Cultura sorgului - perspective şi certitudini - Revista Ferma
2 minute de citit

Cultura sorgului – perspective şi certitudini

Potrivit estimărilor organizaţiei interprofesionale Sorghum ID, condiţiile meteorologice din 2017 au limitat, în general, stresul hidric din stadiul sensibil al înspicării. În contextul temperaturilor cumulate, majoritatea recoltelor au avut loc destul de devreme, desfăşurându-se între mijlocul lunii septembrie şi mijlocul lui octombrie, cu niveluri de umiditate situate adesea sub 20%, sau chiar sub 15% în unele ţări, printre care şi România.

Nivelul energetic al sorgului produs în Europa a rămas la un nivel ridicat, respectiv 3.845 kcal/kg (substanţă uscată). Conţinutul proteic mediu al recoltei a fost de 10,7% (SU) – puţin peste nivelul anului 2016 (10,6%). În ceea ce priveşte conţinutul de amidon, media a fost de 76,2% (SU). Acest procent înregistrează o scădere de 0,6 puncte faţă de 2016, depăşind însă cu 0,4 puncte media ultimilor cinci ani. Pe de altă parte, conţinutul mediu de grăsimi în 2017 (4,5% – SU) a fost apropiat de nivelul anului precedent (+0,2%), depăşind cu 0,4% media ultimilor cinci ani.

Nivel energetic ridicat

Cu un nivel energetic mediu de 3.845 kcal/kg (SU), sorgul din recolta anului 2017 îşi confirmă valoarea energetică ridicată, o caracteristică importantă în furajarea păsărilor. Această valoare este echivalentă cu cea din 2016 (+14 kcal/kg) şi depăşeşte cu 53 kcal/kg media ultimilor cinci ani. Rezultatele sunt omogene de la o regiune la alta.

sorg-01_bConţinutul de grăsimi (4,5% – SU) şi nivelurile scăzute de fibre (conţinutul de pereţi insolubili în apă, de 8,6% – SU) explică valoarea energetică puţin mai ridicată a sorgului-boabe în 2017. Ea depăşeşte cu 3,2% pe cea a porumbului-boabe. Astfel, conţinutul proteic şi valoarea energetică ridicate din recolta anului 2017, precum şi nivelurile scăzute de taninuri ale hibrizilor cultivaţi în Europa, conferă sorgului-boabe atuuri indiscutabile în consumul furajer.

Rezultatele anului 2017 indică faptul că dacă operaţiunile de colectare, uscare şi depozitare sunt efectuate corect, această cultură are toate şansele să îşi găsească o piaţă de desfacere importantă în sectorul furajer.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →