3 minute de citit

Cu vaca la vânzare în ringul virtual

Închiderea târgurilor de animale, din cauza pandemiei Covid-19, a fost una dintre cele mai proaste veşti pentru fermierii irlandezi, aşa cum a fost şi pentru fermierii români. În ţara noastră, târgurile stau închise de mai multă vreme, din cauza pestei porcine africane.

Ce-au făcut irlandezii?

Organizatorii irlandezi, însă, nu au stat cu mâinile în sân şi nici nu au aşteptat ca guvernul să găsească o soluţie în locul lor. Ei au apelat la internet pentru a salva situaţia. Fermierii irlandezi au încetat să mai privească vitele în ringurile din târgurile reale, uitându-se, în schimb, la ecranul computerului sau al telefonului mobil, notează publicaţia agriland.ie., care a chestionat câţiva manageri de platforme online pentru vânzarea animalelor.

900 de vite în trei ringuri online

„A fost o transformare fantastică pentru noi să trecem într-un timp atât de scurt de la a avea fermieri care licitau pentru bovine în jurul unui ring, la a-i face să liciteze numai pentru vite online. De exemplu, am putea vinde până la 900 de vite în trei ringuri online la Balla Mart. Este o realizare fantastică să poţi face asta. Platformele online sigur vor fi folosite pe mai departe. Din punct de vedere al vânzătorilor, aceştia se află într-un uşor dezavantaj, fiindcă nu mai pot intra în ringul fizic pentru a vorbi cu clienţii, dar spun că s-au adaptat schimbării”, declara Stephen Hannon, reprezentantul Aurivo Marts.

Pasture cows CANVA (1)_b

Avantaje şi dezavantaje

„Platforma online este utilă în acest moment, dar ne dă şi dureri de cap. Fermierii pot găsi un defect la un animal după ce l-au cumpărat online. Nu se întâmplă prea des, dar se poate întâmpla. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă animalul ar fi privit în realitate, de la marginea ringului. Conexiunea la internet pentru fermieri este o altă problemă pe care o vedem; unii fermieri sună şi spun că s-au înscris la o licitaţie, dar pentru că internetul lor era lent, noi nu am primit ofertele. E cu 99% mai bine decât în situaţia în care târgurile în format fizic fiind suspendate, noi nu am mai fi organizat nimic. Fără aceste platforme online, nicio tranzacţie nu ar mai fi fost posibilă”, declară Ann Harkin, Raphoe Mart.

Vânzările online sunt viitorul

”Sunt fermieri care nu pot licita de acasă, din simplul motiv că nu au bandă largă de internet. Licitarea online elimină camaraderia şi înţelegerile tacite care se stabileau înainte între unii participanţi la licitaţie. Am avut doi fermieri care erau fraţi şi care licitau aceleaşi vite într-o zi, fără să ştie că liciatu unul împotriva altuia. Vânzările online nu vor dispărea în curând. Acestea sunt o modalitate prin care târgurile de animale pot continua să funcţioneze în siguranţă şi să ofere fermierilor posibilitatea să tranzacţioneze animale”, consideră Martin Ryan -Mid-Tipp Mart.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →