Csia Alpár, evaluator daune Agra Asigurări - Revista Ferma
3 minute de citit

Csia Alpár, evaluator daune Agra Asigurări

CSIA ALPAR - evaluator daune Agra Asigurari (1)_b

Până în 2005, Csia Alpár a condus o fermă mixtă, cu 600 de vaci de lapte si 1.200 hectare cultivate cu cartofi, sfeclă de zahăr şi porumb şi  apoi a fost şeful unei ferme cu 300 ha şi 60 de vaci. Din 2012, are o fermă proprie, de 150 ha, din care cea mai mare parte sunt fâneţe, iar o suprafaţă mică este cultivată cu porumb şi cu grâu.

 

Experiența de șef de fermă i-a prins bine la Agra

În 2017 a devenit evaluator de daune la Agra Asigurări, după ce a aflat de companie de la fostul său coleg de facultate Tibi Resiga, care lucra deja în domeniul de evaluare a daunelor.

„Prima impresie ca evaluator la Agra a fost o surpriză plăcută. La ferma la care am lucrat după 2005 eram obligat să fac asigurare pentru cultura de sfeclă de zahăr şi trebuia să facem acte pentru element component al costurilor de productie: îngrăşăminte, pesticide, forţa de muncă, motorină consumata la pregătirea patului germinativ, la semănat, la recoltat. Trebuia să estimez toate costurile, scriam devize de cheltuieli, aveam un dosar uriaş cu acte şi copii după facturi. Când am aflat cum se lucrează la Agra, nu mi-a venit să cred: la Agra Asigurari nu cerem de la fermieri nici un act, declaratia APIA si hărţile de la APIA transmise electronic sau in format fizic ne sunt necesare, ca să identificăm parcelele pe care s-au produs daune. În afară de evaluarea daunei, care se face în câmp, împreună cu fermierul, tot procesul se desfăşoară electronic”, spune Csia Alpár.

 

Ce calităţi trebuie să aibă un bun evaluator de daune?

Acesta crede că printre cele mai importante calităţi ale unui evaluator de daune bun sunt cunoştinţele tehnice, un spirit de observaţie bine dezvoltat, spiritul de lucru în echipă şi abilităţi de comunicare.

Echipa Agra Asigurari Romania_b

„Consider că este o provocare faptul că  lucrezi cu fermieri diferiţi, dar, la final, rezultatul este acelaşi: o evaluare corecta si transparenta a daunelor şi fermierul să fie mulţumit. Trebuie să te adaptezi. Un evaluator bun trebuie să comunice foarte bine, să explice cât mai simplu şi direct. Noi reuşim să vorbim limba fermierilor deoarece şi noi suntem fermieri, avem deja un numitor comun”, explică Csia Alpár.

 

Ce avantaje are activitatea de evaluator de daune?

Acesta crede că pentru evaluatorii de daune care lucreaza deja in agricultura, este un avantaj faptul că pot face schimb de experienţă sau tehnologii cu alţi fermieri, din zone diferite. „De exemplu, fermierii din sudul ţării se interesează ce hibrizi rezistenţi la îngheţ cultivăm în Ardeal”, spune Csia Alpár.

În alte cazuri, schimbă informaţii despre riscuri noi care au apărut în agricultură în ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice. „La mine, în Covasna, aveam grindină o dată la zece ani. Anul trecut, a căzut grindină de trei ori”, adaugă Csia Alpár.

Agra Asigurări caută fermieri, ingineri agronomi și tineri absolvenți de studii agricole cu pregătire şi experienţă în cultura mare, horticultură si legumicultura care vor să lucreze în domeniul asigurărilor agricole, chiar și part time.

Fermierii pot învăţa o meserie nouă, fără să fie obligaţi să lase în urmă ferma proprie.

Ești interesat? Aplică aici: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →