„Cu porumbul ies la liman” - Revista Ferma
5 minute de citit

„Cu porumbul ies la liman”

L-am surprins în momentul când descărca în curte sacii de la compania Corteva. Cultivatorul gălăţean are terenul bine pregătit încă din toamnă şi acum aşteaptă să înceapă campania agricolă.

Alex Tanase

„Nu am pământ mult, lucrez 53 de hectare, din care 25 în arendă. Voi semăna vreo 33 ha cu floare şi porumb. La speciile de toamnă am culturi frumoase, cu toate că am semănat ceva mai târziu şi orzul (pe 2 octombrie), şi grâul (pe 25 octombrie). Am aşteptat să plouă ca să pot pregăti mai bine terenul. La sfârşitul lunii noiembrie am însămânţat un hectar şi ceva cu grâu, care acum este încolţit tot. Toamna fiind blândă, nu s-a simţit decalajul la semănat”, ne-a declarat fermierul.
Alexandru Tănase cultivă de câţiva ani orz din soiul Cardinal, pentru că – spune el – “E căutat! Are acelaşi preţ ca şi grâul, dar este mai productiv”. În anii buni a făcut şi peste 7 tone la hectar. De obicei, cu o lună înainte de recoltat încheie contracte cu achizitorii de cereale, la preţuri care, până acum, s-au dovedit a fi avantajoase pentru cultivator.
Pe platoul Cuca, din mijlocul judeţului Galaţi, terenul este bun, cernoziom cambic, însă trebuie apă. De la 20 cm în jos, solul este uscat.

Lucrat cum se cuvine, pământul oferă satisfacţii

Alexandru Tănase s-a apucat să lucreze pământul în urmă cu două decenii şi jumătate. Înainte a lucrat ca electrician la compania de furnizare a energiei electrice. S-a retras la vatră, a preluat pământul părinţilor, socrilor şi rudelor apropiate şi s-a înhămat la… jug! Nu a fost străin de munca în agricultură; pe când era elev de şcoală îşi ajuta mama să facă norma la CAP.
Muncit aşa cum trebuie, cu pasiune şi rigoare tehnologică, pământul îi răsplăteşte din plin strădaniile. Au fost ani când a obţinut producţii de peste 6 tone de grâu la hectar, peste 3,5 t/ha la rapiţă şi floarea-soarelui şi aproape 8 tone în medie la porumb. Cheltuielile pe hectar la grâu se ridică la 2.200 lei, în timp ce la porumb şi la floarea-soarelui sunt mai mici, de 1.700 lei.
Lui Alexandru Tănase cultura porumbului i-a adus satisfacţii mai în fiecare an. El a susţinut că porumbul îl scoate la liman: „Cu porumbul ies mai în avantaj cu o medie de 6 tone de boabe la hectar decât cu floarea, care poate da 2-2,5 tone/ha, chiar dacă o vând la preţ dublu”.

Un proiect pentru o magazie de cereale

În urmă cu doi ani şi-a cumpărat un tractor de 85 CP şi un plug reversibil cu trei trupiţe de la Mecanica Ceahlău. În fermă are toate dotările necesare: semănători, MET, utilaje pentru prelucrarea solului şi de recoltat etc. „Mi-ar mai trebui o magazie de cereale de vreo 200 tone capacitate în care să depozitez temporar producţia de grâu şi de porumb. Porumbul a costat 60 de bani/kg, acum este 80 de bani; preţul grâului a ajuns la aproape un leu kilogramul. După calculele mele, toată investiţia ar costa până într-o sută de mii de euro. Am identificat terenul. Băiatul meu, Daniel, cel care a preluat din mers afacerea de familie, urmează să facă un proiect cu finanţare europeană în acest scop”, a concluzionat Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase: „În toamnă am vrut să cultiv şi rapiţă pe vreo şapte-opt hectare, dar a fost secetă mare pe la noi şi nu am vrut să risc. Într-un an mi-a ieşit o samulastră de rapiţă, de se culca boul în cultură, cum se spune pe la noi. Am lăsat-o şi am făcut peste 2 t/ha, fără să-i fac nimic. Am ieşit bine, din moment ce am vândut-o cu 1,7 lei/kg”.

VÂNZAREA TERENURILOR E GREOAIE

În comuna Cuca nu mai există teren de vânzare. Cei care mai vând de nevoie, o fac la un preţ între 17.000 şi 30.000 lei/ha, în funcţie de calitatea solului şi de amplasament. Anul trecut, Alexandru Tănase a reuşit să cumpere 1,7 ha şi a vândut alte două cu 18 mii lei hectarul. Ar vrea să mai preia teren în arendă, ca să ajungă până la 70-80 ha, mai mult nu!
Arenda pe care o plăteşte proprietarilor este de o tonă de porumb sau de grâu. Arendatorii sunt zece la număr. Cu unii s-a învoit să meargă jumate-jumate: el execută toate lucrările şi scade cuantumul subvenţiei pe suprafaţă de circa 700 lei/ha. Dacă hectarul de la semănat până la recoltat costă 1.700 lei, rămâne învoiala la 1000 lei.
„Terenurile se vând greu în comună, dezbaterea succesorală la notariat e… crimă şi pedeapsă! Mai bine te laşi păgubaş să mai vinzi teren. Dezbaterea ar trebui să se facă la primărie, unde sunt înregistrate pământurile. Vii la notar cu actele luate tot de la primărie. Legea nu te lasă să vii la notarul pe care-l preferi, ci doar la cel la care eşti arondat.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →