Crescătorii de porci din România vând în pierdere - Revista Ferma
4 minute de citit

Crescătorii de porci din România vând în pierdere

porci111 m Crescătorii de porci din România vând în pierdere

Potrivit unui comunicat comun al celor două asociații, remis redacției, începând din luna iulie 2014, prețul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 – 5,5 lei/kg viu în prima săptămână a lunii octombrie, față de 7,0-7,2lei/kg viu în anul 2013. În același timp, se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum.

 

Efectele embargoului rusesc

De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești. Din evidențele UE rezultă că în primele șase luni au fost exportate către Rusia numai 54 mii tone carne de porc, față de 350 mii tone anul trecut. Cele mai afectate țări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia și Ungaria. “Ca urmare, în primul semestru al anului 2014, în România au fost livrate cu 13 mii tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantități vor crește. Fermierii din România sunt concurați puternic de cantități mari de carne de porc disponibile în țările UE la prețuri foarte scăzute. Deși se importă carne de porc la prețuri foarte scăzute și prețul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată o scădere a prețului la consumator”, precizează reprezentanții crescătorilor de porcine. 

 

Urmează o prăbușire a pieței autohtone

Din analiza pieței cărnii de porc reiese că, în fiecare an, prețul porcilor scade în trim. IV și, în continuare, în trim. I al anului următor. Ca urmare, previziunile fermierilor din România sunt că urmează o prăbușire a pieței românești, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE și că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. “Menționăm că numai în primele șase luni, UE a avut un disponibil de 133,4 mii tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producție de 109 mii tone realizată în aceeași perioadă în abatoarele românești”, punctează reprezentanții celor două asociații semnatare ale informării de presă. 

 

Sprijin financiar pentru șase luni

Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului și a rezervelor financiare, costul mare al finanțării, aceștia solicită MADR să analizeze urgent situația sectorului de creșterea porcilor și să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 – aprilie 2015.

Schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investiții din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor salva și aproximativ 5 000 locuri de muncă existente în sector, precum și cele circa  20.000 de locuri de muncă dependente, din industria orizontală. “Sunt fermieri tineri care au fost incurajați să înceapă afaceri în zootehnie și acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja și bugetul național de influențele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creșterea numărului de șomeri și dezechilibrul balanței comerciale. Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42 lei/cap de porc, echivalentul a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimată pe șase luni pentru producția a circa 2,2 milioane de porci”, se mai specifică în comunicatul APCPR și AFISS.

 

În acest context, APCPR și AFISS fac un apel către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul României pentru lansarea unor măsuri de protecție și de susținere a producției naționale de carne de porc.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →