Cea mai arzătoare problemă pentru crescătorii de păsări rămâne Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătății, care reglementează distanțele de amplasare a fermelor față de spațiile de locuit (ferme de păsări între 51-100 capete: 50 m, 101-5.000 capete: 500 m, peste 5.000 de capete și complexuri avicole industriale: 1.000 m).
„Știți cum sunt gospodăriile aici în Ardeal, cam toți au trei vaci, 6-7 porci, 50-100 de găini. Dacă vin cu normele de amplasare, nici unul nu o să mai corespundă, o să îi termine pe toți”, spune Teodor Pintean, din Com. Șepreuș, jud. Arad, care are o exploatație autorizată veterinar pentru 1.000 de capete de păsări și 30 de capete de suine. Acum are în exploatație 200 de găini Isa Brown și șase scroafe pentru reproducție, dar vrea să își crească efectivele.
Noile proiecte PNDR trebuie să respecte OMS 119/2014
„În fișa Măsurii 1.1.1. M04 – Investiții în active fizice publicate de MADR, este precizat expres că noile proiecte din PNDR 2014-2020 trebuie să respecte OMS 119/2014. Acest lucru duce la blocarea unor noi investiții, datorită faptului că aceste distanțe nu respectă nici un minim științific, cât și pentru făptul că OMS 119/2014 nu are metodologie de aplicare aprobată pentru recalcularea distanțelor în cazul în care se dorește modificarea acestor distanțe. (…) În condițiile în care se dorește deschiderea de noi sesiuni de depunere pentru proiecte finanțate de AFIR prin PNDR, se impune accelerarea procesului de modificare a acestui act normativ”, atrage atenția Leonard Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași.
O serie de propuneri privind modificarea legislației au fost deja trimise atât Ministerului Sănătății, cât și Ministerului Agriculturii, dar fără rezultate concrete până acum. Întâlniri între experți și crescători de păsări, pe aceeași temă, au avut loc în luna ianuarie 2015 la Iași, Focșani și Timișoara cu probleme și propuneri similare. Leonard Zoriti, reprezentant al Camerei Agricole Arad, spune că dacă sunt trase mai multe semnale de alarmă, din mai multe zone, în același timp, șansele ca autoritățile să reacționeze la solicitările crescătorilor de păsări sunt mai mari.
RNDR: Întâlnire cu crescătorii, la Timișoara
În 29-30 ianuarie 2015, a avut loc la Timișoara o nouă rundă de întâlniri sub genericul Reuniunea Regională a Experților în Zootehnie, organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltarea Rurală pe tema „Creșterea în sistem tradițional a găinilor ouătoare și a puilor de carne în România”.
Întâlnirea s-a desfășurat într-un cadru foarte restrâns, dar cu atât mai propice pentru discuții și schimburi de experiență între participanți. S-a discutat despre rolul fermei familiale din punct de vedere social, economic și de mediu și despre legislația privind ferma de familie și statutul fermei țărănești, despre ce înseamnă creșterea găinilor și a puilor în sistem tradițional, despre legislația din domeniu și au fost prezentate două proiecte pentru înființarea unei ferme familiale pentru creșterea găinilor ouătoare, respectiv a puilor de carne în sistem tradițional, elaborate de Leonard Constantin Stafie – Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași. Prezentările și discuțiile au fost conduse de Ion Sălcuțanu, medic veterinar.