialitate și beneficiind de precipitațiile necesare, cultura de cereale păioase va intra în iarnă răsărită și înfrățită, urmând ca în primăvară să se parcurgă celelalte verigi tehnologice necesare unei producții ridicate și calitative.

 

Importanța și avantajele culturilor de cereale păioase

• Pentru aproape jumătate din populația la nivel mondial, pâinea produsă din făina de grâu reprezintă hrana de bază.

• Boabele de grâu constituie materia primă pentru o gamă variată de produse agroalimentare.

• Tărâțele de grâu ce rezultă din industria morăritului sunt utilizate în hrana animalelor, deoarece au un conținut ridicat îîn proteine, grăsimi și substanțe minerale.

• Paiele rezultate în urma recoltării grâului se pot folosi în hrana animalelor sau ca așternut în grajd, la fabricile de celuloză sau pentru prepararea îngrășământului organic.

• Boabele de grâu au o durată mare de păstrare și pot fi transportate la distanțe mari, fără riscul degradării calității.

• Cerealele păioase sunt bune plante premergătoare pentru majoritatea plantelor de cultură.

• Cerealele păioase rezistă temperaturilor scăzute de peste iarnă, prin urmare sunt culturi sigure.

 

Bogdan PINTILIE

Manager Departament Tehnic 

Divizia Agribusiness – Prutul SA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →