BRĂILA
Rapița a trecut cu bine primul ger al iernii
În ferma Agroleg din comuna brăileană Silistraru, culturile de toamnă au intrat la iernare într-un stadiu optim de dezvoltare. Gerurile de -14 grade Celsius nu au afectat deloc plantele, iar stratul de zăpadă, în grosime de peste 10 cm, acoperă protector câmpul cultivat. „Din cele 1300 hectare aflate în exploatare, în acest an agricol avem semănate 156 hectare de rapiță, 150 hectare cu grâu și 160 hectare de orz. Pot să spun că rapița este la stadiul de trei-opt frunze, 0,8 cm la colet și 8 cm lungimea tijei. Cultura am înființat-o în epoca optimă, începând cu 25 august 2015, am fertilizat-o cu îngrășământ complex NPK 18:46:0, în doze de 200 kg/hectar și 250 kg/hectar pe solele cu fertilitate mai redusă. Apoi am aplicat un tratament cu Caramba Turbo. Produsul combină substanța activă a unui fungicid (Metconazol) cu cea a unui regulator de creștere (Mepiquat clorură), ce asigură controlul eficient al bolilor, oferind avantajele unui regulator de creștere și îmbunătățind rezistența plantelor la iernare”, ne-a declarat agronomul Iosif Țicra, directorul tehnic al Agroleg Silistraru SA.
„Rapița este o cultură rentabilă pentru noi. În platforma tehnologică pe care o amenajăm de câțiva ani, anul trecut am obținut producții de peste 4.100 kg/ha, iar pe fermă ne-am închis cu 3,8 tone/hectar”, a adăugat fermierul. În cultură a introdus hibrizii firmei Pioneer PR44D06 și PR44W29, iar în loturile experimentale, întinse pe 18 hectare, a semănat și PT234, hibrid nou, lansat pe piață anul trecut.
Densitate optimă, producții promițătoare
Și culturile de cereale păioase au intrat în repaus vegetativ în condiții optime; plantele de orz au acum câte doi-trei frați, iar grâul este și el înfrățit. „Avem o densitate bună, de 5-600 boabe semănate și răsărite per metru pătrat, ceea ce ne face să sperăm la o producție bună. În vară am obținut la seceriș 7.190 kg/ha”, a susținut fermierul.
Agronomul a adăugat că la desprimăvărare va urma o nouă fertilizare cu azotat, de până la 200 kg/ha, aplicată selectiv, în funcție de fertilitatea parcelelor.
TIMIȘ
Anul păioaselor?!
Și în ferma Agromarincuș din Lovrin, județul Timiș, cerealele păioase de toamnă au avut o dezvoltare normală până la intrarea în sezonul rece. Doru Marincuș, administratorul societății, este destul de mulțumit. “Cultivăm 1.200 ha, din care 600 hectare sunt culturi de toamnă – orz și grâu. Plantele sunt răsărite, chiar și pe solele unde am semănat ceva mai târziu. Rapiță nu am pus; luna septembrie a fost un pic mai capricioasă și nu am vrut să riscăm. Nu avem o regulă în privința cultivării; într-un an punem, într-altul renunțăm”, ne-a declarat fermierul.
O atenție sporită a fost acordată fertilizării culturilor de toamnă prin administrarea încă de la semănat a îngrășămintelor complexe – NPK 18:46:0, în cantitate de 180 kg/ha. Pentru luna februarie se pregătește a doua lucrare de nutriția plantelor prin administrarea de substanțe azotoase.
Doru Marincuș face periodic controlul biologic al culturilor de toamnă, verificând starea fitosanitară a plantelor, stadiul de creștere, gradul de înfrățire și desimea acestora. După primele observații, în ferma lui de la Lovrin sunt semnele unui an al păioaselor, așa cum a fost și în 2015, când grâul i-a oferit satisfacție, cu o producție medie de 7.800 kg/ha.
Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016