Președintele Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinți, Cornel Stroescu, se vrea o voce fermă care să reprezinte în fața autorităților toți fermierii.
Ferma: Ați fost ales președinte al Camerei Agricole Naționale pe 20 iunie 2014. Care vă sunt prioritățile?
Cornel Stroescu: Prioritățile mele ca președinte al Camerei Agricole Naționale sunt, în primul rând, prioritățile tuturor agricultorilor, problemele acestora și soluționarea lor. Vreau să fiu o voce fermă care să reprezinte în fața autorităților toți fermierii. O altă prioritate a CAN este înființarea camerelor agricole în toate județele țării și constituirea lor într-un tot unitar, echilibrat și responsabil, pentru a readuce agricultura românească în plan european și mondial, acolo unde-i este locul.
Ferma: Ce soluții propuneți pentru deblocarea alegerilor și, implicit, a înființării Camerelor Agricole Județene în toată țara?
Cornel Stroescu: Soluții și propuneri am solicitat, la rândul meu, din partea tuturor președinților Camerelor Agricole Județene înființate până acum. Din partea mea, consider în primul rând că este necesară modificarea termenului de 90 de zile alocat înființării camerelor pentru agricultură, apoi contactarea și întâlnirea la nivelul fiecărui judet cu fermierii, pentru a stabili și a explica modalitatea de înființare a acestor camere și chiar demararea procedurilor.
Ferma: Cum vedeți CAN, în perspectivă?
Cornel Stroescu: Camera Agricolă Națională va fi o structură cu obiective precise și scopuri clare, o punte de comunicare a fermierior cu ministerul și cu instituțiile abilitate în domeniu, o organizație cu porți deschise și cu oameni care au timp să asculte fiecare probemă a fermierului român și să lucreze pentru soluționarea lor. Va fi mult de muncă, dar cineva trebuia să își asume această responsabilitate. Este un pas important spre o structură din care agricultura va avea numai de câștigat.
Ferma: MADR spune că vă sprijină în demersurile privind revizuirea legislației. Ce alte pârghii vreți să apăsați în efortul de a face ca aceste camere să fie ceea ce s-a dorit prin proiect?
Cornel Stroescu: Da, ministerul ne sprijină pentru aceste demersuri privind revizuirea legislației, și nu numai. Orice altă pârghie pe care o vom apăsa va fi numai în interesul agricultorului și, evident, va respecta legislația în vigoare și se va stabili alături de colegii din celelalte județe.
Tin să-i mulțumesc domnului ministru, și prin intermediul revistei Ferma, pentru vizita făcută în județul Mehedinți. Scopul acestei vizite a fost întâlnirea cu agricultorii mehedințeni, discutarea și abordarea noului PNDR, acordarea fondurilor europene, aprofundarea relației fiind un scop terț. Un alt aspect al descinderii ministrului în ferma mea din comuna Gârla Mare a fost și startul simbolic al campaniei de recoltare la floarea-soarelui.
Ferma: Din poziția de președinte al CAN, dar și al APA Mehedinți, puteți să țineți aprinsă flacăra de repornire a sistemului de irigații din județ. Asta presupune și înființarea organizațiilor de udători. Ce veți face în acest sens?
Cornel Stroescu: Irigațiile au reprezentat un alt motiv al prezenței domnului vicepremier Daniel Constantin in judetul Mehedinți. S-au realizat vizite în teren la canalele de irigații pentru a vedea stadiul lor și s-au purtat discuții pentru a se putea accesa fonduri în vederea reabilitării acestor sisteme, un act necesar atât pentru Mehedinți cât și pentru alte județe. Am discutat cu vice prim-ministrul Daniel Constantin și despre posibilitatea de a readuce în stare de funcționare sistemul de irigații din zonă, pentru a nu mai sta cu ochii pe cer după ploaie. Am găsit înțelegere și am primit asigurări pentru reluarea activității măcar în prima treaptă, acolo unde cheltuielile ar fi minimale iar prețul apei nu ar fi prohibitiv pentru fermieri.
Ferma: Ca fermier încercați să închideți lanțul de producție, să creșteți valoarea adăugată a producției prin intermediul fermei avicole. Ce veți întreprinde ca președinte al CAN pentru a determina cât mai mulți fermieri să se asocieze și să integreze producția agricolă?
Cornel Stroescu: Fermierii românii ar trebui să exporte doar produse finite, nu cereale. Ca să poți solicita sau propune un lucru altui om, trebuie să-i dovedești în primul rând că tu ai realizat acest lucru, deci să fii un exemplu care trebuie urmat. Consider că acest fapt este o motivare fermă în convingerea celorlalți fermieri. Am început integrarea producției și realizarea de valoare adăugată convins fiind că este necesar. Este păcat să rămânem producători de materie primă pentru Europa și să continuăm să importăm produsele finite. Zootehnia, dar și alte modalități de a integra producția, trebuie și, din câte am înțeles de la conducerea MADR, chiar vor fi încurajate prin noul PNDR.
Ferma: Presa agricolă sprijină demersurile pentru înființarea CAN. Aveți totuși ceva de reproșat jurnaliștilor?
Cornel Stroescu: Presa agricolă nu sprijină doar CAN, sprijină agricultura și pe toți fermierii români, prin informații aduse în timp real, opinii, sugestii și tot felul de propuneri și de aceea mulțumim pentru acest rod al muncii oamenilor din presa agricolă, și nu numai. De reproșuri nici nu poate fi vorba, sperăm să avem acțiuni, activitate și cât mai multe realizări pe care dvs. și colegii d-vostră să le aducă în prim plan și să emită opinii, laude sau critici… Important este să le transpunem în atitudini și acțiuni constructive pentru toți românii, dar mai ales pentru agricultori.
Ferma: La final, transmiteți câteva gânduri pentru cititorii revistei Ferma!
Cornel Stroescu: Multă sănătate și putere de muncă, iar atunci când au un răgaz, să citească revista Ferma!
ÎN FERMA LUI STROESCU
Cornel Stroescu are 45 ani, a absolvit managementul, este căsătorit și are doi copii.
Președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți a lucrat 15 ani în Germania și experiența acumulată acolo a contat mult în ceea ce face acum. În 2008 s-a întors defintiv în țară. Afacerile în agricultură au demarat cu ceva timp înainte de revenirea în țară, în 2005, cu primele 100 ha luate în arendă, iar acum lucrează 1500 ha situate în raza comunei Gîrla Mare din sudul județului Mehedinți. Dispune de „o flotă” modernă de utilaje (4 combine Fendt, tractoare Fendt și New Holland, discuri și remorci de la Biso, semănători Horsch etc.) cu care face o agricultură performantă. Vrea să cumpere încă o combină pentru anul viitor. Ar fi avut-o deja de anul acesta, dacă nu ar fi pierdut așa mult din producție din pricina ploilor care au căzut în timpul campaniei de recoltare. Pentru a avea un control mai bun al afacerii, a investit 1,2 milioane de euro într-un depozit pe structură metalică, ce are o capacitate de stocare și de condiționare de 8.000 tone, și vrea să extindă această capacitate cu cel puțin încă 10.000 tone, pentru a putea pune la adăpost și producția fermierilor mai mici din zonă.
Pentru integrarea producției, a investit și într-o fermă de păsări ouătoare care are, deocamdată, o capacitate de 20.000 de păsări. În anii următorii vrea să ridice această afacere la un efectiv de 100.000 de păsări.