Cu ce HRĂNIM VACILE RECORDISTE? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cu ce HRĂNIM VACILE RECORDISTE?

Fermierii din străinătate sunt familiarizaţi cu astfel de exemplare. Şi la noi în ţară există vaci cu producţii extraordinare, iar fermierii nu trebuie să uite că unul dintre factorii tehnologici foarte importanţi este furajarea acestor vaci.

vaci-recordiste_b

Trebuie să ştim că o astfel de vacă are un metabolism general crescut (predomină catabolismul), funcţii intense ale organelor interne, digerarea hranei este de 1,5 ori mai rapidă şi perioadele de rumegare în 24 de ore se repetă de mai multe ori comparativ cu vacile cu producţii scăzute. De asemenea, acestea utilizează mai bine hrana ingerată pentru producţia de lapte.

În practica hrănirii vacilor cu producţii mari de lapte o importanţă deosebită o are structura raţiei.
În SUA, la vacile cu producţii de peste 6000 litri de lapte, furajele de volum reprezintă 60-64%, iar concentratele 36-40%. În Franţa, la producţii de peste 25 litri de lapte/zi, raportul concentrate – voluminoase este de 50/50; furajele voluminoase de foarte bună calitate pot reprezenta 60%. În funcţie de evoluţia curbei de lactaţie, concentratele pot reprezenta 60% la începutul lactaţiei, 40% la mijlocul lactaţiei şi 25-30% spre sfârşitul perioadei de lactaţie şi în perioada de repaus mamar.
De asemenea, este foarte importantă buna pregătire pentru fătare şi asigurarea unei perioade de repaus mamar (75-90 zile). Înţărcarea acestor vaci este dificilă.

tabel-1furajare_b

NOTĂ: SU – substanţă uscată; UFL – unitatea furajeră lapte; PDIN – proteină digestibilăi ntestinală în funcţie de nivelul de azot din raţie; PDIE – proteină digestibilă intestinală în funcţie de nivelul de energie din raţie; Ca – calciu; P – fosfor

Află cum SĂ MĂREŞTI RANDAMENTUL VACILOR RECORDISTE, oferindu-le ÎNGRIJIREA OPTIMĂ, din revista Ferma, ediţia 15-31 ianuarie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →