• Pregătirea serei pentru cultură. Întrucât perioada de înfiinţare a culturii este cuprinsă între 15 şi 25 ianuarie, putem începe deja pregătirile pentru plantări. Lucrările constau în:
– curăţirea solului de resturile vegetale rămase de la cultura anterioară;
– dezinfecţia solului şi a construcţiei serei;
– administrarea îngrăşămintelor chimice complexe;
– săpatul solului;
– mărunţirea solului cu freza;
– deschiderea rigolelor pentru plantare (semănare).
• Pregătirea răsadurilor. Acestea se produc în sere, în ghivece cu diametrul de 8-10 cm. Amestecul nutritiv va conţine: 40% mraniţă, 30% turbă şi 30% pământ de ţelină. În fiecare ghiveci se pun câte două seminţe, pentru înfiinţarea unui hectar cultură fiind necesară 80-100 kg/ha.
Soiul recomandat este Auria Bacăului, soi cu păstaia galbenă, lată, lungă de 18-20 cm, foarte productiv (25 t/ha păstăi).
• Lucrările de întreţinere se fac imediat după semănat şi constau în:
– reglarea factorilor de microclimat (temperatura până la răsărire 22-24oC, umiditatea 70-75%);
– ciupitul deasupra a 2 frunze adevărate;
– defoliatul (înlăturarea frunzelor îngălbenite şi îmbătrânite).
• Înfiinţarea culturii. Într-o travee se plantează două benzi cu câte două rânduri, după schema 40+30+180+30+40 cm, iar între cuiburi, pe rând, 25 cm.
Plantarea se face manual, fiecărui cuib revenindu-i câte 2 plante. Vârsta răsadului la plantare trebuie să fie de 18-25 zile.
Cultura se poate înfiinţa şi prin semănat direct la cuib, cu câte 2-3 boabe.
• Lucrările de îngrijire constau în completarea golurilor; reglarea regimului de microclimat (asigurarea luminii, a temperaturii şi a umidităţii optime); fertilizarea suplimentară.
O altă lucrare este palisatul, care constă în conducerea plantelor pe verticală cu ajutorul sforilor (o sfoară la 4 plante) care se leagă cu un capăt de sârma de sus, iar jos se lasă liber în apropierea plantelor, care având tulpina volubilă se răsucesc în jurul sforilor, fără intervenţia deosebită a muncitorilor;
În continuare se efectuează ciupitul, de cel puţin 2 ori, la 60-70 cm şi apoi când ajunge la sârma de sus, precum şi defoliatul (eliminarea frunzelor îngălbenite şi îmbătrânite).
• Combaterea bolilor şi a dăunătorilor, prin efectuarea tratamentelor, astfel:
– pentru Antragnoza fasolei se fac tratamente cu: Orthocid, Merpan, Dithane M45 în concentraţie de 0,2%;
– pentru Arsura comună se fac tratamente cu: Oxiclorură de cupru 0,5%.
Dăunătorii întâlniţi în cultura fasolei cultivate în spaţii protejate sunt:
– musculiţa albă de seră, care se combate cu unul din produsele Lanate 0,03%, Aplaud 0,02%;
– păianjenul roşu se combate cu unul din produsele Omite 0,1%, Nisorun 0,03%, Plictran 0,1%.
• Recoltarea se execută manual, când păstăile au ajuns la maturitatea de consum şi când sunt încă fragede. Păstăile se strâng de două ori pe săptămână, pentru a stimula astfel formarea unor noi păstăi, obţinându-se producţii de peste 25-40 t/ha.