COŞUL arădean cu VITAMINE - Revista Ferma
3 minute de citit

COŞUL arădean cu VITAMINE

Ediţia din acest an a evenimentului „Ziua Gospodarului” a avut loc la sfârşitul lunii iulie şi a reunit peste 40 de producători din Curtici şi din comunele învecinate. Participarea la eveniment este liberă pentru toată lumea, pentru că singurul scop este de a oferi micilor producători ocazia de a-şi face cunoscute produsele.

Ziua Gospodarului Curtici_b
Exact acesta a fost „motorul” care a născut ideea „Coşului cu vitamine”, lansată la „Ziua Gospodarului” 2019. Coşul arădean cu vitamine va conţine fructe proaspete şi procesate, cum ar fi fructe uscate, sucuri naturale, dulceţuri şi compoturi, dar şi legume şi miere de albine.
Marinela Petran, director executiv al Grupului de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos, care include 20 de localităţi din judeţele Arad şi Timiş, ne-a explicat despre ce este vorba:
„Ideea a venit din nevoia de a scoate în evidenţă produsele locale ale micilor producători. Micul producător nu ştie şi nu mai are timp să îşi promoveze produsele. Avem produse gustoase, care necesită această finalitate, de a le transforma în produse atractive pentru consumatori. Am discutat cu domnul Rotaru să vedem cum putem pune în evidenţă produsele ecologice.
Coşul va conţine în primul rând fructe, dar vom crea o formă asociativă cu mici producători de legume din zona Nădlac şi vom include şi legume. Aceşti mici producători vor fi beneficiarii GAL-ului Lunca Mureşului de Jos. Avem o măsură destinată asocierii, prin articolul 35 din Regulamentul UE 305/2013, care va fi deschisă la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2019.
Formele de asociere nu înseamnă doar grup de producători, ci orice formă de asociere permisă de legislaţia românească. Vom vedea cum îşi doresc aceşti mici producători să se asocieze, sub formă de cooperativă, ONG sau asociaţie profesională. În plus, există o măsură complementară pe scheme de calitate, prin care îşi vor putea autoriza produsele ecologice cei care nu au deja această certificare.
În prima fază, producătorii care se asociază îşi vor putea achiziţiona un utilaj de care au nevoie, apoi vom vedea ce alte măsuri mai pot accesa. Putem elabora, eventual, în viitoarea strategie, un proiect pe marketing şi promovare.
Avem nevoie să învăţăm tânăra generaţie să mănânce sănătos, iar pentru aceasta ne adresăm, în primul rând, părinţilor care sunt conştienţi deja că trebuie să îşi hrănească copiii cu produse sănătoase şi, în acest fel, putem promova şi produsele locale.
Coşul cu vitamine poate să fie şi un coş fizic, realizat de meşteşugari, dar şi un coş virtual, pentru consumatorii care doresc să comande de pe internet.”

Ziua Gospodarului Curtici_b

Ferma Pomicolă Curtici vinde, în prezent, mere pentru procesare – cam 15 tone, de pe 1,5 ha de livadă superintensivă – suc de mere, magiun de prune, prune uscate. Mai are şi ceapă şi 1 ha cu roşii pentru procesare, pe care le-a transformat în bulion, prin metoda tradiţională. Până acum, şi-a vândut produsele doar pe bază de comandă sau în pieţele locale. Anul acesta a cultivat şi 2,7 ha cu porumb zaharat. De pe un hectar ies cam 26.000 – 27.000 de ştiuleţi, care au fost congelaţi. Anul viitor, Marian Rotaru vrea să îşi construiască o cameră frigorifică proprie, precum şi o hală de procesare a roşiilor şi a fructelor, pentru a obţine bulion şi dulceaţă.

Ziua Gospodarului Curtici_b

Violeta MÂŢ
Foto: Daniel FAUR

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →