6 minute de citit

Corteva a lansat divizia de nutriție animală

Noua echipă a Corteva, specializată în nutriția animală, oferă partenerilor atât experiență, cât și hibrizi și inoculanți pentru a-i ajuta să obțină rezultatele cele mai bune.

 Foto 1 Jean Ionescu_ Country Leader RO & MD_b

Foto 1: Jean Ionescu – Country Leader, România și Republica Moldova


O hrană de calitate, cu costuri mai mici

Atunci când sunt analizate individual, diferitele culturi însilozate au un potențial diferit de a satisface cerințele nutriționale ale animalelor. „De exemplu, cerealele însilozate, cum ar fi porumbul cu umiditate ridicată, sunt o sursă excelentă de energie, în timp ce lucerna este utilizată în principal ca sursă de fibre și proteine”, a explicat Maria Cîrjă, Marketing Manager pentru România și Republica Moldova al Corteva Agriscience.

Costul furajelor reprezintă cea mai mare cheltuială unică pentru majoritatea operațiunilor de creștere a animalelor. Producția de silozuri de înaltă calitate poate ajuta la reducerea costurilor asociate hranei pentru concentrate și suplimente. ”Pentru producătorii de lactate și carne de vită, porumbul din plante întregi, porumbul cu umiditate ridicată, lucerna, cerealele și o varietate de specii de iarbă sunt silozurile cu cea mai mare importanță economică”, a adăugat Maria Cîrjă.

 Foto 2 Maria Cirja- Director Marketing RO& MD_b

Foto 2: Maria Cîrjă – Director Marketing, România și Republica Moldova


Silozul poate fi și o cultură energetică

Centrala de producere a biogazului poate fi proiectată să accepte culturi energetice crescute special pentru a fi folosite în instalația de fermentare deșeuri sau culturi agricole. Aceste culturi sunt de regulă însilozate și depozitate în rezervoare sau silozuri și sunt alimentate continuu în bazinul de fermentare pe toată durata anului.

O formulă aproximativă de calcul este aceea conform căreia 1 acru (0,405 hectare) de cultură de porumb produce o cantitate de gaz suficientă pentru a genera 1 kW de curent electric – adică este nevoie de 500 de acri de porumb siloz materie primă pentru un digestor care alimentează un motor de 500 kW.

 

Avantajul culturii succesive

Indiferent de scopul pentru care se realizează silozul, energetic sau furaj, trebuie subliniat faptul că materia primă se obține, de cele mai multe ori, ca un bonus pe lângă culturile de bază. Excepție face lucerna, care este cultură principală, dar oferă mai multe producții pe an.

Cultura dublă (succesivă), prin definiție, reprezintă acea plantă de cultură care urmează după o cultură principală, realizată în acele locații ce permit din punct de vedere pedo-climatic și tehnic (prezența irigațiilor) valorificarea la maxim a potențialului productiv al ecosistemului. De obicei, cultura succesivă vine după culturile care eliberează devreme terenul, precum cerealele de toamnă (grâu, orz), dar și după mazăre, sfeclă sau rapiță. Perioada optimă de semănat a culturii succesive începe cu data de 1 iunie și trebuie să se termine cel mai târziu pe 15 iulie. Este de preferat să nu depășim 5-7 iulie. Recomandarea specialiștilor Corteva, mai ales pentru partea de sud a României, sub irigat, este ca răsărirea plantelor să se facă cel târziu la 5 iulie.

 

5 sfaturi pentru cultura dublă a porumbului

1. Pentru cultura dublă de porumb cele mai bune premergătoare sunt cerealele de toamnă, mazărea și rapița.

2. Recomandabil este ca amplasarea culturilor succesive să se facă pe terenurile irigate, în unele zone mai umede și pe solurile cu aport freatic.             

3. Cultura succesivă de porumb se poate realiza atât pentru masa verde, cât și siloz. Ca tehnologie de cultură, este recomandată tăierea plantei premergătoare cât mai de sus, astfel încât cantitatea de resturi vegetale care rezultă în urma combinei să nu fie mare.

4. Semănatul se face direct în miriște. Această metodă este cea mai eficientă căci scurtează timpul de pregătire a terenului semănat, grăbind astfel răsărirea, conservă apa existentă în sol, astfel încât plantele să beneficieze la maximum de aportul freatic, și scade riscul de îmburuienare.

5. Dacă, totuși, terenul este foarte îmburuienat sau în urma recoltării rezultă o cantitate mai mare de resturi vegetale, atunci se face o „dezmiriștire“ ușoară prin folosirea discului. Ideea este să conservăm cât mai multă apă în sol. De aceea trebuie evitată cu orice preț folosirea plugului.

 Foto 3 Mihaela Buruiana& Liliana Irimie- Reprezentante siloz Moldova si Transilvania_b

Foto 3: Mihaela Buruiană și Liliana Irimie – Reprezentante siloz, Moldova și Transilvania


Cum se obține silozul de calitate?

Una dintre primele preocupări ale managementului este recoltarea cât mai rapidă și depozitarea silozului de porumb într-un mod care elimină și exclude cât mai mult oxigen posibil. Suprafaţa de recoltat, masa recoltei, capacitatea utilajelor de recoltare, dimensiunea depozitelor, determină împreună viteza de umplere a silozului, care este unul dintre factorii cheie de succes.

Apoi compactarea este un factor important pentru o fermentare de succes. Bacteriile lactice sunt micro-organisme „anaerobe“, ceea ce înseamnă că se multiplică în condiţii de mediu fără aer.

Determinarea factorilor de compactibilitate trebuie să țină seama de conţinutul de materie uscată, de conţinutul de fibre și de dimensiunea furajului tăiat. Conţinutul de materie uscată influenţează compactibilitatea masei de furaj tăiat. Este imposibil de compactat silozul de porumb cu un procent de 50% sau mai mare de materie uscată. Compactibilitatea unui furaj cu conţinut de fibră de 20-25% și dimensiunea de 25 mm a tăierii furajului are o compactibilitate relativă de 100%.

Dimensiunea optimă a furajului tăiat nu este o cifră absolută, ci depinde întotdeauna de conţinutul de materie uscată și de fibre. Recoltele cu procent mare de materie uscată și fibre trebuie tăiate mai mărunt.

Dar pasul final îl reprezintă inocularea silozului astfel pregătit cu fermenții care vor asigura păstrarea în bune condiții, dar și crearea echilibrului ideal între diferite componente. Scopul final este ca hrana să fie atât atractivă, cât și cu digerabilitate maximă pentru animale.

Despre toate aspectele amănunțite ce se află în spatele prezentării succinte din acest articol, reprezentanții noii echipe de la Corteva vor fi bucuroși să vă vorbească!

 

3 CONDIȚII PENTRU CALITATE

Pentru obținerea unui siloz de calitate trebuie îndeplinite cel puțin trei condiții esențiale:

1. Folosirea unor plante de calitate;

2. Lucrul cu tehnologiile potrivite;

3. Utilizarea inoculanților care să asigure păstrarea calității furajului. 

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →