Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil? - Revista Ferma
2 minute de citit

Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil?

Foto 1 panouri solare oi Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil?Acum, sistemele fotovoltaice pot „coexista” cu exploatațiile agricole. Iar pe aceeaşi suprafaţă se poate genera mult mai multă energie prin sisteme fotovoltaice amplasate în câmp deschis decât cu ajutorul culturilor energetice.

Închirierea terenului pentru producţia de energie solară nu înseamnă abandonarea practicilor agricole tradiționale. Spre exemplu, „fermele solare” sunt locul perfect pentru a pășuna oile: panourile solare oferă umbră și adăpost pentru animale, în timp ce gardul securizat le protejează de prădători.

panouri solare oi la umbra 1 Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil?

260 de megawați de pe aproximativ 607 de hectare

Administrate corect, „fermele solare” pot fi folosite pentru păşunat, precum şi ca refugii pentru fauna sălbatică locală și polenizatori. Un exemplu este „Impact Solar”, un proiect în valoare de 250 de milioane de dolari, situat în Lamar County, Texas (SUA), la aproape 200 km nord-est de Dallas. Finalizat în anul 2020 şi aflat în plină funcționare comercială, proiectul generează 260 megawați (DC) / 198 megawați (AC) prin cele peste 650.000 de panouri solare instalate pe aproximativ 607 hectare (1.500 acri).

260 MW de energie electrică accesibilă, curată și generată local pentru comunitățile din Texas

Foto 2 REZERVA Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil?

Peste 600 de oi pășunate la umbra panourilor solare

Compania Lightsource bp a dezvoltat un mecanism de urmărire „solară” care înclină încet panourile fotovoltaice de la est la vest pentru a urma soarele în fiecare zi pe măsură ce acesta se deplasează pe cer, crescând semnificativ expunerea unui panou solar la lumina directă a soarelui și, prin urmare, puterea lui fotovoltaică. Aceeași funcționalitate ajută la poziţionarea cu unghi de înclinare mai mare pentru a devia grindina și a atenua eventualele daune.

Iniţial, amplasamentul fermei solare a fost în principal teren agricol, cu mici suprafeţe de ecosisteme native riverane, pădure și pășuni. Pentru a păstra utilizarea agricolă a terenului, Lightsource bp a încheiat un parteneriat cu un fermier pentru a pășuna peste 600 de oi în „ferma solară”. În plus, au fost protejate zonele ecosistemice existente.

Vezi cum funcționează fermele solare din Texas!

Agenția Federală de Mediu din Germania arată că se poate genera de aproximativ 40 de ori mai multă energie electrică/hectar cu ajutorul sistemelor fotovoltaice decât prin cultivarea unor culturi energetice.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →