La fel cum se întâmplă în cazul fiecărui eveniment organizat de Corteva Agriscience, şi la Arad platforma de prezentare a fost atent pregătită pentru a putea fi observată eficacitatea produselor aplicate. Fermierul gazdă a fost domnul Ioan Kothai, cel care aplică în fermă produsele de protecţia plantelor Corteva Agriscience şi seamnă hibrizii Pioneer® din 2013 şi mereu i-au oferit rezultatele scontate. Lucrează 280 ha, anul acesta a semănat cereale păioase pe 120 ha, suprafaţă pe care au fost aplicate produsele Evolus® şi Transform™, 60 ha au fost erbicidate cu Bizon™ şi 60 ha cu Pixxaro™ Super.
Platforma demonstrativă de la Arad are 4.5 ha, iar scopul pentru care a fost înfiinţată a fost tocmai acela de a observa îndeaproape cum acţionează produsele de protecţia plantelor din portofoliul companiei. Pentru fiecare erbicid a fost înfiinţată o solă, iar pe întreaga suprafaţă au fost aplicate fungicidul Evolus® şi insecticidul Transform™. Bineînţeles, alături de aceste sole există sole martor pentru ca fermierii să poată observa diferenţele care apar în cultură.
Silviu Drinovan – director vânzări Zona 6 şi Cosmin Ciobotaru – National Sales Manager CP & SEEDS au fost cei care au luat cuvântul pentru a prezenta principalele avantaje care s-au putut observa în platforma din judeţul Arad.
“În cadrul platformei de la Semlac au fost aplicate mai multe produse pentru protecţia platelor din portofoliul companiei Corteva, printre care Pixxaro™ Super, un produs eficient care combate ambrozia, turiţa, macul, care ştim că este rezistent la sulfonilureice. Cu ce este diferit acest produs în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi perene în cultura de păioase? În primul rând trebuie subliniat faptul că acest produs poate fi utilizat de la o temperatură de 5°Cşi poate fi aplicat până la faza de burduf. În al doilea rând, aş vrea să subliniez o problemă cu care ne confruntăm în vestul ţării, este vorba despre apariţia ambroziei, pe care acest produs o combate în diferite stadii de vegetaţie. De aceea îi îndemn pe fermierii din zonă să aplice acest produs şi să respecte doza de administrare recomandată. Aşa cum se întâmplă în cazul platformelor demonstrative şi la Semlac au existat două parcele cu grâu, una erbicidată, alta nu, iar diferenţele au fost semnificative.
ţinând cont de diferenţele de temperatură înregistrate în acest an, uneori noaptea fiind temperaturi negative care ajung la -5°C, erbicidul a lucrat foarte bine, nu există concurenţă în cultură şi nici probleme de fitotoxicitate”, a precizat Silviu Drinovan.
Un al erbicid aplicat la Semlac a fost Bizon™, despre care reprezentanţii companiei susţin că va deveni produsul fanion aplicat în culturile de cereale. Conţine 3 substanţe active extrem de eficiente care asigură un câmp curat, fără concurenţă.
“Dacă ne referim la erbicidul Bizon™ putem spune că este un erbicid aflat în cel de al treilea an de comercializare, dar despre care cred că în 2-3 ani va fi cel mai vândut erbicid pentru cultura de cereale. De ce spun acest lucru? Pentru că fermierii se vor convinge de faptul că este extrem de eficient în combaterea tuturor buruienilor care apar în toamnă, printre care Veroronica spp, o buruiană care dată apărută în cultură consumă rapid elementele nutritive şi apa. Are o foarte bună acţiune reziduală şi oferă protecţie foarte îndelungată împotriva buruienilor, motiv pentru care de cele mai multe ori nu este nevoie de aplicarea unui alt produs în primăvară. Doza de aplicare pe hectar este de 1 litru şi oferă o protecţie absolută culturilor de cereale”, a punctat Cosmin Ciobotaru.
Acesta a lansat şi o provocare fermierilor care nu au încredere în erbicidarea de toamnă, o modă mai nouă, dacă se poate spune aşa, în rândul fermierilor din ţara noastră: primulMET, sau o primă aplicare în cultură cu un tanc al maşinii de erbicidat, iar rezultatele pe care le vor obţine cu siguranţă nu îi va dezamăgi.
Un aspect extrem de important în evoluţia culturilor de cereale este aplicarea insecticidelor, iar în acest sens, compania Corteva Agriscience recomandă fermierilor produsul Transform™, care conţine o substanţă activă nouă – sulfoxaflor (Isoclast™ active) şi se aplică într-o doză mică – 48 g/ha.
“Transform™ este un alt produs inovativ care şi-a demonstrat eficienţa şi în această platformă iar ţinta acestui insecticid este combaterea insectelor care au aparat bucal de înţepat şi supt.. ştim că în ultima perioadă afidele au devenit o problemă serioasă în culturile de cereale şi reprezintă un vector de transmitere a virozelor, motiv pentru care culturile trebuie atent monitorizate, iar acolo unde fermierii întâlnesc afide, trebuie să aplice acest produs. De ce spun acest lucru? Pentru că este un produs sistemic care are acţiune de contact, translaminară, şi oferă protecţie pentru noile creşteri şi pe o perioadă mai lungă, chiar până la 15 zile de la aplicare. Deci, insecticidul oferăo protecţie de durată şi gestionează foarte bine apariţia afidelor din cultură, motiv pentru care mulţi fermieri din vestul ţării au optat pentru aplicarea lui, iar în acest moment sunt foarte mulţumiţi de decizia luată”, a mai declarat directorul zonei 6.
Evolus® este un alt produs binecunoscut de agricultorii din România, iar eficienţa sa este demonstrată şi prin faptul că stocurile se epuizează destul de repede. “Cei mai mari cultivatori de cereale păioase din România îl aplică de foarte mulţi ani şi chiar dacă a lipsit din piaţă un an, în acest moment pot spune că au fost tratate cu acest fungicid cca. 200.000 ha şi sper ca anul viitor suprafaţa tratată cu acest produs să crească. Conţine 3 substanţe şi poate fi aplicat pe toată perioada de vegetaţie. Cel mai adesea fermierii îl aplică în primul tratament pentru combaterea făinării, doza de aplicare diferă în funcţie de masa foliară pe care o are lanul în momentul aplicării, deci poate varia de la 0.75 până la 1 litru. Modul de acţiune asupra culturii i-a convins pe fermieri şi dacă a fost cazul, aceştia l-au aplicat şi în cel de al 3-lea tratament pentru boala spicului şi pentru fuzarioza la spic“, a specificat Cosmin Ciobotaru.
Concluzionând, Cosmin Ciobotaru le-a oferit şi o veste bună tuturor fermierilor, adică o campanie de vânzare avantajoasă: “În urma vizitei pe câmpurile din judeţele Timiş şi Arad, am constat faptul că culturile arată mai bine decât cele din sudul şi estul ţării. Fermierii s-au aflat în imposibilitatea de a aplica unele produse pentru protecţia plantelor, de aceea există cantităţi importante de produse care au fost retrase de la nivelul fermei, iar compania Corteva Agriscience a luat totul înapoi. Motiv pentru care avem în acest moment un stoc important de Pixxaro™ Super. Aşadar suntem într-o campanie de lichidare de stoc, care după cum bine ştiţi presupune reduceri substanţiale, dar şi termene de plată generoase – 31 iulie 2021“.