Cea mai mare provocare în agricultură este, a fost şi va rămâne clima într-o continuă schimbare cu evantaiul de efecte ale acestor schimbări: temperaturi anormale, variaţii mari între zi şi noapte, de la o săptămână la alta, secetă prelungită, primăveri ploioase, veri foarte secetoase, cu arşiţi pronunţate, ierni blânde. Toate acestea au condus la presiuni mari pe plante de boli şi dăunători.
Clima crește virulența bolilor și dăunătorilor
„Dacă până acum câţiva ani populaţia de dăunători se reducea de la un an la altul în timpul iernilor geroase din cauza frigului, aceştia au devenit rezistenţi, iernează în sol, în resturile vegetale şi în structurile serelor şi solariilor, iar la temperaturi de peste 9-12 de grade devin din nou activi. Astăzi discutăm de dăunători-problemă, tripşi, musculiţa albă, afidele, dăunători care înţeapă şi consumă sucul celular şi, în acelaşi timp, sunt şi vectori de transmitere a virusuri”, a declarat Vasilică Hoarcă, director Vânzări Semințe Legume România și Moldova (Distribuție) – Syngenta.
Virusuri-problemă
Oficialul companiei a trecut o serie de viruşi destul de păgubitori pentru culturile legumicole:
¤ TSVV virusul petelor de bronz, descoperit în România în 2010 la Matca, trasmis de tripşi, e foarte virulent pe toate solaneceele: tomate, ardei, vânătă, cartof şi peste 900 de specii de plante galbene;
¤ Virusul îngălbenirii, răsucirii frunzelor de tomate produce pagube însemnate la culturile de tomate, fiind transmis exclusiv prin musculiţa albă a tutunului (Bemisia tabaci), dăunător de carantină. Virusul poate fi găzduit de mai multe plante de cultură: fasole, ardei, tomate, unele specii floricole, dar şi buruieni.
¤ CMV virusul piticirii şi îndesirii ardeiului, transmis de către afide.
Efecte dezastruoase
„Mai nou s-a făcut remarcat virusul piticirii şi îndesirii ardeiului care face ravagii în culturile de ardei şi pe alocuri în culturile de castraveţi şi pepeni galbeni. Anul trecut, peste 50 la sută din culturile de ardei în spaţiile protejate au fost afectate de acest virus, cu impact negativ asupra producţiei.
De asemenea, se anunţă un nou virus, ToBRFV virusul fructelor Brun Rugozate de tomate, nou descoperit şi înrudit cu virusul mozaicului tutunului, (TMV) şi virusul mozaicului tomatelor (TMT), care atacă atât tomatele cât şi ardeii. Simptomele cauzate de acest virus la tomate sunt similare celor cauzate de către alţi tobamoviruşi, cum ar fi şi TSVV, la plantele susceptibile aspect mozaicat al frunzelor, îngustarea frunzelor, necrozarea calicilor sau şi a peţiolului, frunzele galbene şi pete pe fructe”, a subliniat Vasilică Hoarcă.
Potrivit directorului Syngenta, impactul virusurilor asupra culturilor de ardei pare a fi scăzut. Până în prezent, s-a raportat răspândirea rapidă pe întreg teritoriul Israelului. În 2018 culturile de tomate din Mexic, SUA, Germania şi Italia au fost infectate şi de atunci răspândirea continuă şi în alte ţări, în acelaşi timp făcându-se încercări pentru eradicarea virusului.
Iar în Israel şi Grecia, anul trecut, gradul de presiune s-a apropiat de sută la sută.