7 minute de citit

Corteva Agriscience a organizat Portfolio Farm şi în judeţul Vaslui

Campania evenimentelor online a continuat şi în judeţul Vaslui, acolo unde a fost înfiinţată o platformă de 8 hectare pe care au fost semănaţi mai mulţi hibrizi de porumb şi floarea-soarelui Pioneer®.

Gazdele evenimentului au fost de această dată ing. Marin Mustaţă, reprezentantul Agroind Berezeni, precum şi reprezentanţii Corteva Agriscience Cosmin Ciobotaru – National Sales Manager CP & Seeds, Valentin Mihai – Category Marketing Manager porumb şi soia, Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase şi Graţian Buţincu – director vânzări zona Vrancea, Vaslui şi Bacău.

Agroind Berezeni este una dintre cele mai mari societăţi din judeţul Vaslui, iar platfroma a cuprins două culturi de primăvară: porumb, cultură la care se pot observa în câmp 17 hibrizi, precum şi toţi hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei.

Ing. Marin Mustaţă:  “În cadrul societăţii se lucrează 3.500 ha, dintre care 1.700 ha în zona irigabilă de pe valea Prutului. Structura de culturi din acest an a fost formată din grâu 1.200 ha, floarea-soarelui  570 ha, rapiţă 380 ha şi porumb 570 ha.

Lucrarea de bază în această platformă s-a realizat cu Tigerul, în luna august, la care s-au adăugat două lucrări cu terradiscul, una în noiembrie şi una în februarie. Fertilizarea de bază s-a realizat în luna noiembrie, înainte de lucrarea cu discul, atunci a fost aplicat îngrăşământ 15.15.15 –  300 kg. În primăvară, înainte de semănat, s-a mai aplicat o cantitate de 150 kg de uree, s-a erbicidat preemergent şi apoi s-a semănat. La stadiul de 6-7 frunze ale porumbului am tratat cu Inazuma®, împotriva Ostriniei şi la floarea-soarelui s-a efectuat un tratament cu Tanos® 50 WG. Culturile s-au comportat chiar surprinzător de bine, pentru că a fost un an foarte dificil, atât în iarnă, cât şi în primăvară, am avut o secetă cruntă, prima ploaie pe care am primit-o în zonă a fost pe 1 mai, în jur de 15 litri/hectar şi se vede cât de bine arată culturile. Eu sper ca la floare să facem cel puţin 4 tone/ha, iar la porumb peste 10 tone/ha”.

 Echipa din zona 11_b

Nu mai puţin de 17 hibrizi de porumb au fost semănaţi în această platformă, iar stadiul de dezvoltare din momentul filmării era promiţător pentru o recoltă bogată într-un an dificil pentru toţi fermierii.

Valentin Mihai a prezentat fermierilor care au urmărit şi care vor urmări materialul video realizat la Vaslui, 3 hibrizi din portofoliul companiei adaptaţi acestei zone, precum şi avantajele produselor din brandul LumiGen.

mihai valentin m Corteva Agriscience a organizat Portfolio Farm şi în judeţul Vaslui

Valentin Mihai: “Sunt 3 hibrizi specifici pentru această zonă, unde principalul factor limitativ din acest an a fost seceta. P9610 – este un hibrid timpuriu, 330 FAO, el vine să îl înlocuiască pe celebrul P9241. Are o productivitate net superioară şi caracteristici agronomice egale cu predecesorul lui. Apoi, P9415, un hibrid 340 FAO, foarte productiv, care excelează atunci când condiţiile sunt medii şi bune, iar atunci când apar şi precipitaţii peste nivelul mediu producţiile sunt extraordinare. Recomandăm cultivarea lui la densităţi mai ridicate, cu 5.000 de plante la semănat faţă de cum era obişnuit fermierul. P9889, un hibrid de 350 FAO, care cu siguranţă va fi liderul brandul Pioneer® în următorii ani pe această grupă de maturitate. Va înlocui hibridul P9903, care este cel mai cultivat hibrid din România. Prezintă o stabilitate remarcabilă şi o toleranţă deosebită la secetă şi arşiţă. Productivitatea acestuia va excela în orice fel de condiţii.

Este important să aducem aminte de  produsele  LumiGEN™,soluţia Corteva pentru tot ceea ce înseamnă tratament sămânţă. În cazul porumbului facem acest lucru pentru că avem nevoie ca sămânţa să fie protejată în stadiile mici de dezvoltare pentru eventualitatea în care apare orice fel de stres sau de risc, care sunt cele mai sensibile pentru dezvoltarea porumbului. Alături de cele mai performante soluţii fungice, avem şi biostimulatorul  LumiBio Kelta care ajută planta să treacă peste perioadele de stres din fenofazele iniţiale de dezvoltare şi creştere”.

