Cu ochii pe vița-de-vie! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cu ochii pe vița-de-vie!

Acarieni vita-de vie (1)_b

Se spune că cine nu ajunge la struguri, zice că sunt acri. O zicală care nu se aplică și în cazul dăunătorilor polifagi din clasa arahnidelor, cum este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), deoarece ei se pot sătura doar cu aparatul foliar al acestei plantații prețuite de întreaga lume.

Efectul direct? Vom avea parte, cel mult, de o recoltă slabă calitativ, care, în caz de atac masiv, poate fi diminuată și cu 65%. Ceea ce, evident, niciun viticultor nu își dorește.

 

65% pierdere de producție

Recunoscut ca una dintre cele mai dăunătoare specii la vița-de-vie, păianjenul sau acarianul roșu comun dezvoltă chiar și 10 generații pe an. Specie versatilă, rezistă peste iarnă hibernând în resturile vegetale din apropiere sau chiar sub scoarța butucilor. Adulții revin la viață în aprilie – mai, când încep să depună ouăle pe frunzele tinere. La început, colonizează partea inferioară a frunzelor, însă, după înmulțire, acaparează și partea superioară. În zona infestată este vizibilă o pânză fină, albicioasă, care le asigură și suportul contra unor factori externi perturbatori: vânt, ploaie.

Acarieni vita de vie 3_b

Frunzele colonizate formează mai întâi negi punctiformi de-a lungul nervurilor și pe margini, apoi se decolorează, devin rigide și casante, iar la final se usucă. În urma acestui proces, planta stagnează în evoluție, florile avortează, fructele nu se mai dezvoltă, ca urmare rezultatul de producție este unul foarte slab.

 

Remediul pentru o viță-de-vie fără acarieni: ORTUS® 5 SC

Soluția este simplă și nu necesită decât atenție la momentul de apariție, un produs cu substanță activă eficientă și câteva referințe privind semnele atacului, care poate surveni masiv, mai ales în condiții de secetă. Datorită evoluției rapide (o generație se dezvoltă în 15-28 de zile), este necesară aplicarea unei doze cu efect acaricid imediat, cu eficacitate în toate stadiile de dezvoltare: ou, larvă, adult. Acaricidul ORTUS® 5 SC, pe bază de fenpiroximat 5%, inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI), mai exact afectează respirația celulară și producția de energie a acarienilor.

acarieni vita de vie 2 (1)_b

ORTUS® 5 SC acționează prin contact și ingestie, având acțiune șoc, cu eficiență de lungă durată. Produsul nu emite vapori, iar momentul de aplicare este foarte flexibil. Cel mai indicat este atunci când populația de acarieni începe să crească, însă tratamentul preventiv cu o doză de 0,5 l/ha acționează cu succes pe o perioadă de 21-28 de zile, adică exact pe durata de dezvoltare a unei generații de acarieni.Fiind acaricid METI, se aplică o dată pe sezon, pentru evitarea apariției rezistenței.

Pentru restul tratamentelor de control împotriva acarienilor la vița-de-vie, vă recomandăm LIMOCIDE®, un produs trei în unu, fungicid și insecto-acaricid pe bază de ulei de portocal, 100% natural, pentru un efect mai benefic asupra mediului și solului.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →