Evenimentul de înaltă ţinută a reunit aproape 100 de fermieri brăileni, cercetători de marcă din reţeaua de cercetare-dezvoltare academică, specialişti în agrometeorologie, oficialităţi locale.
În cuvântul de deschidere, directorul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Brăila, dr. ing. Marcel Bularda, a vorbit despre apa, esenţa vieţii, iar dr.ing. Daniela Trifan a susţinut studiul privind identificarea necesarului de apă pentru obţinerea produselor agroalimentare.
De asemenea, mai mulţi oameni de ştiinţă din domeniu au prezentat referate pe diverse teme, unele de strictă specialitate, precum caractere morfo-fiziologice asociate cu toleranţa lucernei la stresul hidric; rezultate privind diversificarea bazei genetice pentru creşterea rezistenţei la secetă a florii-soarelui, în contextul gestionării eficiente a apei în agricultură; contribuţii ale S.C.D.A. Brăila privind stabilirea unor soluţii tehnice de realizare a tehnologiior la culturile agricole cu consumuri reduse de apă, privind eficientizarea consumului de apă de irigat la culturile agricole din zona Bărăganului de Nord sau contribuţii ale valorosului nucleu de cercetare de la S.C.D.A. Brăila privind reducerea consumului de apă la cultura orezului.
În partea a doua a simpozionului, toţi cei prezenţi au vizitat Câmpul Experimental Chiscani al S.C.D.A. Brăila, unde au analizat stadiul de dezvoltare a plantelor de cultură, modul de comportare şi de adaptibilitate a soiurilor şi hibrizilor aflaţi în cultură experimentală şi comparativă.
„Am căutat pentru anul 2017 o temă de simpozion în care să scoatem în evidenţă rezultatele de cercetare ale S.C.D.A. Brăila din ultimii cinci ani. Elementul de noutate al acestui eveniment îl constituie o privire pe o faţetă mai puţin abordată în agricultură în mod direct şi anume managementul optim al apei în agricultură, mai ales că activitatea agricolă este un mare consumator de apă dulce. Atunci când facem analiza datelor de cercetare, noi recurgem şi la o analiză prin prisma consumului de apă realizat în urma aplicării unor elemente tehnologice sau imputuri sau produse noi.
Deci, această faţetă reprezintă, să zic aşa, un fel de noutate; să prezinţi lucrurile pe orice creştere de producţie obţinută la o cultură poate fi interpretată şi ca o reducere de apă virtuală pe produsul respectiv”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul S.C.D.A. Brăila.
La reuşita simpozionului au contribuit companiile brăilene: S.C. GROPENEANU COM S.R.L. şi S.C. AGRIDOR S.R.L., administrate de ing. Aurel Gropeneanu şi, respectiv, ing. Marin Dogărescu.