 Cosmin Ciobotaru_b

Pentru a obţine producţii satisfăcătoare la porumb, fermierii trebuie să menţină în permanenţă cultura curată, astfel că în platforma din judeţul Vaslui a fost aplicat produsul Principal Plus.

Cosmin Ciobotaru: “Despre Principal Plus putem spune că este produsul fanion pentru combaterea în post emergenţă a tuturor buruienilor şi oferă un maxim de eficienţă. Conţine trei substanţe active nicosulfuron, dicamba şi rimsulfuron, iar doza de aplicare este de 440 grame/ha şi poate fi administrat până la maxim 6 frunze”.

În cadrul societăţii de la Berezeni şi floarea-soarelui ocupă un loc important, motiv pentru care în acest an au fost semănaţi toţi hibrizii companiei pentru a le observa productivitatea. Andrei Ciocoiu a prezentat fermierilor doi hibrizi din portofoliul companiei, precum şi avantajele tehnologiei Express®.

andrei ciocoiu1 m Corteva Agriscience a organizat Portfolio Farm şi în judeţul Vaslui

Andrei Ciocoiu:  “In portofoliul de floarea soarelui sunt doi hibrizi noi, P64LE136 şi P64LE137, hibrizi ce fac parte din tehnologia Express®, cea care ne-a consacrat şi care aduce multiple beneficii în ani precum acesta, cu precipitaţii reduse în prima faza de vegetaţie. După cum se vede şi aici, cultura arată foarte bine, chiar dacă nu a primit în prima fază nici un litru de apă. P64LE136 este un hibrid cu un potenţial foarte bun de producţie, care a venit în sprijinul lui P64LE99, creat special pentru zonele cu productivitate înaltă la floarea-soarelui. Este un hibrid intensiv, care vrea tehnologie şi care va răsplăti pe deplin investiţia în cultură. Recomandăm semănarea acestui hibrid acelor fermieri care au terenuri bune, cu fertilitate bună. Îl recomandăm în special fermierilor din estul, vestul şi sudul României, nu-l recomandăm în sud-est. În schimb P64LE137, care a venit în portofoliul companiei pentru a-l înlocui pe celebrul P64LE25, se adaptează foarte bine pe terenuri slabe, în zonele cu secetă şi arşiţă mai severă şi valorifică la maxim toate condiţiile oferite, chiar şi cele mai puţin favorabile pentru această cultură. Are o îmbunătăţire a toleranţei la secetă şi arşiţă, are o poziţie modificată a calatidiului, total pendulă pentru a proteja producţia de seminţe şi se va observa o îmbunătăţire a masei hectolitrice a viitoarei recolte. Este recomandarea noastră principală pentru fermierii care fac agricultură în zone de infestare cu Orobanche.

Tehnologia Express® câştigă din ce în ce mai mult teren în România, pentru că are flexibilitate în aplicare, nu trebuie să numărăm frunze, trebuie să urmărim buruienile şi să aplicăm erbicidul Express®, singurul erbicid omologat pentru această tehnologie, în doza de 30 grame/ha împreună cu surfactantul Trend. Acesta vine să lupte şi cu buruieni problemă precum cornuţii şi  pălămida, buruieni mai greu de controlat la floarea-soarelui, dar şi cu alte buruieni greu de controlat în cealaltă tehnologie, cum ar fi loboda. Practic, ţine cultura curată de buruieni şi ne oferă o flexibilitate mult peste ce era obişnuit fermierul, pentru că nu stresează suplimentar plantele”.

şi întreţinerea culturii de floarea-soarelui a fost realizată cu produse din portofoliul companiei Corteva şi de departe cel mai important produs pentru această cultură este fungicidul Tanos® 50 WG.

Cosmin Ciobotaru: “Lanul de floarea-soarelui arată foarte bine în condiţiile anului extrem de capricios pe care l-am parcurs până în prezent. Aici a fost aplicat produsul Tanos® 50 WG, un produs care se aplică an de an pe aproximativ 125.000 hectare în România. Cei mai mari cultivatori de floarea-soarelui din România nu concep să nu aplice măcar un tratament cu Tanos, a cărui doza de aplicare de este 400 grame/ha, atunci când plantele au 4-6 frunze. Este un produs cu efect preventiv, curativ şi de cele mai multe ori şi eradicant asupra unor boli problemă din această cultură. Îndemn fermierii care nu au aplicat acest produs să-l încerce, deoarece raportul calitate-preţ este imbatabil, iar rezultatele pe care le vor obţine vor fi cele mai bune”.

Pentru a vedea cum arată culturile, dar şi pentru a afla toate recomandările specialiştilor Corteva Agriscience puteţi accesa link-ul:

https://www.youtube.com/watch?v=ki7-1psznRY&list=PLJH446RiTipbWoiPZE35ppQeR4TJIluMo&index=108

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →